Newsroom

Newsroom

Σήμερα η δίκη των έντεκα ανηλίκων των "Δεκεμβριανών"

Σήμερα Πέμπτη, ενώπιον του Τριμελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων βρίσκοναι οι 11 ανήλικοι που είχαν συλληφθεί στα «Δεκεμβριανά» του 2008, οι οποίοι…

Σήμερα Πέμπτη, ενώπιον του Τριμελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων βρίσκοναι οι 11 ανήλικοι που είχαν συλληφθεί στα «Δεκεμβριανά» του 2008, οι οποίοι κατηγορούνται για επεισόδια και καταστροφές στο κέντρο της Λάρισας, κυρίως σε υποκαταστήματα Τραπεζών, μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει 69 μάρτυρες κατηγορίας, εκ των οποίων οι 30 διευθυντές και υπάλληλοι υποκαταστημάτων Τραπεζών.

Κάποιες από τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι συλληφθέντες εμπίπτουν στο λεγόμενο «τρομονόμο», ο οποίος μάλιστα επεκτάθηκε περαιτέρω το περασμένο καλοκαίρι ώστε να αποτελούν τρομοκρατική πράξη κάποια αδικήματα, ακόμα και αν συνδέονται με την άσκηση θεμελιωδών ατομικών, πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών, όπως το δικαίωμα στη διαδήλωση.

Οι έντεκα ανήλικοι κατηγορούνται για:

Συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης από κοινού του εμπρησμού, κατά συρροή, κατασκευή και κατοχή εμπρηστικών βομβών με σκοπό τη χρησιμοποίηση τους για να προξενηθεί κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα και κίνδυνος ανθρώπου, από κοινού και κατά συρροή, κλοπή από κοινού και κατά συρροή, τετελεσμένη επικίνδυνη σωματική βλάβη από κοινού σε βάρος αστυνομικού, διακεκριμένη φθορά ξένης ιδιοκτησίας από κοινού και κατά συρροή και παράνομη οπλοφορία και της έκρηξη κατ’ εξακολούθηση.

Συγκεκριμένα, προκλήθηκαν φθορές στα καταστήματα της ΑLΡΗΑ ΒΑΝΚ επί της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου 72 και επί της οδού Παπαναστασίου 23, της ΕURΟΒΑΝΚ, της CITIΒΑΝΚ, της ΑSPIS ΒΑΝΚ, της ΜILLENIUΜ , της Εθνικής Τράπεζας, της ΗSΒS, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, της Ολυμπιακής Αεροπορίας, δύο ιδιωτών, στο Δικαστικό Μέγαρο, στο Δημαρχείο, στο Κεντρικό Ταχυδρομείο και στη Λέσχη Αξιωματικών και σε μεγάλο αριθμό φωτεινών σηματοδοτών .

Μαζί με τους 11 ανήλικους, είχαν συλληφθεί και 9 ενήλικοι, οι οποίοι εμφανίζονταν να έχουν δράσει από κοινού , οι οποίοι απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες για τα εφτά αυτά αδικήματα και παραπέμφθηκαν σε δίκη σε βαθμό πλημμελήματος, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας, καθώς το Συμβούλιο Εφετών έκρινε ότι δεν υπήρχαν επαρκείς ενδείξεις.

Ο Γ. Παπανδρέου σε από κοινού δήλωση με τον Α. Αλαβάνο είχε καταγγείλει ως «απαράδεκτη» τη δίωξη των 11 ανηλίκων.

Είναι χαρακτηριστικό το ότι, όσον αφορά την αλήθεια των καταθέσεων, ειδικά των αστυνομικών, σε όλες επαναλαμβάνεται σχεδόν με αυτούσιες εκφράσεις η περιγραφή των γεγονότων της διαδήλωσης με τρόπο που απέχει κατά πολύ από τις μαρτυρίες των δημοσιογράφων και όσων συμμετείχαν σε αυτή. Οι αστυνομικοί μιλάνε για συγκέντρωση 700 ατόμων που όλοι φορούσαν κουκούλες, οι περισσότεροι έφεραν σακίδια στην πλάτη τους με βόμβες μολότωφ, ενώ οι υπόλοιποι μιλάνε για δυο με δυόμιση χιλιάδες διαδηλωτές, που βέβαια δεν φορούσαν κουκούλα, και οι ζημιές που έγιναν ήτανε από άτομα που ξεπετάγονταν μέσα από την πορεία και δημιουργούσαν δικές τους καταστάσεις.

Παρόλο που τα «Δεκεμβριανά», ήταν όπως όλοι παραδέχονται μια αυθόρμητη αντίδραση της κοινωνίας και κυρίως των νέων, οι έντεκα ανήλικοι κατηγορούνται ότι είχανε συμπτύξει τρομοκρατική ομάδα που λειτουργούσε σε μόνιμη και διαρκή βάση με συγκεκριμένους ρόλους.

Η σημερινή δίκη λοιπόν, φέρνει στην επιφάνεια ζητήματα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα των ανηλίκων, τον ορισμό της λέξης «τρομοκρατία», καθώς και την ίδια την ουσία των γεγονότων του Δεκέμβρη του 2008.

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

ΦΙΤΕΣΕ

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

Η Φίτεσε υποβιβάστηκε εφέτος από την πρώτη κατηγορία για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια,…