Σπουδαίο επίτευγμα – ορόσημο για την εξέλιξη της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής

Σ’ ένα επίτευγμα ορόσημο για την εξέλιξη της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής προχώρησαν επιστήμονες από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, οι οποίοι κατάφεραν για πρώτη φορά να διατηρήσουν εν ζωή στο εργαστήριό τους -έξω από τη μήτρα- ένα ανθρώπινο έμβρυο για 13 μέρες.

572b489a1dc5243e068b494c

Το προηγούμενο ρεκόρ παραμονής ήταν περίπου επτά μέρες και αφορούσε την καλλιέργεια εμβρύων για ερευνητικούς σκοπούς. Στη συνέχεια, τα έμβρυα έπρεπε να εμφυτευθούν σε μια πραγματική μήτρα για να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν περαιτέρω.

Το επίτευγμα χαρακτηρίζεται «ορόσημο», καθώς, μεταξύ άλλων, ελπίζεται ότι θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και των βλαστοκυτταρικών αναγεννητικών θεραπειών, ενώ θα ρίξει περισσότερο φως στα αρχικά στάδια ανάπτυξης ενός ανθρώπου.

Το έμβρυο επέζησε εκτός μήτρας για 13 ολόκληρες ημέρες αφού η επιστημονική ομάδα κατάφερε να βρει έναν τρόπο να μιμηθεί στο εργαστήριο το περιβάλλον της μήτρας και έτσι να διατηρήσει για διπλάσιο χρόνο το ανθρώπινο έμβρυο από ό,τι έως τώρα, επιτρέποντάς του να συνεχίζει να αναπτύσσεται στον «σωλήνα», εωσότου γίνει δύο εβδομάδων. Φυσιολογικά το πρώιμο έμβρυο -που λέγεται βλαστοκύστη- εμφυτεύεται στη μήτρα περίπου την έβδομη μέρα μετά τη γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπερματοζωάριο.

Η επιτυχία αυτή των επιστημόνων, θέτει ωστόσο εκ νέου στο τραπέζι τη συζήτηση για κατά πόσο πρέπει να διατηρηθεί το τωρινό όριο των 14 ημερών, πέρα από το οποίο απαγορεύεται -μετά από διεθνή συμφωνία εδώ και πολλά χρόνια- να διατηρείται ένα ανθρώπινο έμβρυο στον «σωλήνα».

Στην πραγματικότητα, το όριο αυτό είχε έως τώρα θεωρητική αξία, αφού οι ερευνητές -και να ήθελαν- δεν μπορούσαν να το φθάσουν. Όμως τώρα, που κατάφεραν να διατηρήσουν ένα έμβρυο σχεδόν για 14 μέρες, τίθεται το ζήτημα αν το όριο πρέπει να διατηρηθεί ή να επεκταθεί. Άλλωστε και στην προκειμένη περίπτωση οι επιστήμονες διέκοψαν μόνοι τους την ανάπτυξή του για να μην περάσουν το νομικό όριο των 14 ημερών.

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

ΦΙΤΕΣΕ

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

Η Φίτεσε υποβιβάστηκε εφέτος από την πρώτη κατηγορία για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια,…