Newsroom

Newsroom

Στο δρόμο γιόρτασαν το μπαϊράμι οι μουσουλμάνοι της Αττικής

Υπό τη σκιά «αγανακτισμένων κατοίκων» και μελών ακροδεξιών οργανώσεων πραγματοποιήθηκε το πρωί η δημόσια προσευχή χιλιάδων Μουσουλμάνων της πρωτεύουσας για…

Υπό τη σκιά «αγανακτισμένων κατοίκων» και μελών ακροδεξιών οργανώσεων πραγματοποιήθηκε το πρωί η δημόσια προσευχή χιλιάδων Μουσουλμάνων της πρωτεύουσας για τη γιορτή του Κουρμάν Μπαϊράμι. Ελλείψει τεμένους, συγκεντρώθηκαν σε δημόσιους χώρους, ανάμεσά τους και η πλατεία Αττικής και τα Προπύλαια.
Τις εκδηλώσεις περιφρουρούσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για την αποφυγή επεισοδίων από άτομα και ομάδες που αντιδρούν στη δημόσια εκδήλωση θρησκευτικής λατρείας των μουσουλμάνων.

Δυνάμεις των ΜΑΤ απώθησαν συγκεντρωμένα μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης “Χρυσή Αυγή” κοντά στην πλατεία Αττικής.

Ένταση σημειώθηκε και όταν κάποιοι πέταξαν αυγά στους πιστούς μουσουλμάνους από μπαλκόνια, ενώ άλλοι έβαλαν μουσική στη διαπασών.

Κυβερνητική δέσμευση για το τζαμί

“Είναι γνωστό ότι υπάρχει και δέσμευση και νομοθετημένη απόφαση να δημιουργηθεί τζαμί στην Αθήνα, προκειμένου οι συμπολίτες μας μουσουλμάνοι να τελούν με απόλυτη ασφάλεια και θρησκευτική ελευθερία τα θρησκευτικά τους καθήκοντα”, δήλωσε από το μπρίφινγκ ρουμ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής.

“Είναι επιβεβλημένο, στις εποχές που ζούμε και στον πολιτισμό που διακηρύσσουμε και μας διέπει σαν ελληνική κοινωνία και είναι χρέος και της πολιτείας, να διευκολύνουμε όποιον θέλει να ασκεί τα θρησκευτικά του καθήκοντα”, υπογράμμισε.

Αιχμές Μπαγίς από τις Βρυξέλλες

Το γεγονός ότι οι Μουσουλμάνοι της πρωτεύουσας δεν έχουν χώρο λατρείας έδωσε λαβή για σχόλια στον Τούρκο υπουργό Επικρατείας, Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος χθες βρέθηκε στην Αθήνα και σήμερα πραγματοποιεί επίσκεψη στις Βρυξέλλες.”Έρχομαι από μία χώρα που δεν έχει μουσουλμανικό τέμενος”, είπε.

Η “Γιορτή της Θυσίας”

Το Κουρμάν Μπαϊράμι θεωρείται από τις μεγαλύτερες μουσουλμανικές γιορτές και η μετάφραση του Κουρμάν σημαίνει “Γιορτή της Θυσίας”, εις ανάμνησιν της εντολής που πήρε ο Αβραάμ από το Θεό του να θυσιάσει το γιο του.

Είναι η τρίτη φορά που πραγματοποιείται η προσευχή σε ανοιχτό δημόσιο χώρο. Είχε προηγηθεί στο Ολυμπιακό Στάδιο και την πλατεία Κοτζιά, καθώς όπως είναι γνωστό οι μουσουλμάνοι στην Αθήνα δεν διαθέτουν δικό τους επίσημο χώρο λατρείας.

Η συγκέντρωση των μουσουλμάνων στα Προπύλαια για τον εορτασμό της πρώτης ημέρας του Μπαϊράμ έγινε με πρωτοβουλία της Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδας.

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις και η προσευχή των πιστών ξεκινήσε στις 7:30 το πρωί και σύμφωνα με την αστυνομία στα Προπύλαια συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 250 άτομα, ενώ αντίστοιχες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Πλατεία Αττικής και σε τουλάχιστον άλλα δέκα σημεία της Αττικής, συγκεντρώνοντας συνολικά δεκατρείς χιλιάδες άτομα.
http://www.enet.gr

Επικός πιτσιρικάς ξενέρωσε στο λιμάνι του Πειραιά: «Μόλις κατάλαβα ότι σε μια εβδομάδα αρχίζει το σχολείο» (video)

Πιτσιρικάς

Επικός πιτσιρικάς ξενέρωσε στο λιμάνι του Πειραιά: «Μόλις κατάλαβα ότι σε μια εβδομάδα αρχίζει το σχολείο» (video)

Ο μικρός ταξίδευε για τη Σύρο από τον Πειραιά αλλά από ότι φαίνεται δεν ήταν…

Χριστίνα Βίδου: Λύγισε με όσα είπε η καλεσμένη της – «Να μην υπάρξουν άλλες μανάδες σαν εμένα» (video)

ΕΡΤ

Χριστίνα Βίδου: Λύγισε με όσα είπε η καλεσμένη της – «Να μην υπάρξουν άλλες μανάδες σαν εμένα» (video)

Η παρουσιάστρια της ΕΡΤ υποδέχθηκε στην εκπομπή «Συνδέσεις» την μητέρα του αδικοχαμένου στην άσφαλτο, Αδαμάντιου…