Newsroom

Newsroom

Συγκλονίζουν οι λεπτομέρειες του εργατικού δυστυχήματος στην Κύπρο

Συγκλονίζει την κοινή γνώμη το εργατικό θανατηφόρο ατύχημα, που έγινε το Σάββατο σε καφεστιατόριο στη Λεωφόρο Τσερίου στον Στρόβολο με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της η 24χρονη Οδύσσεια Ιακώβου Taylor.

5afaa0c01dc52471458b45b7

Σύμφωνα με δημοσίευμα politis.com.cy Η 24χρονη ήταν μητέρα ενός μικρού κοριτσιού, η τρίτη από τέσσερις αδερφές και παντρεμένη με τον Henry Taylor, πρόσφυγα από την Ζιμπάμπουε, με τον οποίο ήταν μαζί από παιδιά. Ο διευθυντής του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, Αναστάσιος Γιαννάκη, μιλώντας χθες στην κρατική τηλεόραση και ερωτηθείς σχετικά, επιβεβαίωσε πως το αλουμινένιο ράφι που καταπλάκωσε την Οδύσσεια δεν ήταν στερεωμένο στον τοίχο, χωρίς όμως να επιθυμεί να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες, αφού για το συμβάν, όπως είπε, διεξάγεται ποινική έρευνα.

Φράκαρε την πόρτα

Πληροφορίες του «Π» αναφέρουν, επιπρόσθετα, πως το ράφι που προκάλεσε το θάνατο του θύματος φράκαρε και την πόρτα της μικρής αποθήκης, στην οποία η Οδύσσεια πήγε για να πάρει χυμούς, το μεσημέρι του Σαββάτου, την ώρα που το μαγαζί ήταν γεμάτο από πελάτες. Το συμβάν φαίνεται να μην έγινε αμέσως αντιληπτό, παρά λίγη ώρα αργότερα από συναδέλφους της στο καφεστιατόριο, λόγω της απουσίας της Οδύσσειας, η οποία αργούσε να επιστρέψει από την αποθήκη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Π» το προσωπικό φέρεται να είχε διαμαρτυρηθεί στο παρελθόν για τα ράφια ότι δεν ήταν σταθερά. Στο καφεστιατόριο εργαζόταν και η μεγάλη αδελφή της Οδύσσειας, ενώ η ίδια έπιασε δουλειά εκεί μόλις εδώ και ενάμιση μήνα, προκειμένου να έχει καλύτερο ωράριο για να βλέπει τη δίχρονη κόρη της. Η κηδεία της 24χρονης Οδύσσειας θα γίνει σήμερα στις τέσσερις το απόγευμα από τον ιερό ναό Αγίου Βασιλείου στον Στρόβολο. Οι δικοί της ζήτησαν αντί στεφάνων να γίνονται εισφορές για την οικογένειά της.

Οι ποινές

Η ποινική έρευνα, όπως ανέφερε ο κ. Γιαννάκη σε δηλώσεις του στον «Π», γίνεται πλέον προκειμένου να εξεταστούν τυχόν παραβάσεις της νομοθεσίας για την ασφάλεια και υγεία στην εργασία αλλά, όπως είπε, η νομοθεσία προνοεί πρόστιμο το οποίο δεν υπερβαίνει τις 80 χιλ. ευρώ ή φυλάκιση, που δεν υπερβαίνει τα τέσσερα χρόνια ή και τις δυο ποινές μαζί. Επιβεβαίωσε επίσης πως το τελευταίο διάστημα υπάρχει αύξηση των εργατικών ατυχημάτων και μάλιστα στους τομείς των ξενοδοχείων και των υπηρεσιών εστίασης. Γι’ αυτό, όπως είπε, οι συγκεκριμένοι τομείς βρίσκονται στις προτεραιότητες τους τμήματος. Τραγική ειρωνεία είναι πως 10 περίπου ημέρες πριν το θανατηφόρο ατύχημα, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας άρχισε ειδική δίμηνη εκστρατεία επιθεωρήσεων σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και υποστατικά διανομής έτοιμων φαγητών. Σκοπός της εκστρατείας, που άρχισε τον Μάιο και θα ολοκληρωθεί στο τέλος Ιουνίου, «είναι η ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκομένων στους τομείς αυτούς, ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα εργατικά ατυχήματα, οι επαγγελματικές ασθένειες και τα επικίνδυνα περιστατικά, αλλά και να βελτιωθεί η προστασία των προσώπων που διακινούνται / διαμένουν / ευρίσκονται στους χώρους αυτούς».

Καθήκον εργοδοτών η εκτίμηση κινδύνων

Ο διευθυντής του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας ανέφερε χθες πως οι εργοδότες, βάσει και της νομοθεσίας, όχι μόνο πρέπει να εφαρμόζουν μέτρα ασφαλείας, αλλά προληπτικά πλέον πρέπει να εντοπίζουν ποια είναι αυτά και να μην περιμένουν τους επιθεωρητές. Το ίδιο ανέφερε χθες και η ΟΕΒ με ανακοίνωσή της εκφράζοντας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της άτυχης Οδύσσειας Ιακώβου. Η ΟΕΒ κάλεσε για πολλοστή φορά τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους ή τομέα οικονομικής δραστηριότητας, να λαμβάνουν όλα τα μέτρα που προβλέπονται από τη νομοθεσία για την ασφάλεια και υγεία στην εργασία. Σύμφωνα με την ΟΕΒ, πρωταρχικό καθήκον κάθε εργοδότη είναι να παρέχει στους εργαζομένους υγιές και ασφαλές περιβάλλον, όπου θα μπορούν να εργάζονται παραγωγικά και να επιστρέφουν στο σπίτι και την οικογένειά τους αρτιμελείς και υγιείς. Η ομοσπονδία σημειώνει ακόμα πως «το νομοθετικό πλαίσιο για την ασφάλεια και υγεία στην εργασία επιβάλλει σειρά υποχρεώσεων στους εργοδότες και ειδικά τη διενέργεια γραπτής εκτίμησης των κινδύνων στους χώρους εργασίας, και την εφαρμογή συστήματος διαχείρισης ασφάλειας και υγείας. Τα περισσότερα ατυχήματα μπορούν να προληφθούν και να αποφευχθούν πλήρως». Σε μια άλλη εξέλιξη, το ΓΣ της ΠΕΟ αποφάσισε να πραγματοποιήσει μεθαύριο Πέμπτη 17 Μαΐου 2018 η ώρα 2.00 μ.μ. πορεία διαμαρτυρίας για τη δραματική αύξηση των εργατικών δυστυχημάτων, με αφορμή ακόμα ένα εργατικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή σε μια νέα εργαζόμενη. Η πορεία θα ξεκινήσει από το οίκημα της ΠΕΟ στη Λευκωσία και θα καταλήξει στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όπου και θα επιδοθεί ψήφισμα.

Πηγή:politis.com.cy

Πρωτοφανείς σκηνές έξω από το ΟΑΚΑ: Πλήθος κόσμου ώρες πριν αρχίσει το παιχνίδι ΠΑΟ-Μακάμπι

oaka

Πρωτοφανείς σκηνές έξω από το ΟΑΚΑ: Πλήθος κόσμου ώρες πριν αρχίσει το παιχνίδι ΠΑΟ-Μακάμπι

Δεν μπορούν να περιμένουν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού το παιχνίδι με την Μακάμπι, γεμάτο το…

Zantac: 89χρονη διεκδικεί αποζημίωση 640 εκατ. από φαρμακευτικές – Πρώτη δίκη στις ΗΠΑ, συνδέουν το φάρμακο με καρκίνο

AP19273687873353

Zantac: 89χρονη διεκδικεί αποζημίωση 640 εκατ. από φαρμακευτικές – Πρώτη δίκη στις ΗΠΑ, συνδέουν το φάρμακο με καρκίνο

Oι εταιρείες γνώριζαν ότι το δραστικό συστατικό του Zantac, η ρανιτιδίνη, θα μπορούσε να μετατραπεί…

Σέρμπος: Σάλος με τις δηλώσεις του για τον ΣΥΡΙΖΑ – «Σας επιτρέψαμε να κυβερνήσετε 4 χρόνια…» (video)

6189189

Σέρμπος: Σάλος με τις δηλώσεις του για τον ΣΥΡΙΖΑ – «Σας επιτρέψαμε να κυβερνήσετε 4 χρόνια…» (video)

Μαθήματα ιστορίας και πολιτικής φαίνεται πως χρειάζεται ο Σωτήρης Σέρμπος της ΝΔ