Στις 19.00 ξανακλείνει για 24 ώρες η Αθηνών- Λαμίας

Δόθηκε στην κυκλοφορία από τις 13:00 έως τις 19:00. 

5244688

Δόθηκε ήδη από την Τροχαία στην κυκλοφορία η εθνική οδός Αθηνών –  Λαμίας, που όπως δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετά τη σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία, θα δοθεί για έξι ώρες, από τις 13.00 έως τις 19.00 το απόγευμα, ενώ στη συνέχεια θα κλείσει και πάλι για ένα 24ωρο, μέχρι τις 19.00 αύριο, καθώς αναμένονται ακραία καιρικά φαινόμενα. 

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό τον κ. Χρυσοχοΐδη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιου Πέτσα, και του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρου Λιβάνιου και με τη συμμετοχή όλων των υπηρεσιών, των συναρμόδιων φορέων, αλλά και περιφερειαρχών, κυρίως της Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας, και συζητήθηκαν ακριβώς τα ζητήματα κυκλοφορίας και ασφάλειας των πολιτών, του ανεφοδιασμού της αγοράς, αλλά και η διασφάλιση της ροής των εμβολιασμών. 

Ο κ. Χαρδαλιάς μετά τη σύσκεψη έκανε και ειδική αναφορά στο 112, καθώς υπήρξαν κριτικές ότι δε χρησιμοποιήθηκε τονίζοντας ότι «είναι εργαλείο που χρησιμοποιείται όταν κινδυνεύει ανθρώπινη ζωή και μόνο» και ανέφερε ότι οι πολίτες είχαν ενημερωθεί για κάθε απόφαση έγκαιρα, από τα ΜΜΕ.

Σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις στη σημερινή έκτακτη σύσκεψη, και ειδικότερα για το άνοιγμα και κλείσιμο της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας, αλλά και τι περιμένουμε τις επόμενες ώρες ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε:

«Υπάρχουν τοπικά φαινόμενα που πολλές φορές καθιστούν απαγορευτική ακόμα και την επέμβαση των μηχανημάτων. Αποφασίσαμε να ανοίξει η Εθνική Οδός Αθηνών-Λαμίας στη μία η ώρα και μέχρι τις 19.00 θα επιτρέπεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων, κυρίως των φορτηγών, προκειμένου να τροφοδοτηθεί η αγορά και να καλυφθούν οι ανάγκες της βιομηχανίας και της οικονομίας γενικότερα. Στις 19.00 θα ξανακλείσει η Εθνική Οδός γιατί προβλέπονται πολύ ισχυρά και ακραία φαινόμενα και μέχρι τις 19.00 αύριο το απόγευμα. Θα αξιολογηθεί η κατάσταση αύριο το πρωί στις 11.00, να δούμε πώς εξελίσσονται τα φαινόμενα διότι οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι τα φαινόμενα θα συνεχιστούν με πολύ ακραίο τρόπο, στην Εύβοια, στην Αττική και λίγα νοτιότερο προς την Πελοπόννησο. Είμαστε εδώ, είμαστε μαζί σας, σας παρακαλούμε κάντε υπομονή. Θα περάσει κι αυτό. Η δική μας πρόνοια είναι να υπάρχει πάντα προστασία και αποτροπή από ζημιές, από ατυχήματα, να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή».

Ο υπουργός ανέφερε ότι αυτή την ώρα προβλήματα παρουσιάζονται κυρίως στα 20 χλμ. από τον Άγιο Στέφανο μέχρι τον Σείριο, επί της Εθνικής Οδού, στα παραδοσιακά σημεία, στο Κάστρο, την Υλίκη και στο Μαρτίνο, αλλά αυτήν τη στιγμή ο δρόμος είναι ανοιχτός. 

«Γι’ αυτόν τον λόγο, τον δίνουμε για να κυκλοφορήσουν δεκάδες φορτηγά που θέλουν να μπουν και να βγουν από την Αττική και τα Ι.Χ με αντιολισθητικές αλυσίδες» είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης και πρόσθεσε: «Σας παρακαλούμε και πάλι, μην κάνετε περιττές μετακινήσεις, αυτές τις ώρες, πρέπει να μείνουμε στα σπίτια μας. Υπάρχει μια μεγάλη προτεραιότητα για μας που είναι οι εμβολιασμοί. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, όλες οι υπηρεσίες εδώ στο Κέντρο Πολιτικής Προστασίας. Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια του υπουργείου Υγείας, της Πολιτικής Προστασίας και άλλων υπηρεσιών για να διευκολυνθούν οι άνθρωποι να πάνε να εμβολιαστούν».

Ο κ. Πέτσας αναφερόμενος στο θέμα της εθνικής οδού, υπογράμμισε: «Καλύτερα να κλείνει και να ανοίγει συντεταγμένα, γιατί προέχει η ανθρώπινη ζωή και η προστασία των πολιτών κατά τις μετακινήσεις τους. Είμαστε όλοι σε επιφυλακή, κράτος Περιφέρειες, δήμοι, για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι αποφασίστηκε να κλείσει οργανωμένα η εθνική οδός στις 05.30 το πρωί και τόνισε: «Είναι προτιμότερο να υπάρχουν μικρές ταλαιπωρίες παρά να έχουμε χιλιάδες εγκλωβισμένους, όπως γινόταν στο παρελθόν, και ανθρώπους η προσπέλαση των οποίων δεν ήταν δυνατή όταν είχαν ανάγκη. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι τις διεθνείς πρακτικές που αφορούν στην αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων, πρέπει να τις συνηθίσουμε και εδώ στην Ελλάδα. Από την πρώτη στιγμή όλος ο μηχανισμός ήταν έξω και εμείς στα κέντρα επιχειρήσεων». 

Για το γεγονός ότι δε χρησιμοποιήθηκε το 112, ο υφυπουργός ανέφερε: «Επειδή ακούγονται διάφορες κριτικές, πρέπει να γίνει ξεκάθαρο: Το 112 δεν είναι εργαλείο ενημέρωσης του γενικού πληθυσμού. Είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται όταν κινδυνεύει ανθρώπινη ζωή και μόνο. Στις 06.08 το πρωί, είχαν ενημερωθεί οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι για τις αποφάσεις της Τροχαίας και της Νέας Οδού, έτσι ώστε να γίνει κτήμα και των ανθρώπων οι οποίοι χρησιμοποιούν τα οχήματα τους ή την εθνική οδό. Άρα συντεταγμένα παρακολουθούμε τις ανακοινώσεις της Τροχαίας και όλα θα πάνε καλά». 

Για τους εμβολιασμούς ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι άνοιξαν τα εμβολιαστικά κέντρα και στη Βόρεια Ελλάδα.  

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…