Στοχοποίηση δημοσιογράφων από τη Ρωσία-Απέλασε δημοσιογράφο του Politico

Το Κρεμλίνο έχει στοχοποιήσει επιλεκτικά ξένους δημοσιογράφους και διεθνή μέσα ενημέρωσης τα τελευταία χρόνια

65497115 906

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε στην Εύα Χάρτογκ την περασμένη Δευτέρα ότι η βίζα της δεν θα παραταθεί. Της έδωσε προθεσμία έξι ημερών για να φύγει από τη Ρωσία. Η Χάρτογκ, δημοσιογράφος του POLITICO στη Μόσχα εδώ και μία 10ετία, ενημερώθηκε ότι η απόφαση είχε ληφθεί από τις «αρμόδιες αρχές», αλλά δεν δόθηκαν πρόσθετες πληροφορίες για το πώς ελήφθη η απόφαση.

Από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι, οι ξένοι δημοσιογράφοι υποχρεούνται να υποβάλλουν εκ νέου αίτηση για βίζα και διαπίστευση ΜΜΕ κάθε τρεις μήνες, σε αντίθεση με μία φορά το χρόνο πριν από την έναρξη του πολέμου.

Η Anna-Lena Laurén, η ανταποκρίτρια για το σουηδικό πρακτορείο Dagens Nyheter και τη φινλανδική εφημερίδα Hufvudstadsbladet, εκδιώχθηκε επίσης από τη Ρωσία αυτή την εβδομάδα. Μετά από 16 χρόνια στη χώρα, η διαπίστευση της Laurén δεν ανανεώθηκε, μια κίνηση που όπως είπε ότι «ήξερε ότι θα συμβεί». Επίσης, ο ανταποκριτής της Wall Street Journal, Evan Gershkovich, φυλακίστηκε με κατηγορίες για κατασκοπεία τον Μάρτιο.

Από τότε που ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, τον Φεβρουάριο του 2022, οι ρωσικές αρχές έχουν σταδιακά «καθαρίσει» το πεδίο από τυχόν εναπομείναντες επικριτές στο εσωτερικό της χώρας. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι έχει φυλακιστεί για δεκαετίες σε φυλακή υψίστης ασφαλείας με κατηγορίες για εξτρεμισμό, ενώ σχεδόν όλοι οι ανεξάρτητοι Ρώσοι δημοσιογράφοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα λόγω των νέων νόμων λογοκρισίας που ποινικοποιούν την κριτική κάλυψη του πολέμου.

Η δήλωση από το POLITICO

Σε δήλωσή του, ο Jamil Anderlini, αρχισυντάκτης του POLITICO Europe, ανέφερε: «Η Eva Hartog αναχώρησε με ασφάλεια από τη Μόσχα μετά την απόρριψη της ανανέωσης της βίζας και της μεταφοράς της διαπίστευσής της στο POLITICO από τις ρωσικές αρχές. Είμαστε εξαιρετικά απογοητευμένοι από αυτές τις ενέργειες, αλλά δεν μειώνουν την ακλόνητη δέσμευση του POLITICO να καλύψει το θέμα με τη ρωσική κυβέρνηση και τον πόλεμο της στην Ουκρανία. Ελπίζουμε ότι η Εύα και το POLITICO θα επιστρέψουν στη Μόσχα στο εγγύς μέλλον για να συνεχίσουν την τεκμηριωμένη και μη κομματικά την κάλυψη της ρωσικής πολιτικής».

H 35χρονη Εύα Χάρτογκ έχει Ολλανδική υποηκότητα και ρωσικές ρίζες. Μετακόμισε στη Μόσχα το 2013. Αρχικά εργάστηκε ως συντάκτρια στους Moscow Times, ενώ αργότερα ανέλαβε το ρόλο της αρχισυντάκτριας. Από το 2019, γράφει για το ολλανδικό ειδησεογραφικό περιοδικό De Groene Amsterdammer και πιο πρόσφατα μεταδίδει ρεπορτάζ ως ανταποκρίτρια του POLITICO Europe στη Ρωσία.

«Ευτυχώς, η Εύα είναι ασφαλής και μπόρεσε να φύγει από τη Ρωσία — ωστόσο ο Έβαν Γκέρσκοβιτς της Wall Street Journal παραμένει άδικα φυλακισμένος επειδή ακολούθησε μια ακριβοδίκαιη δημοσιογραφία και θα πρέπει να αποφυλακιστεί αμέσως», πρόσθεσε ο Αντερλίνι.

Στοχοποίηση δημοσιογράφων από την Ρωσία

Το Κρεμλίνο έχει στοχοποιήσει επιλεκτικά ξένους δημοσιογράφους και διεθνή μέσα ενημέρωσης τα τελευταία χρόνια. Το 2021, η ανταποκρίτρια του BBC στη Ρωσία Σάρα Ρέινσφορντ εκδιώχθηκε αφού κηρύχθηκε απειλή για την εθνική ασφάλεια. Εκείνη την εποχή, η Ρωσία είπε ότι η κίνηση ήταν αντίποινα για την άρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να χορηγήσει βίζα σε Ρώσους δημοσιογράφους.

Λίγους μήνες αργότερα, η Ρωσία απέλασε στη συνέχεια τον Τομ Βένινκ, ανταποκριτή στη Ρωσία για την ολλανδική εφημερίδα de Volkskrant, για «διοικητικές παραβιάσεις». Ο Βένινκ έλαβε προθεσμία τριών ημερών για να φύγει από τη χώρα και του απαγορεύτηκε η είσοδος στη Ρωσία μέχρι τον Ιανουάριο του 2025.

Δεκάδες ξένοι δημοσιογράφοι και οργανώσεις αποχώρησαν από τη Ρωσία τις ημέρες και τις εβδομάδες αφότου ο Πούτιν εξαπέλυσε την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά πολλοί από αυτούς τελικά επέστρεψαν.

H αστυνομία εισέβαλε σπίτι της, αλλά αυτή δηλώνει: «Είμαστε περήφανα ένοχες για κάθε σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης» (vid)

mariare8umno.00 02 39 16.Still002

H αστυνομία εισέβαλε σπίτι της, αλλά αυτή δηλώνει: «Είμαστε περήφανα ένοχες για κάθε σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης» (vid)

Σε μια πρωτοφανή κίνηση κατατρομοκράτησης φοιτήτριας προχώρησε η αστυνομία στο Ρέθυμνο την Παρασκευή.

Σωματείο Εργαζομένων «Αττικόν» για Καλλιάνο: Αυτός που ψήφισε για την εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ, τώρα απειλεί γιατρούς

kallianos4

Σωματείο Εργαζομένων «Αττικόν» για Καλλιάνο: Αυτός που ψήφισε για την εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ, τώρα απειλεί γιατρούς

Εξοργισμένοι δηλώνουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Αττικόν για τα όσα καταγγέλλει ο βουλευτής της Νέας…

Δολοφονία Λυγγερίδη: Δύο νέες προφυλακίσεις – Ανάμεσά τους και ο φερόμενος ως «καθοδηγητής» της Θύρας 7

filaki

Δολοφονία Λυγγερίδη: Δύο νέες προφυλακίσεις – Ανάμεσά τους και ο φερόμενος ως «καθοδηγητής» της Θύρας 7

Ενώπιον του ανακριτή οι κατηγορούμενος αρνήθηκαν τα όσα καταλογίζονται σε βάρος τους

Αιμιλία Υψυλάντη: Οι γυναίκες σήμερα σκοτώνονται όλη μέρα στα καθήκοντά τους και νιώθουν ενοχές

Screenshot 2024 04 28 175209

Αιμιλία Υψυλάντη: Οι γυναίκες σήμερα σκοτώνονται όλη μέρα στα καθήκοντά τους και νιώθουν ενοχές

Ξέσπασε η γνωστή ηθοποιός σχετικά με την καθημερινότητα των σύγχρονων γυναικών, ενώ παράλληλα μίλησε και…