Στη Βουλή η τροπολογία για την εφάπαξ "13η σύνταξη"

Με τη μορφή τροπολογίας κατατέθηκε στο Κοινοβούλιο η εφάπαξ ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων, όπως είχε ανακοινώσει ο Αλέξης Τσίπρας μέσω διαγγέλματος.

570fa62e1dc5240e4f8b4571 1

Συγκεκριμένα, η τροπολογία συμπεριλήφθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας για την επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης σε όλους τους Δήμους της χώρας. Η ρύθμιση υπογράφεται από την Έφη Αχτσιόγλου, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Τάσο Πετρόπουλο, με τη ψήφισή της να είναι προγραμματισμένη για την Ολομέλεια της προσεχούς Πέμπτης. 

«Λόγω των εκτεταμένων εισοδηματικών περικοπών που πραγματοποιήθηκαν στα εισοδήματα των συνταξιούχων τα τελευταία επτά έτη, κρίνεται αναγκαία η στήριξη της ευαίσθητης αυτής κοινωνικής κατηγορίας μέσω της παροχής έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης» αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση. 

Ως γνωστόν, δικαιούχοι της εν λόγω έκτακτης παροχής είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι -ανεξαρτήτως ασφαλιστικού Ταμείου, των οποίων οι μεικτές απολαβές τους τόσο από την κύρια όσο και από την επικουρική σύνταξη δεν ξεπερνούν τα 850 ευρώ. Το ύψος της παροχής  θα υπολογιστεί ανάλογα από το ποσό που θα υπολείπεται του τελικού αθροίσματος της σύνταξης από τα 850 ευρώ και με βασικό κριτήριο ότι η διαφορά αυτή δεν υπερβαίνει τα 300 ευρώ. Στην περίπτωση που ξεπερνά αυτό το όριο, τότε ο δικαιούχος θα λάβει 300 ευρώ. 

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν η διαφορά είναι μικρότερη του ποσού των 300 ευρώ, ο δικαιούχος λαμβάνει 300 ευρώ. Για παράδειγμα, συνταξιούχος με αποδοχές αθροιστικά 700 ευρώ θα λάβει 300 ευρώ, ενώ αν κάποιος έχει συντάξιμες αποδοχές 250 ευρώ, θα εισπράξει 600 ευρώ κι εκείνος με συντάξιμες αποδοχές 500 ευρώ, θα εισπράξει 350 ευρώ. Δηλαδή, το ποσό που υπολείπεται από την αφαίρεση.

Συνολικά το ποσό που θα χορηγηθεί σύμφωνα με την τροπολογία εντός του Δεκεμβρίου μέσω τοτ Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ανέρχεται στα 617 εκατομμύρια ευρώ, με το Υπουργείο Εργασίας να υπολογίζει τους δικαιούχους σε περίπου 1.600.000 συνταξιούχους.

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη