Newsroom

Newsroom

Σκύλος, μόνος, στο σπίτι…

Έχω τραυματικές εμπειρίες από σκύλους -και, κάποτε, από έναν γάτο- που άφησα για ώρες μόνους στο σπίτι, πηγαίνοντας στη δουλειά.

572f21ce1dc5243e628b469f

Πρωταθλητής στο σπορ της «κατεδάφισης» του σπιτιού μου ήταν… ο γάτος! Οταν γύρισα σπίτι νόμισα ότι είχε μπει μια ομάδα κλεφτών και είχε φέρει τα πάνω-κάτω.

Μέχρι και το χαρτί υγείας είχε πάρει απ’ την τουαλέτα, το είχε κυλήσει σ’ όλο το σπίτι και το ‘χε κάνει χαρτοπόλεμο πάνω στη μοκέτα.

Φυσικά είχε ρίξει και μια μεγάλη γλάστρα που είχα -ο βλαξ- πάνω σ’ ένα τραπεζάκι και είχε σκορπίσει το χώμα παντού. Και όμως το εγκεφαλικό το γλίτωσα.

Ο σκύλος μου -μακαρίτης πια- ο Αρης έκανε κι εκείνος ό,τι μπορούσε ως κουτάβι, όταν τον πρωτοπήρα σπίτι.

Και βιβλία έφαγε, και πόδια απ’ το τραπεζάκι του καθιστικού ροκάνισε, και παπούτσια κατέστρεψε – δεν μπορώ να πω.

Γενικά, μέχρι να μάθει ότι πρέπει να μένει μόνος όταν εμείς φεύγαμε στις δουλειές μας, μόνο που δεν μας το γκρέμισε το σπίτι.

Χώρια που, όταν τον έβγαζα, ως κουταβάκι, βόλτα, τα κράταγε και τα ‘κανε σπίτι, στο χαλί, αμέσως μόλις γυρίζαμε! Το πλήρες χάος!

Τα θυμήθηκα όλα αυτά προ ημερών, διαβάζοντας ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του κ. Μάλκολμ Ουέλσμαν, πρώην κτηνιάτρου του Ζωολογικού Κήπου του Λονδίνου, με τίτλο «Πώς δεν θα αφήσετε τον σκύλο σας να καταστρέφει το σπίτι σας όταν εσείς βγαίνετε έξω», που δημοσίευσε η αγγλική «Ντέιλι Μέιλ».

Ισχυρίζεται -και μάλλον έχει δίκιο- ότι, μια και ο σκύλος, χιλιάδες χρόνια τώρα, είχε μάθει να κάνει κάτι (να φυλάει κοπάδια, να κυνηγάει κ.λπ.), του είναι δύσκολο να προσαρμοστεί στις σύγχρονες συνθήκες ζωής του ανθρώπου.

Ειδικά οι σκύλοι των διαμερισμάτων, που καθώς και οι γυναίκες δουλεύουν πια και αυτοί πρέπει να μένουν μόνοι τους, έχουν βρεθεί έξω απ’ τα νερά τους.

Έτσι, θέλοντας να βοηθήσει τους κατόχους σκύλων που, λόγω δουλειάς, πρέπει να αφήνουν μόνα στο σπίτι τα φιλαράκια τους, προτείνει κάποιες λύσεις, χωρίς να εγγυάται, βέβαια, για την αποτελεσματικότητά τους – και για την ακεραιότητα του σπιτιού σας, κατά την απουσία σας.

Ας τις δούμε, λοιπόν, αυτές τις λύσεις:

Πέφτει για ύπνο ή πανικοβάλλεται; Υπάρχουν δύο ειδών αντιδράσεις των σκύλων μόλις κλείσετε την πόρτα φεύγοντας. Η πρώτη είναι ο σκύλος σας να πάει στο αγαπημένο του σημείο (ή στο κρεβατάκι του, αν έχει) και να πέσει για ύπνο.

Η δεύτερη είναι ενοχλητική: τον καταλαμβάνει πανικός, στέκεται πίσω απ’ την πόρτα ξύνοντάς την και ουρλιάζοντας, κάποιοι σκύλοι τρέχουν στο παράθυρο ξύνοντας το τζάμι.

Αυτά για ορεκτικό. Μετά αρχίζουν την κατεδάφιση: την πληρώνουν παπούτσια, μαξιλάρια του καναπέ, εφημερίδες κ.λπ., πράγματα που έχουν επάνω τους τη μυρωδιά σας. Τα κόβουν σε μικρά κομματάκια, δημιουργώντας έτσι ένα περιβάλλον που μυρίζει όπως εσείς. Κάθονται στη μέση αυτού του χάους και ηρεμούν επιτέλους.

Όχι όλα. Κάποια συνεχίζουν δαγκώνοντας με μανία τα πατουσόνια τους ή τραβώντας τρίχες απ’ την ουρά τους.

Διδάξτε το να μένει ήρεμο: Δεν χρειάζεται να δείχνετε ενοχή που θα φύγετε και θα το αφήσετε μόνο στο σπίτι. Φεύγοντας, πείτε ένα «Λοιπόν, φεύγω» ή κάτι τέτοιο.

Τα «μικρό μου, ξέρεις, πρέπει να φύγω, λυπάμαι, αλλά θα γυρίσω γρήγορα» κ.λπ. μπορεί να μην τα καταλαβαίνει, πιάνει όμως την αγωνία σας και αγωνιά κι αυτό.

Δημιουργήστε έναν μικρό χώρο με όλα τα δικά του τσουμπλέκια -κρεβατάκι, νερό, παιχνίδια- απ’ όπου να σας βλέπει, αλλά να μην μπορεί να βγει. Και αρχίστε να βγαίνετε έξω για λίγα λεπτά μόνο. Αν, επιστρέφοντας, όλα είναι καλά, βγείτε για μεγαλύτερο διάστημα. Αν δείτε ότι κάτι στράβωσε, αρχίστε πάλι απ’ την αρχή. Κάποια στιγμή θα το πάρει απόφαση.

Όταν επιστρέφετε, μην αρχίζετε αμέσως τα χάδια. Βγάλτε το παλτό σας, ηρεμήστε και τότε βγάλτε το απ’ τον περιορισμένο χώρο του.

Κουράστε τα πριν φύγετε! Για να κατεδαφίσει το σπίτι κατά την απουσία σας, ο σκύλος χρειάζεται πολλή ενέργεια. Λοιπόν, πριν φύγετε βγάλτε τον μια γερή βόλτα, ώστε να ξοδέψει σ’ αυτήν την περισσότερη ενέργειά του.

Ετσι, όταν φύγετε, θα προτιμήσει να πάρει έναν υπνάκο παρά να ριχτεί στη δουλειά!

Κρατήστε τα απασχολημένα: Η μοναξιά είναι κακός σύμβουλος για τον σκύλο, διότι δεν έχει τι να κάνει. Αφήστε του, λοιπόν, άφθονα παιχνίδια να κοπανιέται.

Υπάρχουν και κάτι κόκαλα που μασώντας τα γίνονται σαν τσίχλες. Ένας σκύλος μπορεί να περάσει ώρες ολόκληρες μασώντας τέτοια πράγματα. Του αρέσουν και τον ηρεμούν.

Κάποιος να τον βγάζει βόλτα: Αν πρέπει να λείψετε πολύ, φροντίστε να βρείτε κάποιον να τον πηγαίνει βόλτα. Μπορεί να ‘ναι είτε κάποιος φίλος, κάποιος γείτονας ή κάποιος «dog walker».

Δωρεάν ή με ένα μικρό κόστος, ο σκύλος σας θα έχει την ευκαιρία να ξεδώσει, να «τα κάνει» έξω, να κουραστεί ώστε, μετά την επιστροφή του στο σπίτι, να μην του μπουν κακές ιδέες.

Μήπως να πάρετε και δεύτερο; Είπαμε και το ξαναλέμε: Η απομόνωση είναι η πιο σκληρή τιμωρία. Δείτε τι συμβαίνει με τους φυλακισμένους: μόλις κάνουν κάτι κακό, τους πάνε στην απομόνωση.

Είναι, λοιπόν, μια καλή ιδέα να του φέρετε έναν συγκάτοικο. Προσοχή, όμως: Οχι μικρόσωμο με μεγαλόσωμο, διότι υπάρχει κίνδυνος να τραυματιστεί ο πινέζας.

Ούτε ένα υπερκινητικό με ένα τεμπελόσκυλο. Πρέπει, δηλαδή, να ταιριάζουν σε μέγεθος και σε διάθεση.

Παναγιώτης Διαμαντής

Πηγή: efsyn.gr

Κρήτη: 44χρονος επιτέθηκε στην κόρη του και συνελήφθη – Μητέρα και αδερφή προστάτεψαν το κορίτσι

βιασμος

Κρήτη: 44χρονος επιτέθηκε στην κόρη του και συνελήφθη – Μητέρα και αδερφή προστάτεψαν το κορίτσι

Ένα ακόμη περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας σημειώθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης με θύματα μία μητέρα και…