Newsroom

Newsroom

Στη σκιά της Συρίας η Σύνοδος της G20

Στο παλάτι του Κωνσταντίνου στην Αγία Πετρούπολη οι ηγέτες των 20 ισχυρότερων οικονομικά κρατών του πλανήτη, ξεκινούν τη Σύνοδο Κορυφής…

Στο παλάτι του Κωνσταντίνου στην Αγία Πετρούπολη οι ηγέτες των 20 ισχυρότερων οικονομικά κρατών του πλανήτη, ξεκινούν τη Σύνοδο Κορυφής της ομάδας των G-20. Η τοποθεσία επελέγη ώστε να μείνουν απομονωμένοι από τυχόν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ενώ το Κρεμλίνο έχει λάβει πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας για την συνάντηση.
Το ζήτημα της Συρίας δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα των συνομιλιών, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι θα συζητηθεί.
Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι παρά τη μείωση των προσδοκιών για μια ειρηνική επίλυση της συριακής κρίσης, θα συνεχίσει τις προσπάθειες της για τη διευθέτηση του ζητήματος στην Αγία Πετρούπολη. “Ακόμα και αν δεν υπάρχει σχεδόν καμία ελπίδα, κάποιος πρέπει πάντα να συνεχίζει την προσπάθεια, τουλάχιστον αυτός θεωρώ πως είναι ο ρόλος μου” είπε χαρακτηριστικά. Ο γερμανός υπουργός Άμυνας εξάλλου εκτίμησε ότι μια σειρά από σοβαρές ενδείξεις που δεν επιτρέπουν περισσότερες αμφιβολίες, κάνουν φανερό ότι τα στρατεύματα του σύρου προέδρου έκαναν χρήση χημικών όπλων.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε την πλευρά Ομπάμα ότι είπε ψέματα το Κογκρέσο προκειμένου να δώσει το πράσινο φως για μια στρατιωτική δράση κατά της Συρίας ενώ επανέλαβε το αίτημα να προηγηθεί απόφαση του ΟΗΕ πριν από οποιαδήποτε δράση. Η Κίνα επίσης έχει εκφράσει την ξεκάθαρη αντίθεσή της σε μια δράση κατά της Συρίας ενώ συμμόρφωση με οποιαδήποτε απόφαση του ΟΗΕ ζητούν Νότια Αφρική και Αργεντινή. Στη σύνοδο της Ομάδας των 20 δεν αποκλείεται να παραστεί και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν.

Εν τω μεταξύ, την ώρα που διαδηλωτές κρατούσαν υψωμένα τα χέρια τους τα οποία είχαν βάψει με κόκκινο χρώμα η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, έδωσε το πράσινο φώς ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών, να προχωρήσουν σε χρήση στρατιωτικής βίας στη Συρία. Η έγκριση της απόφασης από την Επιτροπή της Γερουσίας, ανοίγει τον δρόμο ώστε να υπάρξει ψηφοφορία επί αυτής στην ολομέλεια του σώματος, πιθανόν την επόμενη εβδομάδα. Η απόφαση αφορά «περιορισμένη» στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, μεγίστης διαρκείας 60 ημερών, με την δυνατότητα να παραταθεί στις 90 υπό προϋποθέσεις , αλλά σε κάθε περίπτωση χωρίς την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων.

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

ΦΙΤΕΣΕ

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

Η Φίτεσε υποβιβάστηκε εφέτος από την πρώτη κατηγορία για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια,…