Στρεπτόκοκκος: Ποια είναι τα χαρακτηριστικά πρώτα συμπτώματα (video)

"Αν το παιδάκι ξυπνήσει το πρωί και πει ότι δεν μπορεί να καταπιεί, αμέσως όλοι οι γονείς πρέπει το μυαλό τους να πάει στον στρεπτόκοκκο"

streptokkokos 740x420 1

Για το θάνατο του 9χρονου κοριτσιού στο Διδυμότειχο από στρεπτόκοκκο μίλησε στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα” του ΑΝΤ1 η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, δίνοντας συμβουλές στους γονείς για να προλάβουν τις ενδεχόμενες επιπλοκές του στρεπτόκοκκου.

“Το κοριτσάκι αυτό δεν ξέρουμε ακριβώς πόσες μέρες νοσούσε, όμως όταν ξεκίνησε να πάρει την αντιβίωση, την πήρε πολύ μετά. Για να το ξέρει κι ο κόσμος, αν το παιδάκι ξυπνήσει το πρωί και πει ότι δεν μπορεί να καταπιεί, αμέσως όλοι οι γονείς πρέπει το μυαλό τους να πάει στον στρεπτόκοκκο. Πολλές φορές δεν παίρνεις τον γιατρό αμέσως, λες να δούμε πώς θα εξελιχθεί. Θέλω να πω: μόλις ξεκινάνε τα συμπτώματα πηγαίνεις στο γιατρό, κάνει το τεστ και αμέσως ξεκινάς αντιβίωση. Ο στρεπτόκοκκος αμέσως κάνει φαρυγγοαμυγδαλίτιδα και πυρετό, είναι δύο συμπτώματα χαρακτηριστικότατα“, ανέφερε η κ. Παγώνη, προσθέτοντας: “Υπάρχει ένας πανικός. Οι επιπλοκές του στρεπτόκοκκου γίνονται αφού έχει παραμεληθεί το περιστατικό και δεν έχει ξεκινήσει άμεσα η θεραπευτική αγωγή. Το κοριτσάκι απ’ ό,τι κατάλαβα ήταν αδιάθετο για κάποιες μέρες. Δεν ξέρουμε ποια μέρα ξεκίνησε την αγωγή”.

Η ίδια μίλησε και για την ιλαρά, καλώντας τους γονείς να κάνουν στα παιδιά τους και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά της ιλαράς, που όπως είπε είναι πολύ πιο μεταδοτική και από την Covid-19, ενώ κάλεσε και τους ενήλικες με υποκείμενα νοσήματα επίσης να προσέχουν.

Τέλος, μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί στα απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ, μεταφέροντας την ενημέρωση που έκανε στην ΕΙΝΑΠ ο υπουργός Υγείας, θέτοντας ως στόχους τη μείωση της λίστας των χειρουργείων και την αύξηση των χαμηλών μισθών των γιατρών. Η απάντηση όμως των γιατρών είναι πως, “δεν φτάνει ο κόσμος, δεν μπορείς να βάλεις μια νοσοκόμα να δουλέψει και πρωί και βράδυ”, είπε η Ματίνα Παγώνη, σημειώνοντας πως ήδη τα πρωινά χειρουργεία φτάνουν μέχρι το απόγευμα.

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

ΦΙΤΕΣΕ

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

Η Φίτεσε υποβιβάστηκε εφέτος από την πρώτη κατηγορία για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια,…