Newsroom

Newsroom

Spetsnaz: Οι επίλεκτοι των επίλεκτων που φρουρούν τον Πούτιν (ΒΙΝΤΕΟ)

Ανάμεσα στις υπηρεσίες που έχουν αναλάβει την προστασία του ισχυρού άντρα της Ρωσίας δεν θα μπορούσαν να μην είναι και οι κομμάντος που ακούν στο όνομα «Σπετσναζ» Ο όρος αυτός είναι γενικός όρος για τις ειδικές δυνάμεις στα ρωσικά και χρησιμοποιείται σε πολλά μετα-σοβιετικά κράτη.

57482ba81dc524b43b8b4c42

Ιστορικά, ο όρος αναφέρεται σε ειδικές στρατιωτικές μονάδες που ελέγχονται από τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών, GRU (Spetsnaz GRU). Περιγράφει επίσης τις μονάδες ειδικών αποστολών ή μονάδες άλλων υπουργείων (όπως το Υπουργείο έρευνας και διάσωσης) σε μετα-σοβιετικές χώρες.

Ωστόσο, καθώς ο όρος Spetsnaz είναι ρώσικης προέλευσης συνήθως συνδέεται με τις ειδικές δυνάμεις της Ρωσίας, αν και άλλα μετα-σοβιετικά κράτη συχνά αναφέρονται στις ειδικές δυνάμεις τους με τον ίδιο όρο, έχοντας κληρονομήσει ειδικές μονάδες απο τις πλέον διαλυμένες Σοβιετικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Οι ρωσικες ειδικές δυνάμεις έχουν λάβει μέρος σε διάφορες αποστολές όπως για παράδειγμα στην επιχείρηση Καταιγίδα 333 (Operation Storm-333) κατα την διάρκεια του Σοβιετικού πολέμου στο Αφγανιστάν.

Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, οι Spetnaz συμμετείχαν σε πολλές τοπικές συγκρούσεις, όπως τον εμφύλιο πόλεμο στο Τατζικιστάν, σε πολέμους στην Τσετσενία, στον ρωσο-γεωργιανό πόλεμο και στην πρόσφατη κρίση στην Κριμαία. Οι δυνάμεις Spetsnaz έχουν επίσης κληθεί να επιλύσουν αρκετές καταστάσεις ομηρίας.

Ειδικά όμως οι επιχειρήσεις στις οποίες έλαβαν μέρος στην Κριμαία, χαρακτηρίστηκαν από αναλυτές ως η επιτομή της τέχνης του πολέμου, καθώς η παρουσία τους και μόνο σε πολλές περιπτώσεις ήταν αρκετή ώστε οι αντίπαλοι να παραδοθούν χωρίς να ρίξουν ούτε μια ντουφεκιά.

Ο αριθμός των αντρών που η Ρωσία έχει σε αυτές τις μονάδες παραμένει άγνωστος, ωστόσο λόγω της επικινδυνότητας των αποστολών που αναλαμβάνουν και των απαιτήσεων που έχουν οι μονάδες αυτές, υπάρχει η εκτίμηση πως δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 5 με 10.000



Κρήτη: 44χρονος επιτέθηκε στην κόρη του και συνελήφθη – Μητέρα και αδερφή προστάτεψαν το κορίτσι

βιασμος

Κρήτη: 44χρονος επιτέθηκε στην κόρη του και συνελήφθη – Μητέρα και αδερφή προστάτεψαν το κορίτσι

Ένα ακόμη περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας σημειώθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης με θύματα μία μητέρα και…