Στο σανίδι με την Τάνια

Η «Βελανιδιά», που παίζεται στο B.I.O.S., φιλοξενεί κάθε βράδυ διαφορετικό καλεσμένο, που υποδύεται τον ρόλο του στα τυφλά

IMG 20230213 215540 MP

Μια φορά κι έναν καιρό, η Δευτέρα ήταν μέρα αργίας για τα θέατρα. Αυτά όμως συνέβαιναν τον παλιό καλό καιρό, όταν ο κόσμος πήγαινε στις παραστάσεις, οι ηθοποιοί μπορούσαν να βιοποριστούν από το σανίδι, ο αριθμός των εν Αθήναις θεατρικών σκηνών ήταν σχετικά περιορισμένος και η ρυπαρή λέξη «Μενδώνη» παρέμενε άγνωστη στον κόσμο της τέχνης και του πολιτισμού.

Τα καμώματα της κυβέρνησης έχουν βγάλει τους καλλιτέχνες στα χαρακώματα, αλλά τα φώτα ανάβουν στα θέατρα επτά ημέρες την εβδομάδα (όποτε δεν υπάρχει απεργία…) και η ανησυχία ξεχειλίζει. Και με τις δύο έννοιες της λέξης! Κάθε παράσταση τελειώνει με μήνυμα διαμαρτυρίας, το οποίο διαβάζουν οι ίδιοι οι ηθοποιοί μέσα σε χειροκροτήματα. Άραγε πόσοι από τους θεατές που χτυπάνε παλαμάκια θα πάνε απτόητοι να ψηφίσουν Μητσοτάκη;

Στη «Βελανιδιά», που παίζεται Δευτερότριτα στο B.I.O.S.,  οι ρόλοι είναι δύο. Η Μαρίνα Αργυρίδου υποδύεται τ@ν οδηγό που σκότωσε σε τροχαίο την κόρη του δεύτερου ηθοποιού, αλλά ο δεύτερος ηθοποιός, κάθε φορά διαφορετικός, ο πατέρας υποτίθεται του θύθματος, δεν ξέρει τίποτε για τον φόνο. «Να έρθετε στο θέατρο για την παράσταση χωρίς να γνωρίζετε το παραμικρό για το έργο», είναι η μοναδική οδηγία που λαμβάνει ο εκάστοτε προσκεκλημένος από τον σκηνοθέτη Ανδρέα Ανδρέου (γιο του σπουδαίου συνθέτη, Γιώργου Ανδρέου).

Εμείς, οι τυχεροί, επιλέξαμε να πάμε στο θέατρο τη βραδιά της Τάνιας Τσανακλίδου και αρπάξαμε το τελευταίο, μάλλον, εισιτήριο. Απόψε θα παίξει ανήξερος δίπλα στην Αργυρίδου ο τραγουδοποιός Μίλτος Πασχαλίδης, αύριο ο Μιχάλης Μητρούσης. «Είναι ο χειρότερος εφιάλτης κάθε ηθοποιού», γράφει το διαφημιστικό της παράστασης. «Πρόκειται να ζήσω τον χειρότερο εφιάλτη μου», συμφώνησε η Τάνια στην ανάρτησή της, λίγες ώρες πριν το σουαρέ.

IMG 20230213 215545 MP

 

Η «Βελανιδιά», φυτεμένη το 2005 από τον Βρετανό συγγραφέα Τιμ Κράουτς, είναι ένα παράξενο έργο. Θολώνει σκόπιμα τις γραμμές ανάμεσα στην πραγματικότητα και την αυθυποβολή και στέκει με συμπόνια δίπλα στον πατέρα, ο οποίος έχασε το παιδί του και ψάχνει παρηγοριά σε ένα γέρικο δέντρο. Η ένοχη οδηγός είναι στην άλλη της ζωή υπνωτίστρια, αλλά το ατύχημα την έκανε να χάσει τη μαγική της δύναμη.

Το τέχνασμα του συγγραφέα αφήνει να εννοηθεί ότι τίποτε δεν είναι όπως μοιάζει και τίποτε δεν είναι αληθινό. Αρκετά, όμως, με τα spoilers. Μπορεί να μας διαβάζουν και μελλοντικοί πρωταγωνιστές του έργου!

Η φόρμα είναι πειραματική, αλλά το συναίσθημα ξεχειλίζει από παντού. Μολονότι η Τσανακλίδου έπεσε ουρανοκατέβατη στην παράσταση και πρωτομπήκε στην αίθουσα μαζί με εμάς τους θεατές, λίγο πριν ανοίξει η αυλαία, φόρεσε αμέσως το πετσί του ρόλου της και ζωγράφισε ανάγλυφο τον πόνο στο πρόσωπό της. Το διασκέδασε, κιόλας, η Τάνια μας. Και γέλασε με εκείνο το γέλιο το τόσο παιδικό.

Κάποια στιγμή, ωστόσο, ένιωσε τον πόνο σαν να ήταν αληθινός. «Χρειάζομαι λίγο νερό», είπε, ζαλισμένη. Στο τέλος συνήλθε με ένα τσιγαράκι, έξω στο κρύο, παρέα με τα ανίψια της. Κάποιος από το κοινό την πλησίασε και της φίλησε το χέρι. «Από σεβασμό για τη μαχητικότητα και για τον αγώνα σας», εξήγησε. «Venceremos», κραύγασε η ίδια, σχηματίζοντας το σήμα της νίκης, μόλις διάβασε το φλογερό κείμενο διαμαρτυρίας των καλλιτεχνών, στο φινάλε της παράστασης.

Η εξαίρετη Μαρίνα Αργυρίδου καθοδηγεί τον καλεσμένο υπαγορεύοντάς του την επόμενη ατάκα όποτε αυτό χρειάζεται, ενώ σε άλλα σημεία η Τσανακλίδου διάβαζε τα λόγια της από χαρτί. Δεν πρόκειται για αυτοσχεδιασμό, αλλά για βουτιά στα βαθιά. Ο γκεστ σταρ υποχρεώνεται να φορέσει τα άβολα παπούτσια ενός ανθρώπου που φλέγεται από τύψεις και αναζητεί παρηγοριά. Και αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο.

IMG 20230213 220654 MP

Γεννημένη ερμηνεύτρια και όχι απλώς τραγουδίστρια, η Τάνια είναι (και) ηθοποιός και κολύμπησε με άνεση στα άπατα. Άλλοι στη θέση της ίσως δυσκολευτούν. Ξεπερνούν πλέον τους 250 οι καλλιτέχνες που φόρεσαν ανά την υφήλιο τα παπούτσια του χαροκαμένου πατέρα: Αλάνις Μορισέτ, Σόφι Οκονέντο, Φράνσες ΜακΝτόρμαντ, Μάικ Μάιερς, Λίλι Τέιλορ, Φ. Μάρεϊ Έιμπραχαμ, Λίντα Μπάσετ, Τζόαν Άλεν, Λόρι Άντερσον και άλλοι ων ουκ έστιν αριθμός.

Το έργο παίζεται στη σκηνή του B.I.O.S., Πειραιώς 84, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9 μ.μ.. Ο κύκλος των παραστάσεων στην Αθήνα ξεκίνησε με τους Ιώκο Ιωάννη Κοτίδη, Χάρη Τζωρτζάκη, Χριστίνα Χειλά-Φαμέλη, Στρατή Χατζησταματίου, Τάνια Τσανακλίδου και Αλέξανδρο Σφακιανάκη.

Μετά τους Πασχαλίδη και Μητρούση, παίρνουν σειρά από Δευτέρα άλλοι ηθοποιοί, τραγουδιστές και performers, με καταληκτική ημερομηνία τις 4 Απριλίου: Αθηνά Μαξίμου, Έλενα Τοπαλίδου, Γιάννης Νιάρρος, Γιάννης Στάνκογλου, Άννα Μόσχα, Μάρθα Φριντζήλα, Ελένη Κοκκίδου, Σοφία Κόκκαλη, Ιώβη Φραγκάτου, Νίκος Χατζόπουλος, Δημήτρης Δρόσος, Δήμητρα Γαλάνη.

Προς το παρόν, soldout είναι μοναχά η βραδιά του Γιάννη Νιάρρου, του δημοφιλέστατου νεαρού ηθοποιού από το μιούζικαλ «Σπιρτόκουτο» και από τους «Παίκτες» του Γκόγκολ. Εμείς θα ξαναπάμε σίγουρα, ασχέτως προσκεκλημένου. Ό,τι κάνει τον κόσμο να σκέφτεται, συγκεντρώνοντας το άσβεστο μίσος της σκοταδιστικής κυβέρνησης, είναι ευπρόσδεκτο για κάθε ανήσυχο πολίτη.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Καρφί από τον Νίκο Μάνεση για τον Λιάγκα: «Ο Γιώργος προφανώς έχει περισσότερο IQ από μένα» (video)

λιαγκαςΜανεσης

Καρφί από τον Νίκο Μάνεση για τον Λιάγκα: «Ο Γιώργος προφανώς έχει περισσότερο IQ από μένα» (video)

Ο παρουσιαστής του Alpha απάντησε, στα αιχμηρά σχόλια που δέχθηκε από τον Γιώργο Λιάγκα.

Δολοφονία Λυγγερίδη: «Οι αρχηγοί της Εγκληματικής φυγαδεύτηκαν με την ομάδα βόλεϊ του Ολυμπιακού από το Ρέντη»!

Ρέντη

Δολοφονία Λυγγερίδη: «Οι αρχηγοί της Εγκληματικής φυγαδεύτηκαν με την ομάδα βόλεϊ του Ολυμπιακού από το Ρέντη»!

Tην ίδια ώρα ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη, Μιχάλης Κουντούρης τσακωνόταν με αστυνομικό, διότι δεν ήθελε…

Πάτρα: 12 συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών σε σχολεία!-Μαθητές ανάμεσα στους συλληφθέντες

gada51

Πάτρα: 12 συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών σε σχολεία!-Μαθητές ανάμεσα στους συλληφθέντες

Κατάθεση μαθητή ο οποίος φέρεται να υποστήριξε ότι τον χτυπούσαν όταν δεν κατάφερνε να πουλήσει…