Στις "βαλίτσες" του Τσακαλώτου το Ασφαλιστικό για το Eurogroup

Ως διαπραγματευτικό ατού θεωρείται από την κυβέρνηση η ψήφιση του ασφαλιστικού – φορολογικού νομοσχεδίου για το Eurogroup της 9ης Μαΐου, με το Μαξίμου να έχει θέσει ως στόχο να «περάσει» από τη Βουλή μέσα στο Σαββατοκύριακο.

56fd20ee1dc524286c8b4a44

Η διαδικασία έχει μπει στην τελική ευθεία, με τη συζήτηση στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές να συνεχίζεται σήμερα, Πέμπτη. Μάλιστα, από τις 11 το πρωί έχει ξεκινήσει η β’ ανάγνωση του νομοσχεδίου από τις αρμόδιες επιτροπές.

Το χρονοδιάγραμμα για τη ψήφιση τόσο επί της αρχής όσο και επί των άρθρων θα τεθεί από τη διάσκεψη των προέδρων, που σύμφωνα με τις πληροφορίες θα γίνει σήμερα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ψήφιση επί της αρχής θα γίνει το Σάββατο και επί των άρθρων την Κυριακή.

Η κυβέρνηση θεωρεί πως η ψήφιση του νομοσχεδίου «δύο σε ένα» θα είναι ένα απτό δείγμα εφαρμογής των όσων συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο με τους δανειστές και θα αποτελέσει διαπραγματευτικό όπλο στα χέρια του Ευκλείδη Τσακαλώτου . Σχετικά με το ενδεχόμενο διαρροών από τους βουλευτές των κομμάτων της συγκυβέρνησης, οι πληροφορίες του koutipandoras.gr αναφέρουν πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο διαρροών, με την κυβερνητική συνοχή να μένει ως έχει.

«Τα μέτρα θα περάσουν με μια πλειοψηφία, που ενδεχομένως σε κάποια τμήματα της συμφωνίας να είναι και ευρύτερη των 153» δήλωσε στον Σκάι ο αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, χαρακτηρίζοντας το σενάριο των πρόωρων εκλογών «παρανοϊκό». Την Τετάρτη συνεδρίασε και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου οι βουλευτές να ενημερωθούν για τις προς ψήφιση διατάξεις.

«Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εκλεγήκαμε με βάση μια συμφωνία που είχε συναφθεί με τους δανειστές. Αυτή η συμφωνία υλοποιείται και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα συνοχής στην κοινοβουλευτική ομάδα» δήλωσε ο βουλευτής του κόμματος Μάκης Μπαλαούρας.

Η ΝΔ δεν ψηφίζει τα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση

Διά του εκπροσώπου της η Νέα Δημοκρατία ξεκαθάρισε πως δεν θα ψηφίσει τα μέτρα που θα φτάσουν στη Βουλή, εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση προς την κυβέρνηση.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Κουμουτσάκος, αφού σημείωσε πως οι επόμενες ημέρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες για την Ελλάδα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έφερε τη χώρα στο σημείο μηδέν.

«Προσπαθεί να περιορίσει τον δημόσιο διάλογο στα 3,6 δισ. και αποσιωπά ότι το συνολικό πακέτο που φορτώνει στην κοινωνία ξεπερνά τα 12 δισ.» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «ο λογαριασμός είναι αβάσταχτος αφού ο κάθε πολίτης θα αποδίδει στο κράτος το 60% του μειωμένου εισοδήματός του».

Σε ό,τι αφορά το χρέος, ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι «κυβέρνηση επιχειρεί να αγοράσει κάτι που ήδη υπήρχε και ήταν η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Νοεμβρίου του 2012».

Ακόμη, χαρακτήρισε υπερβολικές τις απαιτήσεις του ΔΝΤ αλλά υποστήριξε ότι είναι αποτέλεσμα της αναξιοπιστίας, όπως είπε, της κυβέρνησης και της λάθος τακτικής στη διαπραγμάτευση.

Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. επανέλαβε ότι το κόμμα δεν θα ψηφίσει τα μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή. Εξήγησε ότι «οι χειρισμοί της κυβέρνησης, οι καθυστερήσεις, η συνειδητή μετάθεση αποφάσεων έχουν οδηγήσει την κυβέρνηση και τη χώρα σε αξιέξοδο δίλημμα: ή μία βαριά συνθηκολόγηση με δυσβάστακτα μέτρα ή μία καταστροφική ρήξη με την Ευρώπη». «Η Ν.Δ. δεν πρόκειται να συμπράξει με κανένα από τα δύο αυτά διλήμματα» πρόσθεσε.

Ειδικότερα για το ασφαλιστικό είπε ότι η θέση της Ν.Δ. είναι σταθερή, άρνηση στην ψήφιση του νομοσχεδίου, που, όπως είπε, είναι αντιαναπτυξιακό.

Κλείνοντας την εισηγητική του τοποθέτηση, αναφέρθηκε στην επέτειο των έξι χρόνων από τα γεγονότα της Marfin, κάνοντας γνωστό ότι αντιπροσωπεία βουλευτών θα βρεθεί στο σημείο για να αποτίσει φόρο τιμής στη μνήμη των θυμάτων.