Newsroom

Newsroom

Σκιά τρόικας στην Πορτογαλία

Ολοταχώς προς τον μηχανισμό στήριξης ΕΕ – ΔΝΤ οδεύει η Πορτογαλία, μετά την απόρριψη από τη Βουλή των νέων μέτρων…

Ολοταχώς προς τον μηχανισμό στήριξης ΕΕ – ΔΝΤ οδεύει η Πορτογαλία, μετά την απόρριψη από τη Βουλή των νέων μέτρων λιτότητας που πρότεινε η κυβέρνηση μειοψηφίας. Η παραίτηση του Ζοζέ Σόκρατες και η προσφυγή στις κάλπες είναι ό,τι χειρότερο θα περίμεναν οι ηγέτες της ΕΕ στη σημερινή τους Σύνοδο στις Βρυξέλλες.
Έχοντας προειδοποιήσει ότι θα παραιτηθεί εάν το κοινοβούλιο δεν εγκρίνει το νέο πακέτο μέτρων λιτότητας, ο Ζοζέ Σόκρατες, κράτησε το λόγο του και πλέον η Πορτογαλία βυθίζεται πιο βαθιά στην οικονομική κρίση και αντιμετωπίζει άμεσα την προοπτική προσφυγής στον μηχανισμό στήριξης της ΕΕ, κάτι που ο Σόκρατες είχε δεσμευτεί ότι δεν θα πράξει ως πρωθυπουργός.
Ο Σοσιαλιστής Σόκρατες ανακοίνωσε πως υπέβαλε το βράδυ της Τετάρτης την παραίτησή του στον πρόεδρο της Πορτογαλίας, Ανιμπαλ Καβάκο Σίλβα, μετά την απόρριψε του νέου πακέτου μέτρων της κυβέρνησής του η οποία, ως κυβέρνηση μειοψηφίας, είχε την ανάγκη της στήριξης της αντιπολίτευσης. Ο Σόκρατες θεωρούσε απαραίτητη τη νέα δέσμη μέτρων προκειμένου η Πορτογαλία να επιτύχει την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους που την μαστίζει, χωρίς να χρειαστεί προσφυγή στην ΕΕ και το ΔΝΤ.

Η απώλεια της ψηφοφορίας «αφαίρεσε από την κυβέρνηση όλες τις προϋποθέσεις για να κυβερνήσει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, καθώς ανακοίνωνε την παραίτησή του.
Στον πυρήνα του νέου πακέτου μέτρων, το οποίο απορρίφθηκε στη συνεδρίαση του πορτογαλικού κοινοβουλίου το απόγευμα της Τετάρτης, βρίσκονται οι επιπλέον περικοπές στις κρατικές δαπάνες και η αύξηση της φορολογίας.

Πριν την ψηφοφορία, τα συνδικάτα είχαν προχωρήσει σε μεγάλες διαδηλώσεις, εκδηλώνοντας την πλήρη αντίθεσή τους στα νέα μέτρα.

Η πολιτική αναταραχή στην Πορτογαλία ήταν ότι χειρότερο θα μπορούσε να περιμένει η Ευρωπαϊκή Ενωση λίγο πριν αρχίσουν σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής με θέμα τη σταθεροποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Με δεδομένο ότι οι ηγέτες της ΕΕ δείχνουν να έχουν αποφασίσει την αναβολή, τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο, της οποιασδήποτε απόφασης για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης υπερχρεωμένων χωρών, το κλίμα στις Βρυξέλλες δείχνει πολύ επιβαρυμένο, ενώ οι πάντες αναμένουν εξαιρετικά αρνητική αντίδραση των αγορών, με πρώτο θύμα, φυσικά, την Πορτογαλία.

Οι εκλογές

Οι εκλογές στην Πορτογαλία θα πραγματοποιηθούν το νωρίτερο σε 55 ημέρες. Το γεγονός αυτό προκαλεί περισσότερους φόβους ότι ο Σόκρατες – ο οποίος θα ηγηθεί υπηρεσιακής κυβέρνησης με περιορισμένες εξουσία – δεν θα είναι σε θέση να αποτρέψει την πλήρη κατάρρευση της εμπιστοσύνης των αγορών έναντι της χώρας του.

«Η ανησυχία μου είναι η περίοδος απραξίας πριν αναλάβει η νέα κυβέρνηση» δηλώνει χαρακτηριστικά στο Reuters, ο οικονομολόγος της RBS του Λονδίνου, Σίλβιο Περούτζο.

Το ισχυρότερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το κεντρο – δεξιό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Πέντρο Πάσος Κοέλο, εμφανίζεται να προηγείται στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Οι αγορές

«Φοβούμαι πως η Δευτέρα θα είναι Μαύρη Δευτέρα για τις αγορές», δήλωσε πηγή της ΕΕ στο Reuters, τονίζοντας ότι οι ηγέτες της Ενωσης έχουν μπροστά τους πολύ δρόμο για να καταλήξουν στις αναγκαίες αποφάσεις.

Το χρέος της Πορτογαλίας αντιστοιχεί σήμερα στο 83% του ΑΕΠ, το έλλειμμα του προϋπολογισμού ήταν στο 9,3% του ΑΕΠ το 2009, όμως μειώθηκε στο 7,3% και ο Σόκρατες ήθελε να το φτάσει στο 4,6% μέχρι το τέλος του 2011.
http://www.ethnos.gr