Συγκλονίζουν οι περιγραφές των Ελλήνων πιλότων στην Καμπούλ: Μπήκα κάτω από το στρώμα για να σωθώ

Τις τρομακτικές στιγμές που έζησαν όταν Ταλιμπάν αιματοκύλισαν το ξενοδοχείο Intercontinental στην Καμπούλ περιγράφουν οι δύο Έλληνες πιλότοι που εργάζονται στην αεροπορική εταιρεία Kam Air του Αφγανιστάν. Μάλιστα, ο Βασίλης Βασιλείου ήταν και ο μοναδικός που σώθηκε από τον 5ο όροφο του ξενοδοχείου.

5a65a5621dc52429478b4659

Αρχικά, ο ένας από τους δύο Έλληνες θεωρήθηκε νεκρός, όπως επισήμανε το BBC επικαλούμενο αφγανικές πηγές, ωστόσο, το υπουργείο Εξωτερικών στην Ελλάδα δεν επιβεβαίωσε ποτέ το γεγονός.

Οι δύο πιλότοι, ο Βασίλης Βασιλείου και ο Μιχάλης Πουλικάκος μίλησαν σήμερα στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, για τα όσα βίωσαν αλλά και για το μπέρδεμα που έγινε. Όπως εξήγησαν ο Μιχάλης Πουλικάκος άργησε να δώσει σημεία ζωής και να επικοινωνήσει. Επικοινώνησε στις 09:00, όταν τελείωσε η ομηρία έπειτα από 12 ώρες. Ο Βασίλης Βασιλείου, από την άλλη για τρεις ώρες, δεν είχε δώσει σημεία ζωής.

«Ενώ εγώ βρήκα σώος από τις 09:00, δεν είχαμε καμία επικοινωνία με τον Βασίλη μέχρι τις 12:00. Δόθηκε στη λίστα αγνοουμένων και ίσως έτσι έγινε το μπέρδεμα», είπε ο Μιχάλης Πουλικάκος όταν οι δυο Έλληνες πιλότοι ρωτήθηκαν αν υπάρχει Έλληνας νεκρός στην Καμπούλ.

Μιχάλης Πουλικάκος: Στον 5ο πέθαναν όλοι εκτός από τον Βασίλη

Όταν οι Ταλιμπάν εισέβαλαν στο ξενοδοχείο, ο Μιχάλης Πουλικάκος ήταν στο λόμπι. Όπως είπε, μπήκαν από την κουζίνα. Ήταν οκτώ και οπλισμένοι. Άρχισαν να πυροβολούν στο εστιατόριο και το λόμπι.

Μόνο εκεί σκότωσαν 10 ανθρώπους. Ο μέχρι στιγμής απολογισμός κάνει λόγο για 19 επιβεβαιωμένους νεκρούς.

«Όλοι τρέξαμε στα δωμάτια και καλυφθήκαμε. Μας κυνήγησαν, έσπαγαν τις πόρτες του δωμάτιου και σκότωναν όποιον ήταν μέσα» περιγράφει. Μάλιστα αποκάλυψε πως ενώ κάθε φορά που βρίσκεται στην Καμπούλ μένει στον 5ο όροφο του Intercontinental, αυτή τη φορά ήταν στον 4ο.Η αλλαγή αυτή του έσωσε τη ζωή αφού κανείς απ’ όσους έμεναν στον 5ο όροφο δεν επέζησε, εκτός από τον Βασίλη Βασιλείου

Ο Μιχάλης Πουλικάκος


Βασίλης Βασιλείου: Σκότωναν και γελούσαν

Ο δεύτερος Έλληνας πιλότος, ο Βασίλης Βασιλείου έζησε ακόμα πιο εφιαλτικές στιγμές αφού είδε τους τρομοκράτες να μπαίνουν στο δωμάτιό του, να πυροβολούν το διπλανό κρεβάτι και να παραμένουν εκεί για ώρες!

Όταν άκουσε θορύβους από τον διάδρομο του ορόφου και είδε 10 από τους σεκιούριτι του ξενοδοχείου να τρέχουν προς τον γειτονικό λόφο, κατάλαβε πως κάτι δεν πήγαινε καλά.

«Έσπασαν την πόρτα του δωματίου με βαρύ αντικείμενο και άφησαν πυρομαχικά. Μετά ήρθαν στο δικό μου δωμάτιο» περιγράφει.

Όπως είπε, άνοιξε τη μπαλκονόπορτα για να φαίνεται πως είχε δραπετεύσει. Πέταξε στο δωμάτιο σεντόνια και έβαλε το στρώμα του εντός κρεβατιού στην πόρτα.

Μετά «πήρα το δεύτερο κρεβάτι, το σήκωσα και μπήκα από κάτω. Το κρατούσα 10 εκατοστά από το έδαφος. Μπήκαν στο δωμάτιό μου τρία άτομα. Ο αρχηγός τους, ένας κοντός άνθρωπος, πήγε στο μπαλκόνι κι άρχισε να πυροβολεί. Ο ένας σήκωσε το κρεβάτι και πυροβόλησε. Ήταν το διπλανό όχι το δικό μου».

Ο Βασίλης Βασιλείου


Το χρονικό της επίθεσης

Όλα ξεκίνησαν όταν μια ομάδα τριών ενόπλων εισέβαλε στο ξενοδοχείο Intercontinental λίγο μετά τις 21.00 τοπική ώρα (19.30 ώρα Ελλάδας) το Σάββατο. Προκάλεσε μια έκρηξη για να ανοίξει δρόμο και κατόπιν άνοιξε πυρ εναντίον των φρουρών και των πελατών. Σύμφωνα με το BBC και οι τρεις δράστες είναι νεκροί.

Ο Νατζίμπ Ντάνι διευκρίνισε ότι «συνεχίζονται οι επιχειρήσεις εκκαθάρισης στον έκτο όροφο», ώστε να εξουδετερωθούν τα εκρηκτικά που υπάρχουν.

Η ηλεκτροδότηση είχε κοπεί στο ξενοδοχείο, που βρίσκεται στη δυτική Καμπούλ, με αποτέλεσμα το κτίριο να βυθιστεί στο σκοτάδι, με εξαίρεση τις φλόγες που φαίνονταν να βγαίνουν από τη στέγη του εξαιτίας της πυρκαγιάς που προκάλεσαν οι δράστες. 

Από την επίθεση 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περίπου 160 διασώθηκαν από τους Αφγανούς στρατιώτες, που έδωσαν μάχη επί 12 ώρες για να ανακτήσουν τον έλεγχο του κτιρίου κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου.

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

gymnastirio

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

Η υπόθεση είναι ανατριχιαστική καθώς παρακολουθούμε τον αδίστακτο πατέρα να κάνει βασανιστήρια στο 6χρονο παιδάκι…

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

3

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

Φαίνεται η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν χαμογελαστοί, χωρίς κανείς να τους ενοχλήσει, στον αρχαιολογικό…

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: “Πρόκληση” λένε οι δικηγόροι των Αιγύπτιων αλιεργατών

mixaloliakos

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: “Πρόκληση” λένε οι δικηγόροι των Αιγύπτιων αλιεργατών

«Τεράστια πρόκληση για τα θύματα της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή και τις οικογένειές τους,…