Newsroom

Newsroom

Σοβαρά ερωτήματα από τις διαρροές της ΕΛ.ΑΣ. για την έρευνα κατά του αστυνομικού

Τι υποστηρίζει σήμερα μέσω διαρροών η ΕΛ.ΑΣ. - Ο αστυνομικός δεν ελέγχεται για τους πυροβολισμούς. Αναιρείται και μάλιστα με προκλητικό τρόπο, η χθεσινή αυστηρή «γραμμή» για το περιστατικό κατά το οποίο από θαύμα δεν υπήρξαν θύματα.

5853800

Διαρροές από αστυνομικές πηγές αποκαλύπτουν τις πραγματικές προθέσεις των αρχών για το αντικείμενο της πειθαρχικής έρευνας κατά του αστυνομικού που μέρα μεσημέρι έβγαλε το όπλο του και πυροβόλησε τέσσερις φορές σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους του κέντρου της Αθήνας, την οδό Πατησίων.

Σημειώνεται πως ο αρχιφύλακας που πυροβόλησε συνελήφθη και σε βάρος του σχηματίστηκε ποινική δικογραφία από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, ενώ με εντολή εισαγγελέα αφέθηκε ελεύθερος.

Υπενθυμίζεται πως αρχικά το Αρχηγείο εξέδωσε ανακοίνωση σε αυστηρούς τόνους αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι «κινούνται άμεσα οι διαδικασίες για την πειθαρχική διερεύνηση του περιστατικού, ενώ παράλληλα εξετάζεται η επιβολή του διοικητικού μέτρου της διαθεσιμότητας σε βάρος των εμπλεκόμενων αστυνομικών».

Ολόκληρη η χθεσινή ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας για το περιστατικό

«Σήμερα, Τετάρτη 5 Απριλίου 2023, και περί ώρα 12:10 ομάδα περίπου 35 ατόμων εξήλθε από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έθεσαν φωτιά σε κάδους, τους οποίους μαζί με άλλα αντικείμενα χρησιμοποιούσαν ως οδόφραγμα.

Περί ώρα 12:30 και ενώ είχε δοθεί σαφής εντολή από το Κέντρο της Άμεσης Δράσης να μην πραγματοποιούνται διελεύσεις περιπολικών από το σημείο, όχημα της Άμεσης Δράσης με πλήρωμα τρεις αστυνομικούς, δέχθηκε από τα ανωτέρω άτομα απρόκλητη επίθεση με πέτρες, καδρόνια και άλλα αντικείμενα, με αποτέλεσμα να προκληθούν φθορές στο όχημα.

Δύο από τους αστυνομικούς απομακρύνθηκαν άμεσα από το όχημα, ωστόσο ο τρίτος εγκλωβίστηκε και έκανε χρήση του υπηρεσιακού του οπλισμού ρίχνοντας στον αέρα.

Ο αστυνομικός που πυροβόλησε συνελήφθη και σε βάρος του σχηματίζεται σχετική ποινική δικογραφία από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

Με εντολή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας κινούνται άμεσα οι διαδικασίες για την πειθαρχική διερεύνηση του περιστατικού, ενώ παράλληλα εξετάζεται η επιβολή του διοικητικού μέτρου της διαθεσιμότητας σε βάρος των εμπλεκόμενων αστυνομικών».

Τι υποστηρίζει σήμερα μέσω διαρροών η ΕΛ.ΑΣ.

Από τις διαρροές ωστόσο από αστυνομικές πηγές φέρεται να αναιρείται και μάλιστα με προκλητικό τρόπο η χθεσινή αυστηρή «γραμμή» της ΕΛ.ΑΣ. για το περιστατικό κατά το οποίο από θαύμα δεν υπήρξαν θύματα.

Σήμερα (06/04) μέσω διαρροών, η ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζει ότι το ζήτημα δεν ήταν τα πυρά αλλά το γεγονός ότι ο 40χρονος αρχιφύλακας και οι συνάδελφοί του δεν πειθάρχησαν στην εντολή να μην περάσουν από το σημείο περιπολικά, καθώς ο σχεδιασμός της Αστυνομίας ήταν να γίνει παρέμβαση από διμοιρίες των ΜΑΤ, προκειμένου να απομακρυνθούν οι κουκουλοφόροι και να δοθεί ξανά η λεωφόρος στην κυκλοφορία.

Υποστηρίζοντας συγκεκριμένα τα εξής: «Καμία υποχωρητικότητα δεν υπάρχει από την πλευρά της Αστυνομίας απέναντι στους αναρχικούς, αλλά η δράση της αστυνομίας αναπτύσσεται με συγκεκριμένους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς και όχι όπως θέλει ο καθένας».

«Ο λόγος που οι αστυνομικοί ελέγχονται πειθαρχικά είναι γιατί δεν πειθάρχησαν στις εντολές που είχαν λάβει» αναφέρουν αστυνομικές πηγές προσθέτοντας ότι «είχε δοθεί εντολή από το Κέντρο Επιχειρήσεων να μη περάσουν από το σημείο περιπολικά, καθώς η αστυνομία προετοίμαζε παρέμβαση με διμοιρίες των ΜΑΤ. Επιχείρηση η οποία διεξήχθη 20 λεπτά αργότερα από το περιστατικό με το περιπολικό».

Και κάπως έτσι, από τις διαρροές, έγινε γνωστό ότι ο αστυνομικός δεν ελέγχεται πειθαρχικά γιατί πυροβόλησε τέσσερις φορές αλλά γιατί καθυστέρησε την επέμβαση των ΜΑΤ έξω από την ΑΣΟΕΕ όπου ομάδα 20 ατόμων έκαιγε κάδους απορριμμάτων.

Η θέση της Έλενας Ακρίτα για την υπόθεση Καλλιάνου: «Με όλο το σεβασμό στον πόνο του…»

Ακρίτα

Η θέση της Έλενας Ακρίτα για την υπόθεση Καλλιάνου: «Με όλο το σεβασμό στον πόνο του…»

«H δήλωση του βουλευτή («εκλιπαρεί» υπουργό να…μεσολαβήσει) είναι ηθικά και πολιτικά ελεγκτέα», αναφέρει με εμφατικό…

Νέα προφυλάκιση για τη δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή ο «Κοντός», ηθικός αυτουργός της επίθεσης

ΜΑΤπΡέντη

Νέα προφυλάκιση για τη δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή ο «Κοντός», ηθικός αυτουργός της επίθεσης

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε ένας ακόμη εκ των πέντε ηγετικών στελεχών της εγκληματικής οργάνωσης των χουλιγκαν…