Newsroom

Newsroom

Στον Ισημερινό το πιο ψηλό βουνό του κόσμου

Μέχρι σήμερα πιστεύαμε πως το υψηλότερο όρος στον κόσμο είναι το Έβερεστ. Επιστήμονες ωστόσο από τη Γαλλία και το Εκουαδόρ, απέδειξαν ότι ένα βουνό στον Ισημερινό είναι ακόμη ψηλότερο.

5707d55a1dc5246d5c8b4b32

Το όρος ονομάζεται Chimborazo και πρόκειται για ένα ηφαίστειο το οποίο έχει ύψος 6.268 μέτρα.

Σύμφωνα με τον Jean Mathieu Nocquet , από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ερευνών υπέρ της Ανάπτυξης (IRD), « γνωρίζουμε ότι τα σημεία της επιφάνειας του πλανήτη που βρίσκονται κοντά στη γραμμή του ισημερινού είναι τα πλέον απομακρυσμένα από το κέντρο της Γης. Αυτό που δεν μπορούσαμε έως σήμερα να κάνουμε ήταν να μετρήσουμε πόση είναι αυτή η απόσταση».

Η κορυφή του όρους Chimborazo απέχει 6.384.415,98 μέτρα από το κέντρο της Γης γεγονός που αποδεικνύει ότι είναι το πιο απομακρυσμένο σημείο από το κέντρο του πλανήτη και αυτό που βρίσκεται πιο κοντά (αναλογικά) στον Ήλιο.

Το όρος Έβερεστ αν και έχει υψόμετρο 8.848 μέτρα, θεωρείται πια το υψηλότερο βουνό με σημείο έναρξης την επιφάνεια της θάλασσας. Ωστόσο, όταν μετρηθεί με βάση την απόσταση από το κέντρο της Γης, τότε υπολείπεται κατά δύο χιλιόμετρα σε σχέση με το Chimborazo.