Σταθάκης: Το νομοσχέδιο αποτελεί μία λελογισμένη λύση

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής για το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την δόση των 2 δισ. ευρώ, κατηγόρησε την αντιπολίτευση για δημαγωγία.

stathakis vouli 1

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής για το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την δόση των 2 δισ. ευρώ, κατηγόρησε την αντιπολίτευση για δημαγωγία.

Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, ο κ. Σταθάκης είπε: «Συζητάμε ένα σημαντικό και κρίσιμο θέμα. Δεν είναι ούτε η στιγμή ούτε ο χώρος για εκτεταμένη δημαγωγία. Να έχουμε την αίσθηση του μέτρου». Πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο προχωρά σε «διανομή βαρών: οι τράπεζες σηκώνουν ένα βάρος, το κράτος σηκώνει και αυτό, ενώ πρέπει να δούμε πως θα απαλλάξουμε από βάρος του δανειολήπτες».

Ο κ. Σταθάκης είπε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί μία «λελογισμένη λύση. Έχει ισχυρή προστασία για το κατώτατο κομμάτι και στήριξη για τους υπόλοιπους». Συμπλήρωσε ότι από τις δεδομένες συνθήκες, δώσαμε την μάχη για μακρύ διάστημα. «Θέλαμε μία κάλυψη για το 60%-70% του πληθυσμού, ενώ οι δανειστές ήθελαν μόνο για όσους είναι κάτω από το όριο της φτώχειας, δηλαδή υπήρχε τεράστια απόσταση», είπε.

Περιέγραψε την ανάγκη να δοθεί μία λύση στα «κόκκινα» δάνεια, καθώς οι προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις δεν αντιμετώπισαν το θέμα των «κόκκινων» δανείων τα οποία φτάνουν στο 40%, όταν μεσοσταθμικά στην Ευρώπη είναι 5%-6%. Σημείωσε ότι από τα 430.000 «κόκκινα» δάνεια στο νόμο Κατσέλη είναι μόνο τα 170.000. «Η ιδέα ότι υπήρχε πλήρης καθολική κάλυψη της πρώτης κατοικίας είναι παραπλανητική», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το νέο νόμο ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι «διατηρεί τον χαρακτήρα του παλαιού νόμου και αφορά το υπερχρεωμένο νοικοκυριό. Δεύτερο χαρακτηριστικό του είναι ότι ο δανειολήπτης μπορεί στο δικαστήριο να φέρει και άλλες μορφές χρεών (οφειλές σε εφορία κ.α.). Ο νόμος θα έχει ισχύ για 3 χρόνια και 6 μήνες πριν λήξει θα ληφθούν αν πρέπει να παραταθεί».
Το καινοτόμο στοιχείο του νόμου, είπε ο υπουργός Οικονομίας, είναι η τρέχουσα αξία του ακινήτου.

«Στο παρελθόν η βάση ήταν η αντικειμενική αξία, ενώ τώρα τεκμαίρουμε ότι το μικρό και μεσαίο νοικοκυριό, που είναι κάτω των 125 τ.μ., θα κριθεί από την τρέχουσα εμπορική αξία του ακινήτου. Βάση αυτής θα κριθεί αν μπορεί και τι να εξυπηρετεί ο δανειολήπτης. Η τρέχουσα εμπορική αξία διαχωρίζει το δάνειο σε δύο κομμάτια, την τρέχουσα αξία και το υπερβάλλον σε σχέση με την αντικειμενική αξία που θα είναι και αυτή που θα εγγράψουν ως ζημία οι τράπεζες», είπε.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «οι κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες, δηλαδή τα νοικοκυριά κάτω από 20.000 ευρώ, έχουν πλήρη προστασία και ουσιαστικά θα πληρώνει το κράτος». Σημείωσε πως δημιουργείται μία δεύτερη ζώνη στην οποία ελέγχεται το νοικοκυριό αν μπορεί να αποπληρώσει το δάνειο. Αυτές οι δύο κατηγορίες καλύπτουν το 61% των δανειοληπτών.

Για την κριτική που γίνεται για το απροστάτευτο του 40% ο υπουργός Οικονομίας επεσήμανε ότι το όριο για την προστασία είναι στα 36.000 ευρώ εισόδημα. Από τα φορολογικά στοιχεία προκύπτει ότι το όριο αυτό καλύπτει το 82% των νοικοκυριών, καθώς μόνο το 18% των νοικοκυριών δηλώνει εισόδημα άνω των 36.000 ευρώ.

Χαμός στην Κέρκυρα: Ομοφοβικό ξέσπασμα του Μητροπολίτη το βράδυ της ανάστασης παρουσία Κασσελάκη – Αντέδρασε ο κόσμος

ek nektt

Χαμός στην Κέρκυρα: Ομοφοβικό ξέσπασμα του Μητροπολίτη το βράδυ της ανάστασης παρουσία Κασσελάκη – Αντέδρασε ο κόσμος

Ο ίδιος μίλησε ψευδοδικαιωματισμούς μειοψηφιών την ώρα που περνούσε μηνύματα... αγάπης και αναστάσεως