Newsroom

Newsroom

«Σκαλί» για την προεδρία της Κύπρου η υπουργοποίηση Στυλιανίδη;

Πολιτικά πηγαδάκια στη Λευκωσία βλέπουν την υπουργοποίηση του κύπριου πολιτικού στην Ελλάδα ως ενδιάμεσο στάδιο για τις προεδρικές εκλογές του 2023 στη Μεγαλόνησσο  

AP696848151409

Ο Χρήστος Στυλιανίδης πήρε και επίσημα χθες το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην Ελλάδα επιβεβαιώνοντας τα σενάρια που τον ήθελαν να παίρνει τη σκυτάλη του νεοσύστατου υπουργείου της Ελληνικής Κυβέρνησης και ανάβοντας φωτιές στο πολιτικό σκηνικό σε Ελλάδα και Κύπρο.
Ο διορισμός του Κύπριου πολιτικού και πρώην Ευρωπαίου Επιτρόπου, έδωσε λαβή για ποικίλα σχόλια σε Αθήνα και Λευκωσία, με τα σενάρια των αναλύσεων να φτάνουν μέχρι τις προεδρικές εκλογές του 2023, κατά τις οποίες κάποια τον ήθελαν να κατέρχεται ως υποψήφιος.

Ο Κύπριος πολιτικός, ο οποίος μετά την ολοκλήρωση της θητείας του ως Ευρωπαίος Επίτροπος, επιστρέφει ξανά στην πολιτική σκηνή, σε ένα νέο γήπεδο, αναλαμβάνοντας χρέη υπουργού σε μία άλλη χώρα. Υπενθυμίζεται ότι πριν τον διορισμό του ως Ευρωπαίου Επιτρόπου είχε εκλεγεί ευρωβουλευτής με τον ΔΗΣΥ, ενώ προηγουμένως ήταν κυβερνητικός Εκπρόσωπος του Νίκου Αναστασιάδη. Θέση με την οποία υπηρέτησε και στην Κυβέρνηση Γλαύκου Κληρίδη. Διετέλεσε επίσης βουλευτής Λευκωσίας με τον ΔΗΣΥ.
 
Στην πρώτη του δήλωση μετά την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη δήλωσε ότι αποδέχθηκε την πρόταση «με πλήρη συναίσθηση των προκλήσεων και των προσδοκιών».

«Ευχαριστώ τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την τιμητική πρόταση να αναλάβω υπουργός στο νεοσύστατο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας. Την αποδέχτηκα με πλήρη συναίσθηση των προκλήσεων και προσδοκιών. Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής μάς έχουν ξεπεράσει και πρέπει να επιταχύνουμε τις μεγάλες αλλαγές χωρίς καθυστέρηση. Η πρόληψη και η ετοιμότητα απέναντι στις φυσικές καταστροφές είναι το πιο αποτελεσματικό όπλο που έχουμε», σημειώνει ο κ. Στυλιανίδης.

Ελλαδικά δημοσιεύματα θεωρούν ότι με την υπουργοποίηση του σε μια Κυβέρνηση της ελληνικής Δεξιάς, βάζουν φρένο σε όποιες σκέψεις στήριξης της υποψηφιότητας του από κόμματα της αριστεράς και προοδευτικά σύνολα της κοινωνίας. Στην αντίπερα όχθη βέβαια, σε πολιτικά πηγαδάκια στη Λευκωσία συζητείτο χθες ότι ενδεχομένως η υπουργοποίηση του Χρήστου Στυλιανίδη να είναι το τελευταίο σκαλί πριν την επιστροφή του στην Κύπρο για διεκδίκηση της Προεδρίας της Δημοκρατίας το 2023.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνεχάρη τον Χρήστο Στυλιανίδη για τον διορισμό στην Κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη μέσω ανάρτησης στο twitter, χωρίς, όπως πληροφορούμαστε, να υπάρξει οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση του θέματος στο Προεδρικό. Μάλιστα, όπως αναφέρουν πληροφορίες από το περιβάλλον του Προέδρου, ο Νίκος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε σε όσους τον ρωτούσαν για το θέμα πως με τον Χρήστο Στυλιανίδη είχε κάποιες διαφωνίες σε σχέση με το Κυπριακό και τίποτε περισσότερο.

Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Νίκο Αναστασιάδη, σχετικά με το θέμα του διορισμού του τέως Ευρωπαίου Επιτρόπου Χρίστου Στυλιανίδη. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό Εκπρόσωπο Μάριο Πελεκάνο, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον ΠτΔ για τις σκέψεις του.

Από την πλευρά του, ο Ν. Αναστασιάδης είπε στον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι το θέμα αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του ιδίου και της ελληνικής Κυβέρνησης, και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στον κ. Στυλιανίδη.

Τις ευχές του για τον διορισμό του στην ελληνική Κυβέρνηση διαβίβασε στον Χρήστο Στυλιανίδη και ο ΔΗΣΥ με ανακοίνωση του. «Ως Δημοκρατικός Συναγερμός συγχαίρουμε τον Χρήστο Στυλιανίδη για την ιδιαίτερα τιμητική ανάληψη των καθηκόντων του ως νέος υπουργός Πολιτικής Προστασίας της ελληνικής Κυβέρνησης. Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο έργο που αναλαμβάνει»

Αντιδράσεις υπήρξαν και στην Ελλάδα για την υπουργοποίηση του Χρήστου Στυλιανίδη ο οποίος αναμένεται να ορκιστεί στο τέλος της εβδομάδας, ενώ θα προηγηθεί η τιμητική απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας.

Κυβερνητικά στελέχη στην Ελλάδα υποστηρίζουν ότι η επιλογή του Χρήστου Στυλιανίδη έχει τόσο πολιτικά όσο και επιχειρησιακά χαρακτηριστικά. «Δεν είναι απλώς ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση αλλά ο καλύτερος Ευρωπαίος πολιτικός για το συγκεκριμένο πεδίο», αναφέρουν. Έντονη ήταν η κριτική της ελληνικής αντιπολίτευσης στην απόφαση Κυριάκου Μητσοτάκη. Ως επιβεβαίωση της «ένδειας στελεχών της ΝΔ» σχολιάζει την υπουργοποίηση του Χρήστου Στυλιανίδου ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. «Ο κ. Μητσοτάκης αρχικά με τον ανασχηματισμό παρωδία επιβεβαίωσε την παταγώδη αποτυχία του και την προσπάθεια διεμβολισμού των πολιτικών του αντιπάλων αντί για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, επιχειρώντας να υφαρπάξει έναν σύμβουλο του κ. Τσίπρα και πρώην στέλεχος της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Σήμερα με τη «μεταγραφή από την Κύπρο» του κ. Στυλιανίδη και την άρον-άρον πολιτογράφησή του για να γίνει υπουργός στην Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, φρόντισε να επιβεβαιώσει και την πρωτοφανή ένδεια στελεχών της ΝΔ», καταλήγει.

Η μεταγραφή του κ. Στυλιανίδη δεν θα καλύψει το φιάσκο της επιλογής Αποστολάκη. «Ο πρωθυπουργός με την υπουργοποίηση του κ. Στυλιανίδη επιβεβαιώνει ότι η ΝΔ έχει ένδεια στελεχών», υπογράμμισε ο Παύλος Χρηστίδης, εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής.

Πηγή: philenews.cy

Ασλανίδης: Οργή κατά Μητσοτάκη – «Ας έρθει να μας τα πει κατάμουτρα και να μην πηγαίνει στο κανάλι που μυρίζει βόθρο» (video)

Ασλανίδης

Ασλανίδης: Οργή κατά Μητσοτάκη – «Ας έρθει να μας τα πει κατάμουτρα και να μην πηγαίνει στο κανάλι που μυρίζει βόθρο» (video)

«Όχι κύριε Πρωθυπουργέ, θα κάνετε άρση της βουλευτικής ασυλίας και θα πάνε να καταθέσουν στον…

Ο ανεκδιήγητος Τραμπ εξισώνει τους διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης με τους νεοναζί της Σάρλοτσβιλ

5a621d8a1dc5248e048b4573 1

Ο ανεκδιήγητος Τραμπ εξισώνει τους διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης με τους νεοναζί της Σάρλοτσβιλ

«Η Σάρλοτσβιλ δεν ήταν τίποτε απολύτως, τίποτε σε σύγκριση με το επίπεδο μίσους που έχετε…