Newsroom

Newsroom

Προβλήματα για Αμπράμοβιτς και έξι ακόμα Ρώσους ολιγάρχες: Κυρώσεις που φτάνουν τα 1,8 δισ. ευρώ 

Δείτε τα ονόματα - «Στον πάγο» τα περιουσιακά του στοιχεία του Ρόμαν Αμπράμοβιτς στη Βρετανία

«Στον πάγο» μπαίνει η πώληση της Τσέλσι, μετά τη σημερινή απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να δεσμεύσει τα περιουσιακά στοιχεία του Ρόμαν Αμπράμοβιτς.

Αν και η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Ναντίν Ντόρις, ξεκαθάρισε ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στον Ρώσο ιδιοκτήτη των πρωταθλητών Ευρώπης, δεν θα επηρεάσουν την ομάδα του Λονδίνου, ο Αμπράμοβιτς δεν έχει πλέον τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχειών του στη Βρετανία, οπότε δεν μπορεί να προχωρήσει στην εξαγγελθείσα πώληση των μετοχών της Τσέλσι.

Η εξέλιξη αυτή καθιστά δυσοίωνο το μέλλον του συλλόγου, ο οποίος παρά τις αγωνιστικές του επιτυχίες συνεχίζει να εμφανίζει οικονομική ζημία (145,6 εκατ. λίρες κατά την τελευταία χρήση) και οι «τρύπες» καλύπτονταν ως τώρα με δανεισμό από την εταιρεία “Fordstam Limited”, μέσω της οποίας ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς ελέγχει την Τσέλσι.

Ενόσω τα περιουσιακά στοιχεία του Ρώσου μεγιστάνα είναι δεσμευμένα, οι μετοχές ουσιαστικά περιέρχονται στην κατοχή της κυβέρνησης, η οποία ανακοίνωσε ότι θα «παγώσει» την πώληση εισιτηρίων (εκτός από τους κατόχους διαρκείας και όσους έχουν ήδη αγοράσει μεμονωμένα εισιτήρια για μελλοντικούς αγώνες) και εμπορικών ειδών.

Επίσης, δεν θα επιτρέπεται η αγορά ή πώληση ποδοσφαιριστών, ενώ αντίθετα θα αποδεσμεύονται τα απαραίτητα χρήματα για πληρωμές παικτών, τεχνικού επιτελείου και εργαζομένων. 

 Η M. Βρετανία επέβαλε κυρώσεις στον ιδιοκτήτη της Τσέλσι, Ρομάν Αμπράμοβτς και τον Ιγκόρ Σέτσιν, διευθύνοντα σύμβουλο του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft, προχωρώντας σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, λόγω των σχέσεών τους με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι δύο δισεκατομμυριούχοι κι άλλοι πέντε Ρώσοι ολιγάρχες είναι οι πιο υψηλές προσωπικότητες που προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων των Βρετανών, μετά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Μ. Βρετανία ανέφερε ότι είχε συλλογική καθαρή περιουσία περίπου 15 δισεκατομμυρίων λιρών (17,94 δισεκατομμύρια ευρώ).

Ακολουθεί η σύνοψη της κυβέρνησης για όσους επιβλήθηκαν κυρώσεις και τα περιουσιακά τους στοιχεία, σύμφωνα με το Reuters:

1. Ρομάν Αμπράμοβιτς

«Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς έχει μερίσματα στον κολοσσό του χάλυβα Evraz, στο Norilsk Nickel και είναι ιδιοκτήτης της Τσέλσι. Πούλησε το 73% της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Sibneft στον κρατικό τιτάνα φυσικού αερίου Gazprom για 9,87 δισεκατομμύρια λίρες το 2005. Η καθαρή περιουσία του υπολογίζεται σε 9,4 δισεκατομμύρια λίρες. Είναι ένας από τους λίγους ολιγάρχες απ’ τη δεκαετία του 1990 που διατήρησε σχέση με τον Πούτιν. Κανένας από τους συμμάχους της Μ. Βρετανίας δεν έχει επιβάλει ακόμη κυρώσεις στον Αμπράμοβιτς».

2. Όλεγκ Ντεριπάσκα

«Ο Όλεγκ Ντεριπάσκα έχει μερίδια στην En+ Group, μια μεγάλη εταιρεία εξόρυξης και ενέργειας που κατέχει την UC Rusal, έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αλουμινίου στον κόσμο. Έχει χαρτοφυλάκιο ακινήτων πολλών εκατομμυρίων λιρών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η καθαρή του περιουσία υπολογίζεται σε 2 δισεκατομμύρια λίρες.»

3. Ιγκόρ Σέτσιν

«Ο Ιγκόρ Σέτσιν είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Rosneft, μιας ρωσικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου και ιδιαίτερα στενός και ισχυρός σύμμαχος του Πούτιν. Στον Σέτσιν έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.»

4. Αντρέι Κοστίν

«Ο Αντρέι Κοστίν είναι πρόεδρος της τράπεζας VTB, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας στη Ρωσία. Η Μ. Βρετανία έδωσε εντολή διακοπής των συναλλαγών στην VTB Bank στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Ο Κοστίν είναι στενός συνεργάτης του Πούτιν και έχει υποστηρίξει εδώ και καιρό τους στόχους του Κρεμλίνου μέσω της VTB Bank. Η καθαρή του περιουσία υπολογίζεται σε 379 εκατομμύρια λίρες. Ο Κοστίν έχει τιμωρηθεί από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.”

5. Αλεξέι Μίλερ

«Ο Αλεξέι Μίλερ είναι Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ενέργειας Gazprom, καθιστώντας τον ένα από τα πιο σημαντικά στελέχη που υποστηρίζουν τη ρωσική κυβέρνηση. Ο Μίλερ υπηρέτησε υπό τον Πούτιν τη δεκαετία του 1990 όταν ο Πούτιν ήταν αντιδήμαρχος στην Αγία Πετρούπολη. Στον Μίλερ έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ.»

6. Νικολάι Τοκάρεφ

«Ο Νικολάι Τοκάρεφ είναι πρόεδρος της ρωσικής κρατικής εταιρείας αγωγών Transneft. Συνάντησε για πρώτη φορά τον Πούτιν όταν και οι δύο υπηρέτησαν ως αξιωματικοί της KGB στη Δρέσδη της Ανατολικής Γερμανίας τη δεκαετία του 1980. Από τότε παρέμειναν στενά συνδεδεμένοι. Ο Τοκάρεφ έχει τιμωρηθεί από τις ΗΠΑ και ΕΕ.»

7. Ντμίτρι Λεμπέντεφ

«Ο Ντμίτρι Λεμπέντεφ είναι πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Bank Rossiya. Το Ηνωμένο Βασίλειο διέκοψε τις συναλλαγές στην Bank Rossiya, που θεωρείται ευρέως ως η ιδιωτική τράπεζα του Κρεμλίνου, στις 22 Φεβρουαρίου 2022. Στον Λεμπέντεφ επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις ΗΠΑ το 2016.» 

Χτύπημα στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη και από Ανδρέα Ανδριανόπουλο για τις παρακολουθήσεις

Χτύπημα στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη και από Ανδρέα Ανδριανόπουλο για τις παρακολουθήσεις

Ενα ακόμα στέλεχος της παράταξης και πρώην υπουργός, ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος εξαπολύει επίθεση για τις…

Ενδείξεις ότι η ευλογιά των πιθήκων ίσως μεταδίδεται από τους ανθρώπους στα σκυλιά

Ενδείξεις ότι η ευλογιά των πιθήκων ίσως μεταδίδεται από τους ανθρώπους στα σκυλιά

Πιθανή περίπτωση μετάδοσης ευλογιάς των πιθήκων από άνθρωπο σε σκύλο εντοπίστηκε στη Γαλλία, 12 ημέρες…

«Μαύρο» από την ΕΡΤ Ιωαννίνων στον Προκόπη Παυλόπουλο και στην κριτική του για το σκάνδαλο παρακολουθήσεων

«Μαύρο» από την ΕΡΤ Ιωαννίνων στον Προκόπη Παυλόπουλο και στην κριτική του για το σκάνδαλο παρακολουθήσεων

Το site του περιφερειακού σταθμού της ΕΡΤ Ιωαννίνων «έκοψε» την είδηση της παρέμβασης του τέως…