Newsroom

Newsroom

Το σκήπτρο που έγινε… βάζο: Μεγάλη γκάφα από το Βρετανικό Μουσείο

Μπέρδεψαν το σκήπτρο ενός πανάρχαιου βασιλιά με... βάζο

308 mu nk macehead corr

Ανάποδα παρουσιαζόταν μέχρι πρόσφατα ένα πανάρχαιο σκήπτρο στο Βρετανικό Μουσείο, με τους υπεύθυνους να εκτιμούν λανθασμένα ότι επρόκειτο για ένα απλό… βάζο.

Η ανακάλυψη της γκάφας έγινε όταν το φημισμένο μουσείο αποφάσισε να δημιουργήσει μια θεματική έκθεση με τίτλο No Man’s Land, σχετικά με τη χρόνια ανικανότητα του ανθρώπου να ζήσει ειρηνικά μέσα σε συγκεκριμένα και συμφωνημένα σύνορα.

Η έκθεση παρουσιάζει τρία κύρια αρχαία αντικείμενα που «λένε» την ιστορία του πρώτου πολέμου της ανθρωπότητας που έγινε για τα σύνορα. Επρόκειτο για τη σύγκρουση μεταξύ δύο σουμεριακών πόλεων την τρίτη χιλιετία π.Χ.. Δύο από τα αντικείμενα που εκτίθενται παρουσιάζουν την εικόνα των πανάρχαιων πόλεων Λαγκάς και Ούμα, με τις δύο πλευρές να αναδεικνύουν τη διαφιλονικούμενη περιοχή ως «δώρο» από τους Θεούς.

Ωστόσο, οι επιμελητές της έκθεσης, κατά τη διάρκεια της έρευνάς τους, ανακάλυψαν ότι ένα από τα αντικείμενα που θεωρούνταν για πολλά χρόνια ότι ήταν βάζο, στην πραγματικότητα εκτιθόταν ανάποδα

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το συγκεκριμένο αντικείμενο δεν ήταν βάζο αλλά το πάνω μέρος του πήλινου σκήπτρο του βασιλιά Γκισακίντου της Ούμα. 

Αφού έγινε η σύγκριση του αντικειμένου με ένα αντίστοιχο στο Πανεπιστήμιο του Yale, «καταλάβαμε πόσο ανόητοι ήμασταν», δηλώνει ο Ίρβινγκ Φίνκελ, ένας από τους επιμελητές της συγκεκριμένης έκθεσης.

Πλέον, το σκήπτρο του βασιλιά εκτίθεται τοποθετημένο σωστά και όχι ως βάζο. Στο πάνω μέρος του υπάρχει αναπαράσταση ενός διχτυού το οποίο χρησιμοποιούνταν για την ακινητοποίηση των εχθρών.

Πηγή: The Art Newspaper 

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη