Newsroom

Newsroom

Στρατός και επιχειρηματικότητα: Η SpaceX εκτόξευσε δορυφόρο για τον στρατό των ΗΠΑ

Η SpaceX προσπαθεί εδώ και χρόνια να πάρει μερίδιο της «πίτας» των στρατιωτικών εκτοξεύσεων που μέχρι τώρα είχαν αναλάβει οι Lockheed Martin και η Boeing.

satellite 693216 1920

Έναν ισχυρότατο δορυφόρο πλοήγησης GPS νέας γενιάς εκτόξευσε η εταιρεία του Έλον Μασκ, SpaceX, για λογαριασμό της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Πρόκειται για την πρώτη αποστολή «εθνικής ασφαλείας» που αναλαμβάνει η SpaceX, καθώς αφορά εξοπλισμό, ο οποίος κρίνεται ζωτικής σημασίας για τον αμερικανικό στρατό. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, πρόκειται για τον πιο ισχυρό δορυφόρο GPS που έχει στείλει ποτέ στο διάστημα η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία.

Ένας πύραυλος Falcon 9 μετέφερε σε τροχιά τον μεγέθους οχήματος SUV, βάρους 4,4 τόνων και κόστους 500 εκατομμυρίων δολαρίων δορυφόρο, που κατασκεύασε η εταιρεία Lockheed Martin και ο οποίος πήρε το παρατσούκλι «Βεσπούτσι». Είχαν προηγηθεί τέσσερις αναβολές της εκτόξευσης λόγω κακοκαιρίας ή τεχνικών προβλημάτων της τελευταίας στιγμής.

Η επιτυχής εκτόξευση αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη καθώς η Space προσπαθεί εδώ και χρόνια να πάρει μερίδιο της «πίτας» των στρατιωτικών εκτοξεύσεων, που έχουν «καπαρώσει» δύο παραδοσιακά ονόματα της αμερικανικής αεροδιαστημικής βιομηχανίας, η Lockheed και η Boeing, οι οποίες από κοινού έχουν συστήσει την εταιρεία εκτοξεύσεων United Launch Alliance (ULA).

Η Space X συνήψε την πρώτη της συμφωνία με την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, ύψους 83 εκατομμυρίων δολαρίων, για την εκτόξευση του δορυφόρου GPS III, που θα έχει ζωή τουλάχιστον 15 ετών και ο οποίος θα είναι ο πρώτος από μια σειρά 32 δορυφόρων που η αεροπορία θέλει να θέσει σε τροχιά γύρω από τη Γη τα επόμενα χρόνια. Η Space Χ έχει ήδη υπογράψει συμβόλαια να εκτοξεύσει τέσσερις ακόμη από αυτούς τους δορυφόρους. Ο επόμενος GPS III θα εκτοξευθεί στα μέσα του 2019.

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη