Σεισμός 5,3 Ρίχτερ στη Βόρεια Κορέα από ισχυρή πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ – Διεθνής ανησυχία

Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS) ανακοίνωσε ότι κατέγραψε ένα σεισμικό γεγονός μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη Βόρεια Κορέα, κοντά σε ένα πεδίο πυρηνικών δοκιμών, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

577e93f01dc524d2598b4dee

Η δόνηση καταγράφηκε στις 09:30 τοπική ώρα και το εστιακό της βάθος ήταν μηδενικό, κατά το USGS.

Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας εκτιμά πως η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην πέμπτη πυρηνική της δοκιμή, την «πιο ισχυρή» ως τώρα, μετέδωσε το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

«Θεωρούμε ότι ο Βορράς διεξήγαγε σήμερα μια πυρηνική δοκιμή», είπε αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας στο πρακτορείο. Η Σεούλ εκτιμά ότι η «η έκρηξη είχε ισχύ περίπου 10 κιλοτόνων», γεγονός που σημαίνει ότι η πυρηνική βόμβα που δοκιμάστηκε είναι «η ισχυρότερη» που έχει κατασκευάσει η Βόρεια Κορέα «μέχρι σήμερα», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Λίγο αργότερα η Πιονγκγιάνγκ επιβεβαίωσε και επίσημα ότι προχώρησε στην επιτυχή διεξαγωγή της πέμπτης πυρηνικής δοκιμής της, σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua.  

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η ομόλογός του της Νότιας Κορέας Παρκ Γκέουν-χιε συζήτησαν τηλεφωνικά σχετικά με το θέμα, όπως ανακοίνωσε η νοτιοκορεάτικη προεδρία. Ο Ομπάμα και η Παρκ είχαν τηλεφωνική συνδιάλεξη διάρκειας 15 λεπτών περί τις 04:00 (ώρα Ελλάδας), καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος επέστρεφε με το Air Force One στην Ουάσινγκτον από τη σύνοδο του ASEAN στο Λάος, σύμφωνα με την προεδρία της Νότιας Κορέας.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε ότι είναι ενήμερο για τη σεισμική δραστηριότητα η οποία καταγράφηκε στην Κορεατική Χερσόνησο. «Παρακολουθούμε και συνεχίζουμε να αποτιμούμε την κατάσταση σε στενό συντονισμό με τους εταίρους μας στην περιοχή», ανέφερε το ΣΕΑ σε ανακοίνωσή του.

Hράκλειο: Χωρίς τέλος ο κύκλος ενδοοικογενειακής βίας- Χτύπησε και έσπρωξε τη σύντροφό του από τη σκάλα

1100 60343c25 6efb 49de 87e1 679834a1ac5a

Hράκλειο: Χωρίς τέλος ο κύκλος ενδοοικογενειακής βίας- Χτύπησε και έσπρωξε τη σύντροφό του από τη σκάλα

Θύμα ξυλοδαρμού κατήγγειλε ότι έπεσε από τον πρώην σύντροφό της μία γυναίκα από τη Ρουμανία,…