Newsroom

Newsroom

Στάινμπρουκ – Μέρκελ: Ανταλλαγή απόψεων παρά μάχη

Με τα περισσότερα γερμανικά ΜΜΕ να αποτιμούν την τηλεμαχία, Στάινμπρουκ – Μέρκελ περισσότερο ως ανταλλαγή απόψεων κατά τη διάρκεια της…

Με τα περισσότερα γερμανικά ΜΜΕ να αποτιμούν την τηλεμαχία, Στάινμπρουκ – Μέρκελ περισσότερο ως ανταλλαγή απόψεων κατά τη διάρκεια της οποίας η ένταση ανέβηκε σχετικά σε ελάχιστες στιγμές , ωστόσο μια γρήγορη δημοσκόπηση των ARD/infratest αμέσως μετά τη λήξη της τηλεμαχίας, έδειξε ότι το 49% των τηλεθεατών δηλώνει ότι πείστηκε περισσότερο από τον Στάινμπρουκ έναντι ενός 44% που βρήκε πιο στέρεη την εμφάνιση της Μέρκελ.

Τα σχόλια στο γερμανόφωνο twitter δεν φαίνεται να αμφισβητούν αυτήν την εικόνα. Ο Πέερ Στάινμπρουκ επιβεβαίωσε τη φήμη του ισχυρού ομιλητή, δίνοντας σύντομες αλλά αιχμηρές απαντήσεις -αυτό ήταν που τον βοήθησε να κερδίσει τις εντυπώσεις.

Το πιο μελανό σημείο πάντως στην εμφάνισή του ήταν η αμηχανία του όταν ρωτήθηκε για το εάν οι γερμανοί πολιτικοί αμείβονται καλά: Ο υποψήφιος του SPD, που είχε μπει στο στόχαστρο επικρίσεων επειδή πρόσφατα είπε πως ο καγκελάριος θα έπρεπε να βγάζει περισσότερα, απλώς αρνήθηκε να απαντήσει.

Από την άλλη, η καγκελάριος μιλούσε σε ηπιότερους τόνους και σε μερικές μόνο περιπτώσεις επιτέθηκε αιχμηρά στον αντίπαλό της -με μεγαλύτερη ίσως «επιτυχία» την απάντησή της στον Στάινμπρουκ για τη διαχείριση της κρίσης του ευρώ, οπότε και του είπε με «συγκρατημένο» σαρκασμό πως τα σχόλιά του είναι μόνο «προεκλογική φλυαρία».

Κυριάρχησε η αντιπαράθεση για το «χρήμα»: Οι προτάσεις των Σοσιαλδημοκρατών για αύξηση της φορολογίας για τους πλούσιους, καθώς και για την καθιέρωση ενός κατώτατου μισθού, η εξαγγελία για αύξηση των εισφορών για την υγεία (από τους Χριστιανοδημοκράτες) και κυρίως η βοήθεια για την Ελλάδα, η οποία μονοπώλησε τη συζήτηση στο θεματικό μπλοκ για την κρίση του ευρώ.

«Θα συνεχίζω να πιέζω την Αθήνα για μεταρρυθμίσεις» τόνισε η κ.Μέρκελ στο «μπλοκ» της συζήτησης για τις υπερχρεωμένες χώρες. «Δεν αντιλέγω στην ανάγκη της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Αλλά εγώ δεν θα έδινα αυτό το φάρμακο σε θανατηφόρα δόση» απάντησε ο κ.Στάινμπρουκ. Η εξυγίανση, πρόσθεσε, πρέπει να συνοδεύεται από αναπτυξιακές ενέσεις, καθώς και από προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων – στο πλαίσιο ενός νέου ευρωπαϊκού σχεδίου Μάρσαλ.

Η κ.Μέρκελ απέφυγε να απαντήσει ευθέως σε αυτή την κριτική, τόνισε όμως, ότι η πολιτική της δεν αποβλέπει μόνο στην τακτοποίηση των οικονομικών του ελληνικού δημοσίου, αλλά και στην αναδόμηση του κράτους, καθώς και στην κατάργηση των αναχρονιστικών επιχειρηματικών δομών, έτσι που από όλα αυτά να προκύψει μια νέα δυναμική ανάπτυξης.

Στο σχόλιό του για το ντιμπέιτ, το Spiegel βάζει τίτλο «0-0»: Η Μέρκελ, γράφει, «εμφανίστηκε αδύναμη, αλλά ούτε και ο Στάινμπρουκ ήταν καλύτερος», λέγοντας πως οι γερμανοί ψηφοφόροι «αξίζουν κάτι καλύτερο από τέτοιες κουραστικές εκδηλώσεις».

Αναλόγως αποτιμά τη σημασία του ντιμπέιτ και η FAZ, η οποία το σχολιάζει με τίτλο «το δήθεν καθοριστικό βράδυ». Και οι δύο υποψήφιοι, σημειώνει, απέφυγαν τις προσωπικές επιθέσεις, ενώ σε άλλο σχόλιο στην ίδια εφημερίδα, ο αρθρογράφος αναρωτιέται «πού ήταν ο ταύρος;» -λέγοντας πως ακόμη και ο συνήθως επιθετικός Στάινμπρουκ εμφανίστηκε πιο συγκρατημένος από αυτό που περίμεναν όλοι.

«Διάλογος αντί για μονομαχία» είναι η αποτίμηση της Sueddeutsche Zeitung, η οποία γράφει πως η τηλεμαχία εξελίχθηκε σε συζήτηση μεταξύ των δύο υποψηφίων. Σε κάθε περίπτωση πάντως, υποστηρίζει, η τηλεμαχία ήταν κάπως πιο ζωντανή από το μάλλον βαρετό ντιμπέιτ προ τεσσάρων ετών, μεταξύ Μέρκελ και Στάινμαϊερ.

«Ήπια ανταλλαγή απόψεων» βλέπει από την πλευρά της και η Deutsche Welle, που διαπιστώνει πως η τηλεμαχία εξελίχθηκε σε εξίσου χαμηλούς τόνους με αυτούς που επικρατούν σε ολόκληρη την προεκλογική μάχη στη Γερμανία.

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

ΦΙΤΕΣΕ

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

Η Φίτεσε υποβιβάστηκε εφέτος από την πρώτη κατηγορία για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια,…