Στην Αθήνα οι θεσμοί – Αλλεπάλληλες συναντήσεις με την κυβέρνηση

Με στόχο τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο όπως αυτή συμφωνήθηκε επί της αρχής μεταξύ δανειστών και ελληνικής κυβέρνησης στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου βρίσκονται από σήμερα ξανά στην Αθήνα οι θεσμοί.

58b572231dc5240c158b47cb

Τα τεχνικά κλιμάκια έχουν αλλεπάλληλες συναντήσεις με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να βρεθεί η «χρυσή τομή» στη συμφωνία και να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Οι επαφές δανειστών και ελληνικής κυβέρνησης αναμένεται να ολοκληρωθούν το βράδυ. 

Ουσιαστικά, οι συζητήσεις θεσμών και κυβέρνησης περιστρέφονται γύρω από τα μέτρα και αντίμετρα που συμφωνήθηκαν επί της αρχής στο Eurogroup να παρθούν και να ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2019.

Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης βρίσκονται σαφώς ενεργειακά και εργασιακά ώστε να επιτευχθεί το staff level agreement.

Η συνάντηση των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, με αντικείμενο το νέο υπερταμείο για τις αποκρατικοποιήσεις ολοκληρώθηκε νωρίς το μεσημέρι.

Ο κ. Τσακαλώτος αποχώρησε χωρίς να προβεί σε δηλώσεις.

Η συζήτηση πέρασε στον τομέα της ενέργειας με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών να συνομιλούν με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη. Αντικείμενο της συνάντησης τα θέματα ενεργειακής πολιτικής. 

Η συνάντηση με τον κ. Σταθάκη ολοκληρώθηκε στις 14:20 το μεσημέρι και ο υπουργός Ενέργειας αποχώρησε και αυτός χωρίς δηλώσεις.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και ενέργειας θα είναι παρών και στην επισκόπηση μαζί με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου στις 19.00 απόψε. Σημειώνεται πως ζητήθηκε από την υπουργό Εργασίας να παραστεί στο Χίλτον. Αυτό θα γίνει στις 19.00 το απόγευμα ώστε να συζητηθούν τα εργασιακά και το ασφαλιστικό.

Στις 18.00 το απόγευμα, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο πρόγραμμα θα συνεχιστεί η συζήτηση για το υπερταμείο καθώς το πρωί δεν είχε φτάσει ακόμη στην Αθήνα η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου. Η πιο κρίσιμη συνάντηση που αφορά στα δημοσιονομικά (αφορολόγητο κλπ.) θα αρχίσει στις 21.00 το βράδυ. Νέα συνάντηση για τα ενεργειακά αναμένεται την Παρασκευή και στο μεσοδιάστημα θα εργαστούν τα τεχνικά κλιμάκια. 

Εφικτή η συμφωνία

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων που πηγάζουν από τους θεσμούς, τόσο η ευρωπαϊκή πλευρά του «κουαρτέτου» όσο και το ΔΝΤ θεωρούν εφικτό τον στόχο της συμφωνίας εντός δύο εβδομάδων το πολύ, σε συνέχεια της συμφωνίας επί της αρχής που επιτεύχθηκε στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας.

Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στους θεσμούς, προκειμένου να στεφθεί με επιτυχία αυτή η αποστολή θα πρέπει οι τέσσερις εκπρόσωποι των θεσμών να υπογράψουν μια συμφωνία (staff level agreement) με τις ελληνικές αρχές που θα αφορά: 1) τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης, συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και 2) το πακέτο επιπλέον μέτρων για το 2019-2020 που θα περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στον τομέα της φορολογίας και των συντάξεων, αλλά και τα αντισταθμιστικά, «θετικά» μέτρα προκειμένου να μη διακυβευθεί η ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Οι Βρυξέλλες εκτιμούν πως πλέον οι συνθήκες είναι οι κατάλληλες προκειμένου να κλειδώσει αυτή η συμφωνία χωρίς απρόοπτα.

Στη συνέχεια, θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις της ευρωζώνης με το ΔΝΤ για τον καθορισμό της χρονικής περιόδου και του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα πρέπει να επιτυγχάνει η Ελλάδα από το 2018 και μετά, καθώς και για την επίτευξη ενός συμβιβασμού με το ΔΝΤ σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Αυτές οι συζητήσεις, εκτιμούν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, θα πάρουν περισσότερο χρόνο, κάτι που όμως δεν θα πρέπει να προκαλεί ανησυχία, καθώς στο διάστημα αυτό η ελληνική πλευρά θα πρέπει να νομοθετήσει τα συμφωνημένα μέτρα και να διαπραγματευτεί με το ΔΝΤ το μεταξύ τους πρόγραμμα.

Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν πως υπάρχει η «βούληση» για μια ομαλή συνέχιση της διαδικασίας, παρά τις δυσκολίες τις οποίες δεν παραβλέπει καμία από τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Κλείσιμο της αξιολόγησης όσο πιο σύντομα

Στόχος και επιθυμία της κυβέρνησης είναι το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσει η συζήτηση για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα, θέματα που αποτελούν τη μεγάλη πολιτική διαφωνία μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Βερολίνου.

Με τα θέματα αυτά κλεισμένα, «θα μπει η Ελλάδα στο QE και θα εμπεδωθεί το κλίμα εμπιστοσύνης στη χώρα, κλίμα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας», σημειώνουν κυβερνητικής πηγές.

Το βάρος από την πλευρά της κυβέρνησης ρίχνεται και στο αναπτυξιακό πακέτο, για τις θέσεις εργασίας, το οποίο δεν θα συνυπολογίζεται στα πρωτογενή πλεονάσματα.

Δύσκολη διαπραγμάτευση

Πρόκειται για μία από τις πιο δύσκολες και σύνθετες διαπραγματεύσεις, στα επτά και πλέον χρόνια της ελληνικής κρίσης χρέους. Αθήνα και δανειστές αναζητούν μια οριστική συμφωνία η οποία θα ανάψει το πράσινο φως στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου να προχωρήσει στην εξειδίκευση του δημοσιονομικού μονοπατιού μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος.

Η δυσκολία της, σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, έγκειται στο γεγονός ότι για πρώτη φορά το συνολικό πακέτο θα πρέπει να περιλαμβάνει και τα λεγόμενα αντίμετρα ώστε ο τελικός λογαριασμός αφενός να είναι «ουδέτερος» για τους πολίτες, «ειδικά εκείνους που ανήκουν στις πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού», αφετέρου να άρει τις όποιες επιφυλάξεις του ΔΝΤ ώστε να συμμετάσχει με ένα δικό του 

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη