Newsroom

Newsroom

Σταθάκης: Πρότυπο ο Έβρος στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας

Η ενέργεια είναι στο επίκεντρο για την περιοχή του Έβρου, καθώς μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο, με τους αγωγούς TAP,  IGB και  FSRU, δήλωσε   από τις Φέρες ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, εκτιμώντας πως «μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα στην ενεργειακή μετάβαση που βιώνει η Ελλάδα, για ν' αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή που περιλαμβάνει και τη γεωθερμία».

stauakis

Στη συνάντηση, που είχε με θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς στη δημοτική ενότητα Φερών, ο κ. Σταθάκης παρουσίασε τα μέτρα που έχουν ληφθεί, με στόχο την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), στο πλαίσιο του κοινού ευρωπαϊκού στόχου ώστε «το 2030 σχεδόν το 60% της ενέργειας να παράγεται από ΑΠΕ».

Σημείωσε πως «Σήμερα παράγουμε σχεδόν το 30% από ΑΠΕ, φιλοδοξούμε λοιπόν να διπλασιαστεί τα επόμενα 12 χρόνια. Ο δεύτερος στόχος που συμφωνήσαμε είναι να καταναλώνουμε 30% λιγότερη ενέργεια απ’ ότι το 2009. Αυτό είναι πιο δύσκολο. Σημαίνει ότι όλη η παραγωγή, η κατανάλωση ενέργειας κ.λ.π., πρέπει να αλλάξει με πολύ μεγάλη εξοικονόμηση».

Για την επίτευξη των εν λόγω στόχων, «εμείς πρακτικά έχουμε τελειώσει τη νομοθεσία, το θεσμικό πλαίσιο, τα εργαλεία. Φτιάξαμε καινούριο νόμο για τη γεωθερμία, έχουμε πλήρες θεσμικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ, αλλάξαμε τους κανόνες των εγγυημένων τιμών που δίναμε παλιά στις ΑΠΕ και τώρα όλα γίνονται με διαγωνισμούς, θεσμοθετήσαμε τις ενεργειακές κοινότητες.

Το δεύτερο που κάναμε πριν από 20 μέρες, είναι ότι αυξήσαμε πολύ τη δυνατότητα παραγωγής ενέργειας για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, πενταπλασιάσαμε δηλαδή τη δυνατότητα με την οποία μπορεί να πάρει την πρωτοβουλία να παράγει ενέργεια, με φωτοβολταϊκά εξαιρώντας και διατηρώντας αυστηρά την απαγόρευση να είναι σε γη υψηλής παραγωγικότητας. Άρα σε όλες τις άλλες κατηγορίες γης λέμε ναι όχι όμως σε γη υψηλής παραγωγικότητας» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά στη χρηματοδότηση ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος δήλωσε πως «υπάρχουν τρία προγράμματα που ξεκινούν μέχρι τέλος Απριλίου.

Η πρώτη προκήρυξη για τις ενεργειακές κοινότητες με 25 εκατ. ευρώ θα γίνει άμεσα. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι ενεργειακές κοινότητες μπορούν να χρηματοδοτήσουν μέχρι 40% της επένδυσής τους από αυτό το κονδύλι.

Η δεύτερη πρωτοβουλία αφορά αναβαθμίσεις και την εξοικονόμηση ενέργειας, πρωτίστως σε δημόσια κτίρια, αυτό είναι ένα μεγάλο πρόγραμμα σχεδόν ένα δις ευρώ για όλη την Ελλάδα, το οποίο θα επιτρέψει σε θεσμούς, φορείς και Δήμους και άλλες δυνατότητες ν΄αναβαθμίσουν και να εξοικονομούν ενέργεια στα δημόσια κτίρια.

Το τρίτο βασικό εργαλείο είναι ένα νέο «”Εξοικονομώ” για 20.000 νοικοκυριά με αντίστοιχη χρηματοδότηση».

Πηγή: e-evros.gr

 

Ασλανίδης: Οργή κατά Μητσοτάκη – «Ας έρθει να μας τα πει κατάμουτρα και να μην πηγαίνει στο κανάλι που μυρίζει βόθρο» (video)

Ασλανίδης

Ασλανίδης: Οργή κατά Μητσοτάκη – «Ας έρθει να μας τα πει κατάμουτρα και να μην πηγαίνει στο κανάλι που μυρίζει βόθρο» (video)

«Όχι κύριε Πρωθυπουργέ, θα κάνετε άρση της βουλευτικής ασυλίας και θα πάνε να καταθέσουν στον…

Ο ανεκδιήγητος Τραμπ εξισώνει τους διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης με τους νεοναζί της Σάρλοτσβιλ

5a621d8a1dc5248e048b4573 1

Ο ανεκδιήγητος Τραμπ εξισώνει τους διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης με τους νεοναζί της Σάρλοτσβιλ

«Η Σάρλοτσβιλ δεν ήταν τίποτε απολύτως, τίποτε σε σύγκριση με το επίπεδο μίσους που έχετε…