Σπείρα απατεώνων έστησε 36 λούνα παρκ σε Δήμους με πλαστά πιστοποιητικά ασφαλείας

Οργανωμένη σπείρα διοργάνωνε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις (τσίρκο, λούνα- παρκ), σε διάφορες περιοχές της χώρας, συστήνοντας εικονικές επιχειρήσεις και χρησιμοποιώντας πλαστογραφημένα δικαιολογητικά…

Οργανωμένη σπείρα διοργάνωνε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις (τσίρκο, λούνα- παρκ), σε διάφορες περιοχές της χώρας, συστήνοντας εικονικές επιχειρήσεις και χρησιμοποιώντας πλαστογραφημένα δικαιολογητικά και πιστοποιητικά.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε στο πλαίσιο δεκάμηνης συστηματικής έρευνας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και δεν προκύπτει καμία σχέση με την περίπτωση του Ελληνικού. Εμπλέκονται συνολικά 5 άτομα, από τα οποία άλλα συμμετείχαν ως «αχυράνθρωποι» σε εικονικές επιχειρήσεις 57χρονου επιτηδευματία-«εγκεφάλου» και άλλα υποβοηθούσαν με δόλια μέσα τη λειτουργία τους.

Τα τελευταία δυο χρόνια μάλιστα, εγκατέστησαν 36 περιοδεύοντα τσίρκο και λούνα-παρκ, σε ισάριθμους Δήμους της χώρας, χρησιμοποιώντας σε κάποια από αυτά, πλαστογραφημένα δικαιολογητικά – πιστοποιητικά, που αφορούσαν ακόμα και στη στατικότατα και ασφαλή λειτουργία των εγκαταστάσεων.

Στην υπόθεση εμπλέκονται συνολικά τρεις Έλληνες, μία Ιταλίδα και ένας Βούλγαρος, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για πλαστογραφία κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, απάτη και παράβαση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Ειδικότερα, από την εξέλιξη της αστυνομικής έρευνας προέκυψε ότι ο 57χρονος «εγκέφαλος» του κυκλώματος, με αποκλειστικό σκοπό τον προσπορισμό παράνομου περιουσιακού οφέλους, δημιούργησε με τη συνδρομή – συνεργασία τριών συνεργών του («αχυράνθρωπων») εικονικές επιχειρήσεις, με αντικείμενο περιοδεύοντα τσίρκο και λούνα παρκ, σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Από τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, που διοργάνωνε ο 57χρονος ιθύνων νους, εισέπραττε τα έσοδα, αποφεύγοντας συστηματικά να καταβάλλει τους αναλογούντες φόρους και τις απαιτούμενες οικονομικές εισφορές.  Με σκοπό τη μεγιστοποίηση του οικονομικού κέρδους, τόσο ο 57χρονος «εγκέφαλος», όσο και οι υπόλοιποι τέσσερις συνεργοί του, αντί να προσλάβουν εξειδικευμένο προσωπικό, που να γνωμοδοτεί για τη στατικότητα και ασφάλεια των λούνα – παρκ, κατέφευγαν σε συστηματική πλαστογραφία των υπογραφών και σφραγίδων πολιτικών μηχανικών και ηλεκτρολόγων, από περιπτώσεις που είχαν νόμιμα λάβει τα πιστοποιητικά αυτά.

Στη συνέχεια, κατέθεταν τα πλαστογραφημένα δικαιολογητικά σε Δήμους ολόκληρης της χώρας, πλην της Κρήτης, υφαρπάζοντας με τον τρόπο αυτό άδειες λειτουργίας και εγκατάστασης χώρων ψυχαγωγίας. Παράλληλα, οι δράστες είχαν καταρτίσει εξ ολοκλήρου πλαστή σφραγίδα του Δήμου Σταυρούπολης του Νομού Θεσσαλονίκης, με την οποία θεωρούσαν το γνήσιο της υπογραφής, σε βεβαιώσεις που αφορούσαν την εγκατάσταση και λειτουργία των ανωτέρω επιχειρήσεων.

Εκτιμάται ότι, από την παράνομη δράση των εικονικών επιχειρήσεων, πέραν της επικινδυνότητας που απορρέει από τη χρήση πλαστών βεβαιώσεων για την ασφαλή λειτουργία των χώρων ψυχαγωγίας, το Δημόσιο υπέστη ζημία από τη μη καταβολή των αναλογούντων φόρων, ύψους περίπου 900.000 ευρώ.

Η σχηματισθείσα δικογραφία υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ δεν ακολουθήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία, αφού αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται σε λειτουργία κάποια από τις επιχειρήσεις τους, καθώς είχαν περιοδικό τρόπο λειτουργίας. 

Νέες αποκαλύψεις για το ΟΑΚΑ: Χάθηκε το εγχειρίδιο συντήρησης που είχε αφήσει ο Καλατράβα

Νέες αποκαλύψεις για το ΟΑΚΑ: Χάθηκε το εγχειρίδιο συντήρησης που είχε αφήσει ο Καλατράβα

Σε δεύτερη μελέτη για το στέγαστρο Καλατράβα προχωρά το Tεχνικό Eπιμελητήριο-Δέκα χρόνια χωρίς οικοδομική άδεια…

Διαμαρτυρία πολιτών στο Κιλκίς για την κατάσταση στην ΠΑΘΕ – Έκλεισαν συμβολικά τον δρόμο

Διαμαρτυρία πολιτών στο Κιλκίς για την κατάσταση στην ΠΑΘΕ – Έκλεισαν συμβολικά τον δρόμο

H Κίνηση Πολιτών δήμου Παιονίας διοργάνωσε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον δρόμο «καρμανιόλα» με εκατοντάδες ανθρώπους…

Σοκ στον Πειραιά: Εντοπίστηκε απαγχονισμένος άντρας μέσα σε κρουαζιερόπλοιο

Σοκ στον Πειραιά: Εντοπίστηκε απαγχονισμένος άντρας μέσα σε κρουαζιερόπλοιο

Απαγχονισμένος στην καμπίνα του βρέθηκε 36χρονος σε κρουαζιερόπλοιο που ήταν ελλιμενισμένο στο λιμάνι του Πειραιά.