Στη Βρετανία οι Συντηρητικοί αιμορραγούν προς την ακροδεξιά

Είναι ακόμη αμφίβολο αν θα διεξαχθούν ευρωεκλογές στη Βρετανία την Πάμπτη 23 Μαϊου. Ωστόσο οι πρώτοι που ετοιμάζονται γι αυτές είναι οι ακροδεξιοί υποστηρικτές του Brexit. Γιατί τα μαθήματα επικοινωνίας από τον Τραμπ έχουν πιάσει τόπο.

βρετανία

Ενώ η Τερέζα Μέι εξακολουθεί να ελπίζει σε μια συμφωνία αποχώρησης μέχρι τις 22 Μαϊου, ώστε να ακυρωθούν οι ευρωεκλογές έστω και την παραμονή τους, το κόμμα της δείχνει τελείως απρόθυμο να δώσει αυτή την εκλογική μάχη. Πολλοί βουλευτές των Συντηρητικών δηλώνουν ότι δεν θα διοργανώσουν καθόλου εκστρατεία στις εκλογικές περιφέρειες τους. εκφράζοντας ανοιχτά την άποψη ότι οι Συντηρητικοί θα πληρώσουν ακριβά την υποχώρηση της Μέι στο Brexit και την προσπάθεια συνεννόησης με το Εργατικό Κόμμα. Οι αναμενόμενες απώλειες ψήφων των Συντηρητικών θα κατευθυνθούν προς δυο ακροδεξιά κόμματα.

Το παλιό κόμμα του Φάρανζ, το διαβόητο UKIP, από το οποίο έχει αποχωρήσει ο ίδιος. Και το νέο κόμμα του Φάρανζ, με το απλό όνομα “Brexit”.

Το UKIP έχει πραγματοποιήσει στροφή προς ακόμη πιο ακροδεξιές  θέσεις, ρατσιστικές και ακραία Ισλαμοφοβικές. Ο Φάρανζ δηλώνει ότι το πρώην κόμμα του συνδέεται πια με «την βία, τα ποινικά μητρώα και τις συμμορίες». Ωστόσο αυτή η Βρετανική εκδοχή της Χ.Α. φαίνεται να συγκεντρώνει πάνω από 5%.

Το κόμμα Brexit μοιάζει με το παλιό UKIP. Απευθύνεται στο δεξιό – ακροδεξιό τμήμα του ακροατηρίου των Συντηρητικών με παραδοσιακό εθνικιστικό και (ας πούμε καλυμμένο ) ξενοφοβικό λόγο. Ο Φάρανζ με μεγάλη χαρά ανακοίνωσε ως υποψήφια ευρωβουλευτή την αδελφή του Συντηρητικού βουλευτή Ρις-Μογκ, ο οποίος είαι από τους επικεφαλής των υποστηρικτών της άτακτης εξόδου μέσα στους Συντηρητικούς. Οικογενειακός καυγάς ή φανερή υποστήριξη του κόμματος του Φάρανζ από την ακροδεξιά πτέρυγα των Συντηρητικών ως εκβιασμός για να αποχωρήσει επιτέλους η Μέι και να τους δώσει το κόμμα ;  Το νέο κόμμα του Φάρανζ ήδη καταγράφεται δημοσκοπικά λίγο κάτω από το 10%.

Με όλα αυτά να διαδραματίζονται και την Μέι να μην έχει ακόμη κάποιο σχέδιο για να περάσει συμφωνία από την Βουλή, τα ποσοστά των Συντηρητικών στις δημοσκοπήσεις εμφανίζουν μεγάλη αστάθεια, κυμαινόμενα από 34 έως και μόλις 24%.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι Εργατικοί θα κάνουν περίπατο στις ευρωεκλογές, καθώς χάνουν κι αυτοί ψήφους προς το νέο «κεντρώο» κόμμα Change UK το οποίο υποστηρίζει την πλήρη παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ. Το Change UK συγκροτήθηκε από βουλευτές της πτέρυγας Μπλέρ που αποχώρησαν από τους Εργατικούς αλλά και βουλευτές ενάντια στο Brexit που αποχώρησαν από τους  Συντηρητικούς και καταγράφεται μεταξύ 5 και 10%. Ενώ βέβαια οι Εργατικοί θα έχουν και κάποιες (περιορισμένες) διαρροές προς το νέο κόμμα του Φάρανζ από ψηφοφόρους τους οπαδούς του Brexit που δεν καλύπτονται από τις θέσεις Κόρμπυν για διατήρηση μιας τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ. Αριστερή δύναμη με υπολογίσιμο μέγεθος που να υποστηρίζει ένα άτρακτο ή ολοκληρωτικό  Brexit δεν υπάρχει, ακόμη και η ιστορική Mornimg Star υποστηρίζει την γραμμή Κόρμπυν. Το σκληρό Brexit έχει γίνει πια υπόθεση της ακροδεξιάς.

Είναι όμως ακόμη νωρίς να μιλήσουμε για ρευστοποίηση του παραδοσιακού Βρετανικού δικομματισμού. Οι μεν Εργατικοί διατηρούνται σε ποσοστά μεταξύ 30 και 35% και θα είναι πρώτο κόμμα, οι δε Συντηρητικοί περισσότερο βρίσκονται σε διαδικασία εσωτερικού ξεκαθαρίσματος μεταξύ των ακροδεξιών οπαδών της άτακτης εξόδου και της ομάδας γύρω από την Μέι. Ανάλογα με την έκβαση αυτής της σύγκρουσης θα κριθεί το αν η Βρετανία θα αποκτήσει μόνιμα ένα ισχυρό ακροδεξιό κόμμα υπό τον Φάρανζ ή τον Ρις- Μογκ η αν συνολικά οι Συντηρητικοί θα μετατραπούν σε ακροδεξιό κόμμα, με αποτέλεσμα την μεγαλύτερη ενίσχυση του Change UK.

Όλα αυτά εάν τελικά διεξαχθούν οι ευρωεκλογές στην Βρετανία, η Μέι λογικά θα κάνει τα πάντα για να τις αποφύγει.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή