Σε τριήμερο εθνικό πένθος η χώρα – Ξεπερνούν τους 50 οι νεκροί

Ξεπερνούν τους 50 οι νεκροί στη μεγάλη πυρκαγιά της Ανατολικής Αττικής ενώ στους 94 ανέρχονται μέχρι στιγμής οι τραυματίες που παραμένουν στα νοσοκομεία, ανάμεσά τους και παιδιά.

5b56f9041dc52487558b45de

Ωστόσο όσο περνάνε οι ώρες, εκφράζονται φόβοι ότι οι αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί καθώς υπάρχουν αναφορές στο Κέντρο της Πυροσβεστικής, στην Αστυνομία και στο Λιμενικό για αγνοούμενους. Σε διάγγελμα, ο Αλέξης Τσίπρας κήρυξε σε τριήμερο εθνικό πένθος τη χώρα κάνοντας λόγο για μια ανείπωτη τραγωδία. 

«Σήμερα η Ελλάδα πενθεί. Και στη μνήμη όσων χάθηκαν, κηρύττουμε τριήμερο Εθνικό πένθος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. 

Νωρίτερα σήμερα, η εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, Σταυρούλα Μαλλίρη έκανε έκκληση στους συγγενείς των αγνοουμένων να επικοινωνούν στον τηλ. αριθμό 199 για να δηλώσουν τους ανθρώπους που αναζητούν δίνοντας τις απαραίτητες πληροφορίες.

Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, συγκεντρωτικά στα νοσοκομεία παραμένουν για νοσηλεία 71 ενήλικες εγκαυματίες-τραυματίες, από τους οποίους πλέον οι 10 είναι διασωληνωμένοι. Αρκετοί από αυτούς που αρχικά είχαν μεταφερθεί ή προσέλθει με δικά τους μέσα στα νοσοκομεία έχουν ήδη λάβει εξιτήριο, ενώ άλλοι θα μπορέσουν φύγουν μετά την παρέλευση 48 ωρών.

Χωρίς διασωλήνωση εξακολουθεί να νοσηλεύεται ένας από τους 11 σοβαρά εγκαυματίες-τραυματίες που παραμένουν στις ΜΕΘ, καθώς η κατάσταση της υγείας τους παραμένει κρίσιμη. Επίσης, σημειώνεται ότι αυξήθηκε ο αριθμός των παιδιών που νοσηλεύονται στα Νοσοκομεία Παίδων, από 16 σε 23, τα οποία παραμένουν υπό παρακολούθηση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης μετέβη νωρίτερα σήμερα στον Ευαγγελισμό. Όπως είπε κάποιοι από τους τραυματίες έχουν μεταφερθεί στο Σισμανόγλειο, στο Αττικό και στο Παίδων, λόγω εγκαυμάτων, τραυματισμών και αναπνευστικών προβλημάτων. 

Σοκ από τα 26 γυναικόπεδα που βρέθηκαν καμμένα στο Μάτι 

Παράλληλα, ανατριχίλα προκαλεί τα είκοσι έξι από τα θύματα που βρέθηκαν σήμερα το πρωί σε οικοπεδικό χώρο στην περιοχή Ζούγκλα στο Μάτι.  

Ο φωτορεπόρτερ του Αθηναϊκού Πρακτορείου, Παντελής Σαΐτας μεταδίδει σκηνές σοκ από το σημείο της τραγωδίας. «Υπάρχει ένας σωρός απανθρακωμένα πτώματα, στη μέση ενός χωραφιού, σε απόσταση μόλις 15 μέτρων από τη θάλασσα. Αστυνομικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει την περιοχή. Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να επιχείρησαν να βρουν διέξοδο στη θάλασσα αλλά φαίνεται να εγκλωβίστηκαν στις φλόγες».



Οι 26 νεκροί που βρέθηκαν ήταν αγκαλιασμένοι και ήταν ελάχιστα μέτρα από τη θάλασσα ανάμεσα στα αυτοκίνητά τους. Ένας από τους διασώστες που μίλησε στον ΑΝΤ1 ήταν φανερά σοκαρισμένος παρά την τεράστια εμπειρία του. Μάλιστα έκανε αναφορές σε εικόνες από τις πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία.

Εκφράζονται φόβοι για ακόμη περισσότερα θύματα, καθώς έχουν γίνει πολλά τηλεφωνήματα για αγνοούμενους στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, συνεργεία της οποίας επιχειρούν για τον εντοπισμό τους.

Όλοι οι νεκροί μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί στην περιοχή μεταξύ Ραφήνας και Νέας Μάκρης: ειδικότερα, στο Μάτι και στο Κόκκινο Λιμανάκι, όπου εγκλωβίστηκαν από τις φλόγες σε σπίτια και αυτοκίνητα ή προσπάθησαν να διαφύγουν από τη θάλασσα αλλά πνίγηκαν.



Δήμαρχος Ραφήνας: Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 60

Ο δήμαρχος Ραφήνας, Βαγγέλης Μπουρνούς ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών σε 60 από τις φονικές πυρκαγιές της Αττικής.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Μπουρνός είπε ότι οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 60. Ωστόσο στην παρούσα φάση οι νεκροί επισήμως ανέρχονται στους 50.

«Υπάρχει Βιβλική καταστροφή. Πάνω από χίλια σπίτια έχουν καεί. Ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται συνεχώς. Έχουν ξεπεράσει τους 60. Δεν έχω ολοκληρωμένη εικόνα για αγνοούμενους. Δεν λάβαμε εντολή για εκκένωση», ανέφερε χαρακτηριστικά.



Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες από αυτόπτες μάρτυρες 

Την ίδια ώρα, συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες ανθρώπων που βρίσκονται στο Μάτι και έζησαν το πύρινο εφιάλτη. 

«Άκουσα την κραυγή ενός κοριτσιού το οποίο πήδηξε από το βράχο για να σωθεί γιατί προφανώς δεν έβλεπε από το σοκ αν από κάτω από το βράχο είχε θάλασσα. Το παιδί ήταν καμένο, τα πόδια του ήταν κατάμαυρα» αναφέρει μια κυρία στο koutipandoras.gr που ήταν αυτόπτης μάρτυρας. 

«Προσπαθώ να βρω ένα Ford, αν μπορώ να βρω μέσα στα αποκαΐδια…. Ψάχνω την κολλητή μου φίλη… Έμενε πιο πάνω στο Κόκκινο Λιμανάκι. Πήγαμε στο σπίτι είναι ερείπιο, αποκαΐδια. Δεν βρήκαμε τίποτα» αναφέρει μαι ακόμα αυτόπτης μάρτυρας. 

«Όσοι πρόλαβαν να φύγουν τα πρώτα δέκα λεπτά κατάφεραν και γλίτωσαν», λέει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο κ. Γιώργος, και η σύζυγός του, κ. Μαρία, συμπληρώνει: «Βούτηξα το γιο μου, μπήκαμε στο αυτοκίνητο και προλάβαμε να φύγουμε, ειδάλλως θα εγκλωβιζόμασταν».

«Λίγο πιο κάτω βρέθηκε απανθρακωμένη η σορός μιας γειτόνισσας μας» συμπληρώνει. 


Διανομή ειδών πρώτης ανάγκης στους πληγέντες από τις πυρκαγιές

Σε ενημέρωση για τα είδη πρώτης ανάγκης που μπορούν όσοι πολίτες επιθυμούν, να προσφέρουν στους πληγέντες προχώρησε η Περιφέρεια Αττικής.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Οι πολίτες που επιθυμούν να προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, εμφιαλωμένο νερό κ.ά.) στα θύματα των πυρκαγιών, μπορούν να απευθύνονται στην τηλεφωνική γραμμή 210-4819001 του Κέντρου Logistics της Περιφέρειας Αττικής ή στους οικείους Δήμους.

Ακολουθεί λίστα ειδών πρώτης ανάγκης:

• Εμφιαλωμένα νερά

• Χυμούς

• Τρόφιμα που διατηρούνται εκτός ψυγείου και κατά προτίμηση να είναι άμεσης ανάλωσης (κονσέρβες, συσκευασμένα κρουασάν, μπισκότα, φρυγανιές, κ.λπ.)

• Γάλατα μακράς διάρκειας, τα οποία διατηρούνται εκτός ψυγείου, π.χ. εβαπορέ

Σημείο συγκέντρωσης: Κέντρο Logistics της Περιφέρειας Αττικής στην Εσπλανάδα – Πλατεία Νερού δίπλα στο Τάε Κβο Ντο του Φαληρικού – Δεν χρειάζονται άλλα είδη ρουχισμού.

Επίσης, δεκαπέντε κλιμάκια μηχανικών του δήμου Ραφήνας και της ΔΑΕΠΚ του υπουργείου Υποδομών εργάζονται αυτή τη στιγμή στον Νέο Βουτσά και στην ευρύτερη περιοχή για έναν πρώτο συντονισμό της κατάστασης μετά τη φονική πυρκαγιά. Στην περιοχή έχουν σταλεί συνολικά 170 μηχανικοί του υπουργείου για να συμμετάσχουν στις αυτοψίες. Παράλληλα, δόθηκε εντολή στην ΕΥΔΑΠ να αποκαταστήσει το δίκτυο ύδρευσης όπου έχει κοπεί, ενώ και η ΔΕΗ αποκαθιστά σταδιακά τις βλάβες στην ηλεκτροδότηση.

Με εντολή του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών η ΣΤΑΣΥ και η ΟΣΥ σε συνεργασία με ιδιώτες και τον δήμο Μαραθώνα έχουν αποστείλει γερανούς για να μεταφέρουν περίπου 300 καμένα οχήματα, κυρίως από το Μάτι σε γήπεδο που βρίσκεται στη διασταύρωση της Ραφήνας.




Η εικόνα των πυρκαγιών σήμερα 

Σε ό,τι αφορά την εικόνα των πυρκαγιών, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία συνεχίζουν να βρίσκονται σε εξέλιξη και οι τρεις της Αττικής (Κινέτα, Ανατολική Αττική, Κάλαμος), καθώς επίσης και οι μεγάλες πυρκαγιές που είχαν εκδηλωθεί χθες στην υπόλοιπη Ελλάδα, και ειδικότερα στην Κορινθία (Δεμενό, Ίσθμια Λουτρακίου, Θροφαρί) και στα Χανιά. Δύο νέες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν τη νύχτα στον νομό Φωκίδας, σε δύσβατες δασικές περιοχές, στη Λάριμνα και στο Χλωμό, όπου δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Με το πρώτο φως της μέρας άρχισαν να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 5 ελικόπτερα στην Κινέττα, 3 ελικόπτερα και δύο Καναντέρ στην Ανατολική Αττική, ένα ελικόπτερο στα Χανιά, ένα αεροσκάφος και ένα ελικόπτερο στο Ζεμενό Κορινθίας, κι ένα ελικόπτερο στη Λάριμνα.

Στην Κινέτα και στην Ανατολική Αττική υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εστίες φωτιάς, ενώ επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής με τη συνδρομή εθελοντών, υδροφόρων των δήμων, μηχανήματα της περιφέρειας και του στρατού.

Στον Κάλαμο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η κατάσταση είναι καλύτερη, αλλά και εκεί υπάρχουν πολλές εστίες στην περίμετρο της πυρκαγιάς.

Στο μέτωπο της Κινέτας επιχειρούν αυτή την ώρα 150 πυροσβέστες με 74 οχήματα, 17 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 20 υδροφόρες και 5 ελικόπτερα.

Στο άλλο μεγάλο μέτωπο της πύρινης λαίλαπας στην Αττική, που προκάλεσε και τις μεγαλύτερες καταστροφές, σε Μάτι, Νέο Βουτζά, Ραφήνα και Πεντέλη, επιχειρούν αυτή την ώρα 190 άτομα, με 96 οχήματα, 23 άτομο πεζοπόρο, 25 εθελοντικά οχήματα και 6 υδροφόρες.







Len Champions League: Πρόκριση θρίλερ για τον Ολυμπιακό επί της Μπαρτσελονέτα -Θα βρεθεί στο final-4 της Μάλτας (video)

ΟΣΦΠ Πόλο 3

Len Champions League: Πρόκριση θρίλερ για τον Ολυμπιακό επί της Μπαρτσελονέτα -Θα βρεθεί στο final-4 της Μάλτας (video)

Ο Ολυμπιακός κέρδισε μέσα στην Ισπανία την Μπαρτσελονέτα για την 5η αγωνιστική του Β΄ ομίλου…