Σιγκαπούρη: Καταργεί τον νόμο που απαγορεύει το σεξ μεταξύ ομοφυλόφιλων

Η απόφαση, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Λι Χσιέν Λουνγκ στην εθνική τηλεόραση, έρχεται μετά από χρόνια συζητήσεων.

Η πόλη-κράτος είναι γνωστή για τις συντηρητικές αξίες της, αλλά ένας αυξανόμενος αριθμός πολιτών ζήτησε την κατάργηση του νόμου 377Α, που αποτελεί κατάλοιπο της αποικιοκρατικής εποχής.

Όπως αναφέρει το BBC, η Σιγκαπούρη αποτελεί το πιο πρόσφατο κράτος στην Ασία που κινήθηκε προς την αναγνώριση των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, μετά την Ινδία, την Ταϊβάν και την Ταϊλάνδη.

Η προηγούμενη στάση της κυβέρνησης ήταν να διατηρήσει την 377Α, αλλά χωρίς να τον εφαρμόζει, ως τρόπο κατευνασμού και των δύο πλευρών.

Αλλά σήμερα, Κυριακή, ο κ. Λι ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα καταργήσει τον νόμο καθώς «πιστεύω ότι αυτό είναι το σωστό και κάτι που οι περισσότεροι στη Σιγκαπούρη θα το αποδεχτούν».
Σημείωσε ότι «οι ομοφυλόφιλοι είναι πλέον καλύτερα αποδεκτοί» και η κατάργηση του 377A θα ευθυγραμμίσει τους νόμους της χώρας με τα «τρέχοντα κοινωνικά ήθη και ελπίζω ότι θα φέρει κάποια ανακούφιση στους ομοφυλόφιλους της Σιγκαπούρης».

Η Σιγκαπούρη κληρονόμησε τον 377A από τους Βρετανούς και επέλεξε να τον διατηρήσει μετά την ανεξαρτησία το 1965.

Αν και ο νόμος ποινικοποιεί τεχνικά το σεξ μεταξύ ανδρών, θεωρείται ουσιαστικά ως απαγόρευση της ομοφυλοφιλίας.

Το 2018, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας κατάργησε με μια ιστορική ετυμηγορία τον νόμο, δημιουργώντας ελπίδες μεταξύ των ακτιβιστών ότι και άλλες πρώην αποικίες θα ακολουθούσαν τελικά το παράδειγμά της.

Τα τελευταία χρόνια, άλλα κράτη της Ασίας έχουν επίσης κινηθεί για να νομιμοποιήσουν τους γάμους ομοφυλοφίλων.

Η Ταϊβάν έγινε η πρώτη που το έκανε αυτό το 2019 και τον Ιούνιο η Ταϊλάνδη ενέκρινε νομοσχέδιο που επιτρέπει τις οργανώσεις ομοφυλόφιλων.

Ψήφισμα ΠΟΕΣΥ: «Κατάπτυστη η αγωγή της Ενωσης Αποστράτων κατά του Νίκου Μπογιόπουλου»

Ψήφισμα ΠΟΕΣΥ: «Κατάπτυστη η αγωγή της Ενωσης Αποστράτων κατά του Νίκου Μπογιόπουλου»

Το ψήφισμά του Συνεδρίου καταγγέλλει τις ευθύνες της κυβέρνησης και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που εποπτεύει…