Newsroom

Newsroom

Συγγενείς Παπακωνσταντίνου: "Φταίνε οι συμπτώσεις"…

Για αβάσιμες υποψίες κι ατυχείς συμπτώσεις κάνουν λόγο, μεταξύ άλλων, οι τέσσερις στενοί συγγενείς του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στα γραπτά υπομνήματα…

Για αβάσιμες υποψίες κι ατυχείς συμπτώσεις κάνουν λόγο, μεταξύ άλλων, οι τέσσερις στενοί συγγενείς του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στα γραπτά υπομνήματα που κατάθεσαν στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για τη Λίστα Λαγκάρντ. Οι ίδιοι, οι οποίοι κατηγορούνται για ηθική αυτουργία σε υπεξαγωγή και νόθευση δημοσίου εγγράφου με σκοπό προσπορισμό αθέμιτου οφέλους, με ζημιά σε βάρος του Δημοσίου άνω των 150.000 ευρώ, ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος της φοροδιαφυγής με φόρο άνω των 150.000 ευρώ και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, ενημερώνουν πως δεν πρόκειται να παρουσιαστούν ενώπιον των μελών της Επιτροπής, καθώς έχουν ήδη καταθέσει ως ύποπτοι στους οικονομικούς εισαγγελείς και κάθε απάντησή τους είναι δυνατό να δώσει λαβή κατηγορίας εναντίον τους.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στις έγγραφες καταθέσεις τους προς τους οικονομικούς εισαγγελείς ο Συμεών Σικιαρίδης και η σύζυγος του Ελένη Παπακωνσταντίνου αναφέρουν μεταξύ άλλων:
-«Όπως προκύπτει από τα προσαγόμενα εκκαθαριστικά σημειώματα της ελληνικής φορολογικής αρχής, από το έτος 1987 που υποβάλλουμε κοινή δήλωση, τα εισοδήματά μας ανέρχονται μέχρι την 31.12.11 σε 5.725.441 ευρώ συνολικά και μέχρι τη χρήση του έτους 2007 σε 4.172.816 συνολικά. Υπερκαλύπτουν, δηλαδή, το ποσό του λογαριασμού που έδωσε λαβή στην έρευνα. Διευκρινίζεται δε ότι στα πιο πάνω περιλαμβάνεται και ποσό 70.946.330 δρχ. που εισεπράχθη από την πώληση της “REX”.
– Η τροφοδότηση του λογαριασμού έγινε από κεφάλαια τα οποία σωρεύσαμε με το πέρασμα των ετών από αμοιβές διεθνών δικηγορικών υποθέσεων.
– Προκύπτει ότι το νομίμως φορολογηθέν εισόδημά μας καλύπτει πολλαπλασίως το ποσό της κρίσιμης αποτίμησης του επίμαχου λογαριασμού».

Οι ίδιοι μνημονεύουν και τις σχέσεις τους με τον κ. Παπακωνσταντίνου:
«Δεν διατηρούσαμε δεσμούς συντροφιάς μαζί του, συνδέθηκε με πολιτικό χώρο, έχουμε διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις. Η ανάμειξή του στην πολιτική και μάλιστα στην περιφέρεια της Κοζάνης με το ΠΑΣΟΚ, είχε ως αποτέλεσμα οι σχέσεις μας να κρατηθούν σε απόσταση. Δεν τον στηρίξαμε πολιτικά εκεί[…].
Ο ξάδελφός μας είχε αυτοδυνάμως προς περιφρούρηση της δικής του πολιτικής φυσιογνωμίας λόγο να μη θέλει να συνδέεται το όνομά του με λογαριασμούς σε ελβετική τράπεζα. Μάλιστα δε, σήμερα σε εποχή που η χώρα μαστίζεται από ανέχεια. Συνεπώς και να ήθελε υποτεθεί ότι -πράγματι- ο πρώην υπουργός Οικονομικών νόθευσε κείμενο που εξέθεσε σε αρνητική κριτική το όνομά του, είχε στήριγμα αυτοτελές για να ενεργήσει έτσι. Χωρίς, δηλαδή, να απαιτείται προς παρακίνησή του οποιαδήποτε παραίνεση οιουδήποτε».

Στο μεταξύ, ο πολιτικός μηχανικός Ανδρέας Ρωσσώνης έχει καταθέσει πως από τα παραστατικά της Alpha Bank, με ημερομηνία 1.2.05, αποδεικνύεται ότι μετέφερε τα ποσά που είχε στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας- 715.112,47 ευρώ και 113.581,94 δολάρια ΗΠΑ- στην Alpha Bank στην Ελλάδα και από τότε ο λογαριασμός του έκλεισε. Αυτό αποδεικνύει, κατά τον ίδιο, πως το «γενικώς θρυλούμενο ως περίεργο», πως ο λογαριασμός αυτός άνοιξε κι έκλεισε αυθημερόν, δεν είναι αληθές.

Ζητούν τη βίαιη προσαγωγή τους στην Προανακριτική της Βουλής
Την βίαιη προσαγωγή των τεσσάρων συγγενών του πρώην Υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου αποφάσισε η Προανακριτική Επιτροπή. Τα μέλη της Επιτροπής αναμένεται να ζητήσουν την παρέμβαση του Εισαγγελέα προκειμένου αύριο να εκδοθεί σχετικό ένταλμα.

Οι συγγενείς του κ. Παπακωνσταντίνου αρνήθηκαν να προσέλθουν στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, στέλνοντας μέσω των δικηγόρων τους επιστολή στον πρόεδρο, Χρήστο Μαρκογιαννάκη, με την οποία τον ενημέρωναν ότι δεν θα ανταποκριθούν στο αίτημά τους να καταθέσουν ενώπιόν τους. Όπως τονίζουν οι δικηγόροι στο έγγραφό τους, οι πελάτες τους έχουν κληθεί ως ύποπτοι από τον οικονομικό εισαγγελέα και ήδη έχουν καταθέσει εκεί.