Newsroom

Newsroom

To Spiegel καταρρίπτει τον κυβερνητικό μύθο της "σπάταλης" ΕΡΤ

Μπορεί τις τελευταίες ημέρες τα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης να διαδίδουν δεξιά και αριστερά ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ είχε…

Μπορεί τις τελευταίες ημέρες τα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης να διαδίδουν δεξιά και αριστερά ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ είχε να κάνει με τη σπάταλη λειτουργία της, ωστόσο το γερμανικό περιοδικό Spiegel, φαίνεται ότι έχει διαφορετική γνώμη.

Συγκεκριμένα, το άρθρο του γερμανού δημοσιογράφου Φλόριαν Ντίκμαν καταρρίπτει τους ισχυρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης παραθέτοντας στοιχεία γερμανικών τηλεοπτικών σταθμών τα οποία φαίνεται ότι διαθέτουν πολύ πιο διογκωμένους προϋπολογισμούς. Παράλληλα, προτρέπει την ελληνική κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει ως πρότυπο λειτουργίας της νέας ΕΡΤ του δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς της Γερμανίας.

Το άρθρο του Ντίκμαν φέρει τίτλο «Γιατί δεν κάνουν το ARD και το ZDF για πρότυπα». Ο γερμανός δημοσιογράφος κάνει μια σύγκριση του κόστους λειτουργίας των δημοσίων ραδιοτηλεοπτικών μέσων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, καθώς επίσης και τι προσφέρουν στους πολίτες τους.

Σύμφωνα με αυτήν, το συνολικό κόστος των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων της Γερμανίας, δηλαδή των καναλιών ARD και ZDF και του ραδιοφωνικού σταθμού Deutschlandfunk, θα ανέλθει το τρέχον έτος σε 8,7 δισ. ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσόν αναλογεί σε 109 ευρώ ανά κάτοικο Γερμανίας, ενώ η κατά κεφαλή επιβάρυνση στην Ελλάδα από την ΕΡΤ είναι «μόνον» 26 ευρώ.

Επιπλέον εάν συνυπολογίσει κανείς ότι το μέσο εισόδημα στην Ελλάδα είναι περίπου το μισό σε σχέση με τη Γερμανία, τότε οδηγείται στο συμπέρασμα ότι τα δημόσια γερμανικά Μέσα Ενημέρωσης κοστίζουν τα διπλάσια σε σχέση με τα ελληνικά.

Το δημοσίευμα συγκρίνει την ΕΡΤ με τη Βαυαρική Ραδιοφωνία (Bayerischer Rundfunk). Οι ομοιότητες μεταξύ τους είναι πολλές και κυρίως σε ότι αφορά τον πληθυσμό. Η Βαυαρία έχει 12,4 εκατ. κατοίκους και η Ελλάδα 11,3 εκατ., ενώ το Bayerischer Rundfunk ενσωματώνει ραδιόφωνο και τηλεόραση. Σε ότι αφορά τις δαπάνες του βαυαρικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα αυτές θα ανέλθουν φέτος σε 1.045 εκατ. ευρώ. Κάτι που σημαίνει ότι είναι τρισήμιση φορές υψηλότερες από τον προϋπολογισμό της ΕΡΤ. Και όσο για τους εργαζόμενους που απασχολεί; Αυτοί ανέρχονται σε 5.000 έναντι 2.600 που διαθέτει η ΕΡΤ.

Εάν συγκρίνει κανείς την ΕΡΤ με τις περιφερειακές μονάδες του πρώτου καναλιού ARD, θα διαπιστώσει ότι το κόστος λειτουργίας είναι ακόμη μεγαλύτερο για τα γερμανικά ΜΜΕ. Η ραδιοφωνία του Ζααρ (SR) παράγει πρόγραμμα για περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους, δηλαδή για λιγότερο από 10% του πληθυσμού που απευθύνεται η ΕΡΤ, με τον προϋπολογισμό της να φτάνει με τον προϋπολογισμό του να ανέρχεται σε 111,3 εκατ. ευρώ. Κάτι που αντιστοιχεί στο 40% του προϋπολογισμού της δημόσιας τηλεόρασης και ραδιοφωνίας στην Ελλάδα. Επίσης το SR απασχολεί 559 μόνιμους εργαζομένους και περίπου 150 συνεργάτες, δηλαδή δυόμιση φορές περισσότερους από την ΕΡΤ αναλογικά με τους πληθυσμούς του κρατιδίου του Ζάαρλαντ και της Ελλάδας.

Παράλληλα τα κατά κεφαλή κόστη μεταξύ των δύο φορέων είναι σχεδόν τα ίδια. Στην ΕΡΤ το κατά κεφαλήν κόστος ανέρχεται σε 26 ευρώ ενώ για το ZDF ανέρχεται σε 25 ευρώ. Με τη μόνη διαφορά ότι το ZDF απασχολεί περίπου 8.000 άτομα και δεν διαθέτει ραδιοφωνία. Το δημοσίευμα παραδέχεται επίσης, ότι όντως η τηλεθέαση της ΕΡΤ στην Ελλάδα βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα από του ARD και του ZDF, που περιλαμβάνονται στην πρώτη τριάδα των καναλιών, όσον αφορά τον αριθμό των τηλεθεατών.

Επικός πιτσιρικάς ξενέρωσε στο λιμάνι του Πειραιά: «Μόλις κατάλαβα ότι σε μια εβδομάδα αρχίζει το σχολείο» (video)

Πιτσιρικάς

Επικός πιτσιρικάς ξενέρωσε στο λιμάνι του Πειραιά: «Μόλις κατάλαβα ότι σε μια εβδομάδα αρχίζει το σχολείο» (video)

Ο μικρός ταξίδευε για τη Σύρο από τον Πειραιά αλλά από ότι φαίνεται δεν ήταν…

Χριστίνα Βίδου: Λύγισε με όσα είπε η καλεσμένη της – «Να μην υπάρξουν άλλες μανάδες σαν εμένα» (video)

ΕΡΤ

Χριστίνα Βίδου: Λύγισε με όσα είπε η καλεσμένη της – «Να μην υπάρξουν άλλες μανάδες σαν εμένα» (video)

Η παρουσιάστρια της ΕΡΤ υποδέχθηκε στην εκπομπή «Συνδέσεις» την μητέρα του αδικοχαμένου στην άσφαλτο, Αδαμάντιου…