Στα άκρα οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, με αποκορύφωμα το σημερινό ψήφισμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, το οποίο προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας.

58370fc11dc524e6208b45e5

Το ψήφισμα για την «προσωρινή αναστολή» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, λόγω «των δυσανάλογων μέτρων που έχει υλοποιήσει η Άγκυρα μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου». Η πρόταση εγκρίθηκε με 479 ψήφους υπέρ, έναντι 37 κατά, ενώ 157 ευρωβουλευτές απείχαν.

«Με τις παρούσες συνθήκες η Τουρκία δεν έχει καμία πιθανότητα να μπει στην ΕΕ», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Τζιάνι Πιτέλα, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Λίγες ώρες πριν την ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις σχέσεις της Τουρκίας στην ΕΕ, ο Τζιάνι Πιτέλα εξήγησε γιατί η ομάδα των Σοσιαλιστών προτείνει το πάγωμα των διαπραγματεύσεων με τη γειτονική χώρα: «Θέλουμε να στείλουμε ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα στον Ερντογάν, γιατί έχει ξεπεράσει πολλά όρια. Οι συλλήψεις χιλιάδων ανθρώπων, δικαστών, δικηγόρων, ελεύθερων πολιτών, πολιτικών, μελών του κοινοβουλίου, ηγετών της αντιπολίτευσης, δεν είναι αποδεκτή».

Συνεχίζοντας, ο Τζιάνι Πιτέλα τόνισε ότι οι Σοσιαλιστές θα προτείνουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, μόνο αν η Τουρκία δείξει θετικά δείγματα γραφής. «Για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε απτές αποδείξεις. Οι άνθρωποι που έχουν συλληφθεί χωρίς λόγο πρέπει να απελευθερωθούν και η Τουρκία να ξαναγίνει ένα κράτος δικαίου. Εμείς επιθυμούμε να διατηρήσουμε ανοιχτό το διάλογο. Θέλουμε η Τουρκία να παραμείνει κοντά στην Ευρώπη. Για μας η Τουρκία είναι σημαντικός συνομιλητής, όμως δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μπροστά στην καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όταν τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατούνται τόσο βίαια, η Ευρώπη οφείλει να αντιδράσει», ανέφερε ο Ιταλός πολιτικός.

Οργίλη αντίδραση της Άγκυρας

Πάντως αν και το ψήφισμα της Ευρωβουλής δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, με δεδομένο ότι η αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μπορεί να αποφασιστεί μονάχα από τα κράτη-μέλη της Ένωσης, η Τουρκία αντέδρασε με πρωτοφανή τρόπο. Ο τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ, κατηγόρησε το σώμα ότι χάνει την αμεροληψία του όταν ασχολείται με την Τουρκία και δήλωσε ότι η χώρα του δεν παίρνει σοβαρά το «κενό» ψήφισμα της Ευρωβουλής και πρόσθεσε ότι όσο η Ευρώπη δεν εκπονεί νέες πολιτικές για την Τουρκία οι ενέργειες των ευρωβουλευτών απλά συμπλέουν με τη γραμμή της ακροδεξιάς για διακοπή των ενταξιακών διαβουλεύσεων.

Υπενθυμίζεται ότι ο τούρκος πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε εκ των προτέρων απορρίψει το ψήφισμα της Ευρωβουλής, λέγοντας ότι δεν έχει «καμία απολύτως αξία», ενώ μόλις την προηγούμενη εβδομάδα δήλωσε ότι η Άγκυρα δεν χρειάζεται να είναι προσηλωμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση., αλλά μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο ένταξης στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, ένα ρωσο-κινεζικό μπλοκ συνεργασίας σε θέματα οικονομίας και άμυνας με επίκεντρο την Ασία.

Τουρκικές προκλήσεις και στο μέτωπο του Κυπριακού

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν των πρακτικών Ερντογάν που «μπλοκάρουν» τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας του και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Άγκυρα προκαλεί με δηλώσεις αξιωματούχων της και ως προς το Κυπριακό. Κι αυτό γιατί ο οικονομικός σύμβουλος του τούρκου Προέδρου δήλωσε ότι σε περίπτωση που η «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» όπως την αποκάλεσε «δεν επιθυμεί να συνεχίσει την πορεία της τότε θα μετατραπεί σε επαρχία της Τουρκίας και θα συνεχίσει με αυτό τον τρόπο την πορεία της».

Ο Γιγίτ Μπουλούτ, σύμβουλος του Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε οικονομικά θέματα δήλωσε την Κυριακή στο φιλοκυβερνητικό δίκτυο A Haber ότι τυχόν επανένωση της Κύπρου και «παράδοσή» της στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα σημαίνει «δολοφονία της σύνθεσης Τουρκισμού-Ισλάμ σε αυτή την γεωγραφία». Ο σύμβουλος του Ενρτογάν μάλιστα φέρεται να υπαινίχθηκε σύνδεση των δύο βρετανικών βάσεων που βρίσκονται στη Μεγαλόνησο με το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Στο μεταξύ η Λευκωσία κατηγορεί ευθέως την Άγκυρα ότι ευθύνεται για τη διακοπή των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, με τον Νίκο Αναστασιάδη να βρίσκεται σε διαρκείς επαφές με ευρωπαίους ηγέτες τους οποίους ενημερώνει για το ζήτημα. Ο κύπριος Πρόεδρος έχει ήδη μιλήσει τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ενώ σήμερα είχε επαφές με τον ρώσο υπουργό εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου και την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων ο κ. Γιούνκερ, ζήτησε από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνεχίσει τις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού. 

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη