Newsroom

Newsroom

Στο "Χίλτον της Χάγης"

Δίπλα στις ακτές του Ατλαντικού και εντός της ολλανδικής φυλακής του Σεβένιγκεν κρατείται ο σερβοβόσνιος πρώην στρατηγός. Υγιής, ομιλητικός και…

Δίπλα στις ακτές του Ατλαντικού και εντός της ολλανδικής φυλακής του Σεβένιγκεν κρατείται ο σερβοβόσνιος πρώην στρατηγός. Υγιής, ομιλητικός και προετοιμασμένος για όσα ακολουθούν, λένε οι Αρχές
Οι εγκαταστάσεις του ΟΗΕ για την κράτηση εγκληματιών πολέμου και όσων εμπλέκονται στα εγκλήματα του εμφυλίου της Γιουγκοσλαβίας βρίσκονται ανατολικά της Χάγης, κοντά στα παράλια του Ατλαντικού.
Η συγκεκριμένη μονάδα κράτησης χτίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1990 εντός του χώρου των φυλακών του Σεβένιγκεν και η ποιότητα ζωής που προσφέρει στους κρατούμενους της έχει δώσει το παρατσούκλι “Χίλτον της Χάγης”.
Το κελί του πιο “νέου” από τους τροφίμους της φυλακής του ΟΗΕ, διάστασης 15 τετραγωνικών, δεν διαφέρει από αυτά που φιλοξενούν τους υπόλοιπους κρατούμενους. Λεπτομέρειες, μπορείτε να δείτε στο σχετικό γράφημα και τη φωτογραφία.
Συνεργάσιμος και ομιλητικός
Ο Μλάντιτς χαρακτηρίστηκε από όσους είχαν επαφή μαζί του “ιδιαίτερα συνεργάσιμος” με τους κανόνες και τις διαδικασίες της φυλακής, σύμφωνα με τον φύλακά του Τζον Χόκιγκ. “Ηταν μία πολύ χαλαρή διαδικασία, δεν αντιμετωπίσαμε προβλήματα κατανόησης μεταξύ μας”, είπε σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη.
Περιέγραψε επίσης τον 69χρονο κρατούμενο ως έχοντα πλήρη έλεγχο του εαυτού του, αντίθετα με όσα υποστηρίζουν η υπεράσπιση και ο γιος του. “Δεν έκανε κανένα σχόλιο για τις κατηγορίες που τον βαρύνουν. Αντίθετα, ζήτησε να ενημερωθεί για τις διαδικασίες, άκουσε προσεκτικά όσες πληροφορίες του δόθηκαν, γενικά είχαμε μία πολύ καλή επικοινωνία”, είπε ο Χόκιγκ.
“Μπορώ να πω κατηγορηματικά ότι δεν παρακολουθείται μήπως αποπειραθεί να αυτοκτονήσει”, σημείωσε. Πρέπει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν του είχαν αποδοθεί δηλώσεις ότι είναι προτιμότερο να αυτοκτονήσει παρά να δικαστεί στη Χάγη.
Ετοιμος για τη διαδικασία
Ο Ράτκο Μλάντιτς έφτασε με ελικόπτερο στη φυλακή ντυμένος με κοστούμι και γραβάτα, εικόνα ξένη προς το στερεότυπο του άνδρα με τις παραλλαγές και το χαρακτηριστικό του σέρβου αξιωματικού στρογγυλό πηλίκιο.
“Ηταν ιδιαίτερα ομιλητικός κατά την άφιξή του”, σχολίασε και η πρέσβειρα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Μιράντα Σιντράν-Καμίσαλιτς. “Κατέβηκε τα σκαλιά με κάποια δυσκολία, αλλά όταν άρχισε να μιλάει, έδωσε την εντύπωση ενός υγιούς ηλικιωμένου ανθρώπου που είναι πλήρως προετοιμασμένος για όσα ακολουθούν”.
Μάλιστα, ο άνθρωπος που πολιόρκησε το Σαράγεβο, ρώτησε την πρέσβειρα σε ποια συνοικία έμενε εκεί και της ανέφερε ότι και το δικό του σπίτι κάηκε εκείνη την περίοδο.
Πάσχει από καρκίνο, λέει η Blic
Την ίδια ώρα, πάντως, στη Σερβία επιμένουν ότι ο “εθνικός ήρωας” του εμφυλίου της Γιουγκοσλαβίας πάσχει από καρκίνο.
Δημοσίευμα της εφημερίδας του Βελιγραδίου Blic επικαλείται τον δικηγόρο του Μίλος Σάλιτς, και αναφέρει ότι ο Μλάντιτς υποβλήθηκε μυστικά σε θεραπεία για λέμφωμα Hodgkin, δηλαδή καρκίνο των λεμφαδένων, σε κλινική του Βελιγραδίου το 2009.
Μάλιστα, φέρεται να υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στην κοιλιακή χώρα και σε χημειοθεραπεία, είπε ο Σάλιτς, επικαλούμενος ιατρικά έγγραφα.
http://www.ethnos.gr

Το… σκέφτεται η Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί

gaza 7

Το… σκέφτεται η Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί

Κατάρ, Αίγυπτος και ΗΠΑ αναμένουν την απάντηση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος - «Αν πρέπει να…

Σε κρίσιμη κατάσταση το 5χρονο αγοράκι που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

2ddc1139 418e 49d4 89e5 2ee2952e483b

Σε κρίσιμη κατάσταση το 5χρονο αγοράκι που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

Διασωληνωμένο στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παίδων - Πιο ελαφρά τραυματίστηκαν τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια του

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

4944461

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

Μετά την θύελλα αντιδράσεων ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας αναμένεται να ασκήσει έφεση στο βούλευμα, αναφέροντας ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν πληροί…