Newsroom

Newsroom

Στο εδώλιο ο Ψωμιάδης για τη λίμνη Κορώνεια

Στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης κάθισε σήμερα ο έκπτωτος Περιφερειάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης αναφορικά με τις καθυστερήσεις στη λήψη μέτρων…

Στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης κάθισε σήμερα ο έκπτωτος Περιφερειάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης αναφορικά με τις καθυστερήσεις στη λήψη μέτρων για τη διάσωση της λίμνης Κορώνειας.

Ο κ. Ψωμιάδης φέρεται να καθυστέρησε να επιβάλλει πρόστιμα σε βάρος βιομηχανιών παρά τις εισηγήσεις των επιθεωρητών Περιβάλλοντος. Μάλιστα σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο κ. Ψωμιάδης φέρεται ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν εξέδιδε απόφαση συγκρότησης κλιμακίων ελέγχων για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνταν γύρω από τη λίμνη. Και σα να μην έφτανε αυτό ακόμη και όταν τελικά τα αρμόδια συνεργεία προχώρησαν σε ελέγχους ο ίδιος επέβαλλε μειωμένα κατά 30% πρόστιμα σε σχέση με τις εισηγήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων.

Το κατηγορητήριο βασίστηκε στο Πόρισμα του Μαΐου 2010 των Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Η έρευνα διήρκησε δυόμιση χρόνια και ξεκίνησε έπειτα από τους μαζικούς θανάτους πουλιών στην Κορώνεια το 2007. Το κατηγορητήριο αποδίδει ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες στη διοίκηση Ψωμιάδη, ενώ ο ίδιος κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος.

Μαζί με τον κ. Ψωμιάδη κατηγορούνται και άλλοι πέντε υπάλληλοι, οι οποίοι φέρονται να εκτέλεσαν πλημμελώς τα καθήκοντά τους, καθώς δεν προέβησαν σε εκτεταμένους ελέγχους και δεν επέβαλλαν τα αντίστοιχα προβλεπόμενα διοικητικά μέτρα.

Στο δικαστήριο κατέθεσαν ο τέως νομαρχιακός σύμβουλος, Μιχάλης Τρεμόπουλος και η αναπληρώτρια καθηγήτρια Βιολογίας στο ΑΠΘ, Μ. Μουστάκα. Η δίκη διακόπηκε το μεσημέρι, λόγω παρέλευσης του ωραρίου, και θα συνεχιστεί αύριο με καταθέσεις μαρτύρων.