Newsroom

Newsroom

Στην Πορτογαλία νίκησαν αποχή – Συντηρητικοί

Οι Σοσιαλιστές του απερχόμενου πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες συγκέντρωσαν το χαμηλότερο ποσοστό τους από το 1974 Με πρωτοφανή αποχή, που άγγιξε…

Οι Σοσιαλιστές του απερχόμενου πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες συγκέντρωσαν το χαμηλότερο ποσοστό τους από το 1974
Με πρωτοφανή αποχή, που άγγιξε το 45%, εξέφρασαν την “Αγανάκτησή” τους οι Πορτογάλοι ψηφοφόροι στην “τρικομματική συναίνεση Κεντροδεξιών-Σοσιαλιστών-Δεξιών” απέναντι στο Μνημόνιο, που επέβαλε από τον Μάρτιο στη χώρα τους η γνωστή τρόικα ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ.
Παρά τις εκκλήσεις του προέδρου της Δημοκρατίας, Ανιμπαλ Καβάκο Σίλβα το βράδυ του Σαββάτου, του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο αλλά και του τελικού νικητή των χθεσινών εκλογών (προέδρου του κεντροδεξιού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και επόμενου πρωθυπουργού) Πέντρο Πάσος Κοέλιο, σχεδόν 1 στους 2 ψηφοφόρους δεν πήγε χθες στις κάλπες, απονομιμοποιώντας σε μεγάλο βαθμό τη νέα κυβέρνηση. Στις ιστορικές παραμέτρους της χθεσινής βραδιάς, η συντριβή των Πορτογάλων Σοσιαλιστών (PS) του απερχόμενου πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες.
Οι προβολές τελικού αποτελέσματος τους έδιναν μόλις 26%-30%, δηλαδή το χαμηλότερο ποσοστό από το 1974.Μεγάλη νίκη σημείωσαν οι Σοσιαλδημοκράτες (PDS) με 37%-42% και πολύ κοντά στο όριο της αυτοδυναμίας με 104-114 έδρες επί συνόλου 230. Θα σχηματίσουν κυβέρνηση με το δεξιό CDS (Δημοκρατικό Κοινωνικό Κέντρο) που κερδίζει 11,5%-13% των ψήφων.
Ο έμπειρος αρχηγός του Πάουλο Πόρτας (πρώην υπουργός Αμυνας και πιθανόν αντιπρόεδρος της νέας κυβέρνησης) χαρακτήρισε “ιδιαίτερα σημαντική” την υψηλή αποχή, ομολογώντας ότι “κανένα κόμμα δεν κατόρθωσε να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους του”. Το ίδιο ισχύει για τις μόνες υπολογίσιμες αντιμνημονιακές δυνάμεις, δηλαδή το Κομμουνιστικό Κόμμα και το “Μπλόκο” της Αριστεράς, που συγκέντρωσαν περίπου 8% και 6% αντιστοίχως.
Σημειώνεται πως ακόμη και την ώρα που ψήφιζε, ο Κοέλιο έδωσε? όρκο πίστης στο Μνημόνιο υποσχόμενος στους Πορτογάλους “δύο με τρία πολύ δύσκολα χρόνια, στο τέλος των οποίων θα αρχίσει η ανάκαμψη μέσω των απαραίτητων διαρθρωτικών αλλαγών”.
“Θα επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών μόνο αν τηρήσουμε το Μνημόνιο με την ΕΕ και το ΔΝΤ”, δήλωσε ο νέος πρωθυπουργός, που ρυμουλκήθηκε σχετικά εύκολα στο λιμάνι της “συναίνεσης”.
ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΕΚΡΗΞΗ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
“Κουμάντο στη χώρα κάνει το ΔΝΤ”
“Δεν νομίζω ότι οι εκλογές θα φέρουν τίποτα καινούργιο. Αυτήν τη στιγμή κουμάντο στη χώρα κάνει το ΔΝΤ…”. Την απαισιοδοξία του 30χρονου Ρικάρντο (σ.σ.: μόνο το μικρό του όνομα αποκάλυψε στο Ρόιτερ) συμμερίζεται η πλειονότητα του πορτογαλικού λαού. Εως τώρα η αντίδραση στα σκληρά μέτρα λιτότητας δεν έχει πάρει την έκταση της Ισπανίας και της Ελλάδας. Μεμονωμένα ήταν, άλλωστε, και τα μικροεπεισόδια που δημιουργήθηκαν χθες σε πλατείες και εκλογικά τμήματα από Πορτογάλους “Αγανακτισμένους”, με αποτέλεσμα η αστυνομία να προβεί σε τρεις συλλήψεις.
Με βάση τους όρους και τις προβλέψεις του δικού τους μνημονίου, οι Πορτογάλοι θα χρειαστεί να κάνουν πολύ κουράγιο.
Η ανεργία εκτινάχτηκε στο 13,5% σύμφωνα με τους υπολογισμούς των συνδικάτων, ενώ η επόμενη διετία αναμένεται να κυλήσει με ύφεση 2-3%.
Εξάλλου, και τα τρία μεγαλύτερα κόμματα συμφωνούν στην περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και την περικοπή των δημοσίων και κοινωνικών δαπανών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
http://www.ethnos.gr

Μούκανος για τον τραγικό θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου: Εκτινάχθηκε και έπεσε σε ένα φρεάτιο (video)

1291496

Μούκανος για τον τραγικό θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου: Εκτινάχθηκε και έπεσε σε ένα φρεάτιο (video)

«Ήμουν απέναντι. Έπεσαν οι μηχανές, σερνόντουσαν οι αναβάτες. Φωνές, πανικός, ουρλιαχτά», περιέγραψε για ο Αλέξανδρος…

Ηράκλειο: Ζευγάρι προκαλούσε προβλήματα σε πτήση και έγινε αναγκαστική προσγείωση για να τους διώξουν – Ζητοκραύγαζε το κοινό (video)

Πτήση

Ηράκλειο: Ζευγάρι προκαλούσε προβλήματα σε πτήση και έγινε αναγκαστική προσγείωση για να τους διώξουν – Ζητοκραύγαζε το κοινό (video)

Παράξενα πράγματα σε μια πτήση της EasyJet