Newsroom

Newsroom

Στο Taxis τα σημειώματα του ΕΝΦΙΑ – Τι θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι

Ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2016 και άρχισε σήμερα στο TAXIS η ανάρτηση των σημειωμάτων, η οποία θα συνεχιστεί για τις επόμενες τρεις ημέρες. Ο φόρος πρόκειται να καταβληθεί σε πέντε δόσεις με την πρώτη έως το τέλος Σεπτεμβρίου και την τελευταία έως το τέλος Ιανουαρίου.

57c42ae51dc5246d088b46bb

Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι από το φόρο θα εισπράξει, όπως και πέρυσι, 2,65 δισ. ευρώ, ενώ περίπου 2,4 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πληρώσουν λιγότερο φόρο και περίπου 1,6 εκατομμύρια πολίτες θα καταβάλουν το ίδιο ποσό σε σχέση με το 2015.

Τα συνοπτικά δεδομένα του ΕΝΦΙΑ όπως προκύπτουν από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίν Εσόφων έχουν ως εξής:

1. Το 38,5% (2.463.586) θα πληρώσει για το 2016, λιγότερο ΕΝΦΙΑ από το 2015, ειδικά σε περιοχές με χαμηλές αξίες ακινήτων.

2. Το 26% (1.667.901) των φυσικών προσώπων θα πληρώσει το ίδιο με το 2015.

3. Το 25% (1.573.281) των φυσικών προσώπων θα πληρώσει αυξημένο ΕΝΦΙΑ έως 10,00 ευρώ.

4. Το 6,7% (429.000) των φυσικών προσώπων θα πληρώσει αυξημένο ΕΝΦΙΑ μέχρι 50,00 ευρώ.

5. Το 4,25% των φυσικών προσώπων θα πληρώσουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ και συγκεκριμένα:

-261.870 φυσικά πρόσωπα θα πληρώσουν επιπλέον από 50 – 1.000 ευρώ.

-10.133 φυσικά πρόσωπα θα πληρώσουν επιπλέον, πάνω από 1.000 ευρώ.

6. Το 14% από τα 7.369.412 φυσικά πρόσωπα , δεν θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ διότι οι εκκαθαρίσεις τους είναι κάτω από 1 ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα το υπουργείο Οικονομικών «η πραγματική εικόνα αποδομεί και το τελευταίο ψήγμα φημολογίας που έχει καλλιεργηθεί έως τώρα. Τα δεδομένα αυτά τεκμηριώνουν τις προσπάθειες που έγιναν, για την όσο το δυνατό πιο δίκαιη και αναλογική κατανομή του φόρου, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος είσπραξης 2,65 δις που προέβλεπε ο Ν.4336/2015 νόμος ο οποίος υπερψηφίστηκε από 221 βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου».  

Η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 εν τω μεταξύ, σχεδιάζεται να ανοίξει αμέσως μετά την ανάρτηση των εκκαθαριστικών. Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, κατοικιών και αγροτεμαχίων, θα έχουν τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής τροποποιητικών – διορθωτικών δηλώσεων Ε9 για την περίοδο 2010-2016, έως το τέλος του Νοεμβρίου φέτος και θα ωφεληθούν από την κατά 50% μείωση των προστίμων.

Στην περίπτωση κατά την οποία, λόγω των διορθώσεων, προκύπτει μείωση φόρου άνω των 300 ευρώ, για να εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό, θα πρέπει να υποβληθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην εφορία και, έως ότου γίνει η νέα εκκαθάριση, οι προηγούμενες δόσεις θα συνεχίσουν να είναι απαιτητές.

Επίθεση από Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ

Νέα επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα με αφορμή την ανάρτηση στο Taxis των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ εξαπολύει εν τω μεταξύ η ΝΔ δια στόματος του εκπροσώπου Τύπου της Γιώργου Κουμουτσάκου. «Σήμερα, ο κ. Τσίπρας παίρνει επάξια το χρυσό μετάλλιο ψεύδους και πολιτικής εξαπάτησης» δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Κουμουτράκος και πρόσθεσε ότι ενώ ο πρωθυπουργός δεσμευόταν να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, «τώρα έρχεται βαρύτερος για εκατομμύρια Έλληνες».

«Έχει “κερδίσει” και άλλο μετάλλιο. Με την κατάργηση του ΕΚΑΣ, που έλεγε ότι θα διασφαλίσει. Έχει “κερδίσει” και τρίτο. Με τη δραματική μείωση των συντάξεων, ενώ έταζε και 13η», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ. «Ο κ. Τσίπρας ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη, με τα μετάλλια της αναξιοπιστίας κρεμασμένα στο λαιμό. Μετάλλια που πληρώνουν πολύ ακριβά οι πολίτες. Και βέβαια, την ώρα που θα είναι στο βήμα, θα τα βλέπουν όλοι», κατέληξε.

«Η ιστορία του ΕΝΦΙΑ είναι μια πρωτοφανής πολιτική απάτη με πρωταγωνιστές τους κ.κ. Τσίπρα-Καμμένο και κομπάρσους τους θλιβερούς χειροκροτητές τους» αναφέρει από την άλλη ο Τομέας Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ για τον φόρο στα ακίνητα. «Αυταπάτη είναι το όνειρο του θιάσου να μακροημερεύσει στην εξουσία» σημειώνει.

Σύμφωνα με την Χαριλάου Τρικούπη, «η σχέση των κυβερνητικών εταίρων ΣΥΡΙΖ/ΑΝΕΛ με τον ΕΝΦΙΑ είναι γνωστή σε όλο τον ελληνικό λαό: «Τον καταψήφισαν με πάθος με επικεφαλής τον κ Τσίπρα που τον χαρακτήρισε δήμευση περιουσιών. Δεσμεύτηκαν το 2014 στη ΔΕΘ για την άμεση κατάργηση του και καλούσαν τους πολίτες να μην τον πληρώσουν. Σήμερα όχι μόνο τον εισπράττουν για 2η φορά, αλλά καίγονται για την εισπραξιμότητα του προκειμένου να απομακρύνουν τον εφιάλτη του ‘‘κόφτη’’».

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

ΦΙΤΕΣΕ

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

Η Φίτεσε υποβιβάστηκε εφέτος από την πρώτη κατηγορία για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια,…