Newsroom

Newsroom

Σφοδρές συγκρούσεις στη Λιβύη

Οι Λίβυοι αντικαθεστωτικοί διαδηλώνουν και συγκρούονται στην Τρίπολη, ενώ μάχες βρίσκονται σε εξέλιξη στο Ρας Λανούφ, με επίκεντρο τον πετρελαϊκό…

Οι Λίβυοι αντικαθεστωτικοί διαδηλώνουν και συγκρούονται στην Τρίπολη, ενώ μάχες βρίσκονται σε εξέλιξη στο Ρας Λανούφ, με επίκεντρο τον πετρελαϊκό σταθμό, στην Μπρέγκα για τον έλεγχο του αεροδρομίου και στη Ζαουίγια. Οι εξεγερμένοι της ανατολικής Λιβύης απηύθυναν τελεσίγραφο προς τον Μουαμάρ Καντάφι ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτούν για τον τερματισμό των εχθροπραξιών, αν εκείνος δεν παραιτηθεί και εξοριστεί από τη χώρα. Το Μεταβατικό Συμβούλιο των εξεγερμένων στη Βεγγάζη ζητά την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων προκειμένου να σταματήσουν οι αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των ανταρτών, ενώ οι λιβυκές αρχές απαγόρευσαν στους δυτικούς δημοσιογράφους να καλύψουν τα γεγονότα στην Τρίπολη.
Οι τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη από την enet εδώ
http://www.enet.gr


Διεργασίες για τη Λιβύη
Συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ πιστών στον Καντάφι δυνάμεων και αντιφρονούντων, που φέρονται να κατέλαβαν πόλη στα ανατολικά παράλια της χώρας. Διπλωματική προσπάθεια Τσάβες να μπει «σφήνα» στα σχέδια ΗΠΑ και Δύσης για επέμβαση.
Η Ρας Λανούφ, πόλη στο ανατολικό άκρο των ακτών της Λιβύης με πολλές εγκαταστάσεις εξόρυξης πετρελαίου, φέρεται να ελέγχεται πλήρως από τους αντιφρονούντες, μετά από συγκρούσεις με τις δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον Καντάφι.
Οπως ανέφεραν σε δημοσιογράφους του Reuters οι άνδρες «φυλακίου» σε είσοδο της πόλης οι στασιαστές ελέγχουν «τα πάντα, το 100%», ενώ δεν ήταν αντιληπτή η παρουσία κυβερνητικών δυνάμεων ή οπαδών του Καντάφι.

«Ελέγχουμε τη Ρας Λανούφ, το λιμάνι, το αεροδρόμιο, την πετρελαϊκή και τις κατοικημένες περιοχές», είπε στο Reuters o Αχμέντ Αλτζίλι, από τις δυνάμεις των ανταρτών.

Η σημαία που κυματίζει στην περιοχή είναι η παλιά λυβική σημαία που αντικατέστησε ο Καντάφι μετά το πραξικόπημα που τον έφερε στην εξουσία τη δεκαετία του 1970.

Εντός της πόλης επικρατεί ηρεμία και η κίνηση ήταν μικρή, με λίγες δεκάδες πολίτες να αναζητούν φούρνο για να πάρουν ψωμί, πάντα σύμφωνα με το Reuters.

«Δεν είναι μία συνηθισμένη κατάσταση, αλλά πρέπει να είναι κανείς προετοιμασμένος. Είμαι πολύ ικανοποιημένος, όλοι είμαστε, τελειώσαμε με τον Καντάφι» δήλωσε χαρακτηριστικά στο πρακτορείο ο Σαλέχ Μοχάμεντ, στέλεχος πετρελαϊκής στην περιοχή.

Προσπάθεια Τσάβες να δημιουργήσει αντίβαρο στο ΝΑΤΟ

Οι χώρες μέλη της ένωσης της Μπολιβαρικής Εναλλακτικής για τις Αμερικές (Alba), το μέτωπο που έχουν συστήσει κατά της φιλελευθεροποίησης η Κούβα και η Βενεζουέλα, συμφώνησαν το βράδυ της Παρασκευής στο Καράκας να οργανώσουν μία διεθνή επιτροπή που θα ασχοληθεί με την κρίση στη Λιβύη.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες έχει προωθήσει μία πρόταση για διεθνή διαμεσολάβηση ώστε να επιλυθεί η σύγκρουση στην βορειοαφρικανική χώρα.

«Θα πρέπει να καταβάλουμε μεγάλες προσπάθειες, δεν πρέπει να χάσουμε ούτε μία ημέρα», τόνισε χθες βράδυ ο Τσάβες μετά το πέρας της συνόδου των ΥΠΕΞ των χωρών που συγκροτούν την Alba, και οι οποίοι συναντήθηκαν στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας.

Η Alba, που δημιουργήθηκε το 2004 ως αντίβαρο στη Ζώνη Ελευθέρου Εμπορίου που προωθούν οι ΗΠΑ στην περιοχή, μετρά ως μέλη της τον Ισημερινό, τα δύο μικρά κράτη της Καραϊβικής Σαιν Βίνσεντ & Γρεναδίνες και Αντίγουα & Μπαρμπούδα, την Κούβα, τη Βενεζουέλα, τη Νικαράγουα , την Ονδούρα και τη Δομηνικανή Δημοκρατία.

Την Πέμπτη, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας προσπάθησε να επικυρώσει την πρότασή της για διεθνή μεσολάβηση ώστε να επιτευχθεί ειρηνική λύση στην λιβυκή κρίση, μία ιδέα που ο Αραβικός Σύνδεσμος δήλωσε πως «μελετά», αλλά την οποία οι ΗΠΑ και η αντιπολίτευση στη Λιβύη απορρίπτουν κατηγορηματικά.
http://www.ethnos.gr