Newsroom

Newsroom

Στο έλεος του απρόβλεπτου-Μια ανάσα από την σύγκρουση

Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζουν οι σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Τεχεράνη και αρκεί μόνο μια σπίθα για να πάρει φωτιά η πυριταποθήκη της Μέσης Ανατολής. 

APTOPIX Iran Soleimani 55057 1

Ενώ οι Ιρανοί θρηνούν τα θύματα της αμερικανικής αεροπορικής επιδρομής ο Ντόναλντ Τραμ εξαπολύει νέες απειλές λέγοντας ότι η χώρα του έχει στο στόχαστρο 52 ιρανικούς στόχους, και από την άλλη μεριά το Ιράν μιλάει για αντίποινα.  

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε σήμερα τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μετά τις απειλές του τελευταίου να πλήξει “52 θέσεις” του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων ιστορικών τόπων, τονίζοντας ότι “η στόχευση πολιτιστικών τόπων συνιστά έγκλημα πολέμου”.

Έχοντας παραβιάσει κατάφωρα το (διεθνές) δίκαιο” με τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί στο Ιράκ την Παρασκευή, ο Τραμπ “συνεχίζει να απειλεί με νέες παραβιάσεις (…) των δεσμευτικών κανόνων του διεθνούς δικαίου”, γράφει ο Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ στον λογαριασμό του στο Twitter.

Από την πλευρά του, ο ιρανικός στρατός αντέδρασε στην τελευταία πρόκληση του Ντόναλντ Τραμπ εκφράζοντας αμφιβολίες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν το “θάρρος” να χτυπήσουν το Ιράν.

“Λένε αυτά τα πράγματα για να εκτρέψουν την προσοχή της παγκόσμιας κοινής γνώμης από την απάνθρωπη και αδικαιολόγητη πράξη τους”, δήλωσε ο υποστράτηγος Αμπντολραχίμ Μουσαβί, αρχηγός του ιρανικού στρατού, τον οποίο επικαλείται το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna, αναφερόμενος στη δολοφονία του στρατηγού Σουλεϊμανί.

Αλλά “αμφιβάλλω ότι έχουν το θάρρος”, πρόσθεσε.

Παράλληλα ο υπουργός Πληροφοριών και Τηλεπικοινωνιών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Αζαρί-Τζαχρομί δήλωσε ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ είναι “τρομοκράτης με κοστούμι”, σε μήνυμά του στο Twitter.

“Όπως το Ισλαμικό Κράτος, όπως ο Χίτλερ, όλοι μισούν τους πολιτισμούς. Ο Τραμπ είναι τρομοκράτης που φορά κοστούμι. Θα μάθει την ιστορία πολύ σύντομα ότι ΚΑΝΕΙΣ δεν μπορεί να νικήσει το “Μεγάλο Ιρανικό Έθνος και Πολιτισμό”, έγραψε ο Τζαχρομί.

«Πόλεμος» με πραγματικά πυρά αλλά και με βρισιές

Οι απειλές για επιθέσεις, αντίποινα και ανταπαντήσεις μεταξύ Ιράν και Ηνωμένων Πολιτειών δεν ήταν τα μόνα τα τελευταία 24ωρα αφού συνοδεύτηκαν και με λεκτικές ακροβασίες και βρισιές. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο μίλησε για τραμπούκους ενώ ο Ιρανός ομόλογός του τον απεκάλεσε αλαζόνα κλόουν.

Σε επίπεδο διπλωματίας πάντως, ο Μάικ Πομπέο μίλησε τηλεφωνικά με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ Βρετανία και Γερμανία ξεκινούν σειρά επαφών με στόχο την αποκλιμάκωση.

Ο Πομπέο αποκαλεί «τραμπούκους» τα μέλη της Κατάεμπ Χεζμπολάχ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο καταφέρθηκε χθες Σάββατο με έντονο τρόπο εναντίον μιας οργάνωσης που ανήκει στις Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης (ΔΛΚ), διότι προέτρεψε τις ιρακινές δυνάμεις να πάψουν να προστατεύουν τις αμερικανικές εγκαταστάσεις στο Ιράκ.

Ο Πομπέο χαρακτήρισε μέσω Twitter «τραμπούκους» τα μέλη της Κατάεμπ Χεζμπολάχ («Ταξιαρχίες του Κόμματος του Θεού»), μιας από τις πιο ριζοσπαστικές οργανώσεις εντός των ΔΛΚ, συμμαχίας φιλοϊρανών μαχητών που πλέον έχουν ενταχθεί στις δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ.

Μετά τον θάνατο στο αμερικανικό πλήγμα που έγινε τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή του ισχυρού ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί και του κορυφαίου στελέχους της Αμπού Μάχντι αλ Μουχάντις, η Κατάεμπ Χεζμπολάχ ορκίστηκε εκδίκηση και απαίτησε οι ιρακινές δυνάμεις να απομακρυνθούν «τουλάχιστον 1.000 μέτρα» από τις εγκαταστάσεις στις οποίες βρίσκονται ανεπτυγμένες αμερικανικές δυνάμεις σήμερα Κυριακή στις 17:00 [τοπική ώρα· 16:00 ώρα Ελλάδας].

«Τραμπούκοι της Κατάεμπ Χεζμπολάχ, που τους έχει στο χέρι το Ιράν, λένε στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας να εγκαταλείψουν το καθήκον τους να προστατεύουν» την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη «και άλλες εγκαταστάσεις όπου εργάζονται Αμερικανοί πλάι-πλάι με θαρραλέους Ιρακινούς», ανέφερε στην ανάρτησή του ο Πομπέο.

«Το γεγονός ότι το ιρανικό καθεστώς υπαγορεύει στην ιρακινή κυβέρνηση τι να κάνει θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ιρακινών πατριωτών», συνέχισε ο αμερικανός ΗΠΑ, κατά τον οποίο «ο ιρακινός λαός θέλει να απελευθερωθεί από τον ιρανικό ζυγό».

Δεκάδες χιλιάδες Ιρακινοί, ανάμεσά τους ο ιρακινός πρωθυπουργός Άντελ Άμπντελ Μάχντι και άλλοι πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες, συμμετείχαν χθες Σάββατο στις εκδηλώσεις στη Βαγδάτη για να τιμηθεί η μνήμη του υποστράτηγου Σουλεϊμανί και των ιρακινών που σκοτώθηκαν.

Στο Ιράν η σορός του Σουλεϊμανί

Η σορός του Ιρανού στρατιωτικού διοικητή, επαναπατρίστηκε στο Ιράν σήμερα. Μεταφέρθηκε αεροπορικώς στην πόλη Αβάζ του νοτιοδυτικού Ιράν, όπου άρχισαν οι τελετές μνήμης. Χιλιάδες κόσμος βγήκε στους δρόμους για να αποχαιρετήσει τον λαοφιλή στρατηγό. 

Χθες, χιλιάδες Ιρακινοί παρατάχθηκαν πίσω από τα φέρετρα του Κασέμ Σουλεϊμανί και του ‘Αμπου Μάχντι αλ Μουχάντις φωνάζοντας «Θάνατος στην Αμερική».

Όσοι παρέστησαν στη νεκρική πομπή, στην περιοχή Καζιμίγια της Βαγδάτης όπου βρίσκεται ένα σιιτικό ιερό, απαίτησαν επίσης «εκδίκηση για τον ‘Αμπου Μάχντι αλ Μουχάντις», τον επιχειρησιακό αρχηγό της Χασντ Αλ Σάαμπι, ενός συνασπισμού σιιτών φιλοϊρανών παραστρατιωτικών που εντάχθηκαν στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας.
 

Ηράκλειο: Νέο εργατικό ατύχημα στην Κρήτη – Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο η 40χρονη εργαζόμενη

Ηράκλειο: Νέο εργατικό ατύχημα στην Κρήτη – Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο η 40χρονη εργαζόμενη

Τείνει να γίνει συνήθεια, καθώς ειδικά σε περιόδους τουριστικών σεζόν τα εξαντλητικά ωράρια γίνονται κανόνας

Σοκ στην Ναύπακτο: 13χρονος έπεσε αναίσθητος από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

ek ekab 2

Σοκ στην Ναύπακτο: 13χρονος έπεσε αναίσθητος από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση, αστυνομικοί του Τμήματος Ναυπακτίας κατέσχεσαν συνολικά 47 φιάλες…

Τρόμος στον αέρα και πάλι: Πάνω από 12 τραυματίες σε πτήση της Qatar Airways μετά από αναταράξεις

aeroplano 1

Τρόμος στον αέρα και πάλι: Πάνω από 12 τραυματίες σε πτήση της Qatar Airways μετά από αναταράξεις

Έξι επιβάτες και έξι μέλη του πληρώματος ανέφεραν τραυματισμούς. «Η ομάδα του αεροδρομίου του Δουβλίνου…