Newsroom

Newsroom

Σε ποια σημεία είναι αντισυνταγματικό το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας εγείρει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο τίθεται προς ψηφοφορία στη Βουλή, το οποίο έχει προκαλέσει ουκ…

Σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας εγείρει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο τίθεται προς ψηφοφορία στη Βουλή, το οποίο έχει προκαλέσει ουκ ολίγες αντιδράσεις, καθώς πρόκειται για ένα από τα πιο ανάλγητα φορολογικά νομοσχέδια των τελευταίων ετών.

Έκθεση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής, η οποία συνοδεύει το νομοσχέδιο εγείρει ζητήματα αντισυνταγματικότητας σε αρκετά σημεία του νέου φορολογικού. Όπως για παράδειγμα, στην κατάργηση του πρόσθετου αφορολόγητου ορίου για τα παιδιά, στη θέσπιση εισοδηματικού ορίου για την καταβολή επιδόματος στους πολύτεκνους φορολογούμενους και στη θέσπιση διαφορετικού τρόπου φορολόγησης του εισοδήματος ανάλογα με την πηγή του.

Τα ζητήματα αντισυνταγματικότητας που εγείρει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο επισημαίνουν και συνταγματολόγοι. Όπως τονίζει στο www.koutipandoras.gr o καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Γιώργος Κατρούγκαλος, «το νέο φορολογικό νομοσχέδιο εγείρει ζητήματα αντισυνταγματικότητας, καθώς παραβιάζεται το άρθρο 4, παράγραφος 5 του Συντάγματος, το οποίο καθιερώνει την αρχή της φορολογικής ισότητας των ελλήνων πολιτών με την έννοια της καθολικότητας της φορολογικής υποχρέωσης και της φορολογίας με βάση τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών».

Πιο απλά το νέο φορολογικό νομοσχέδιο ρίχνει τα βάρη της φορολόγησης στους μη έχοντες, παρά στους έχοντες και κατέχοντες. Με τον τρόπο αυτό το αίσθημα αδικίας που βιώνει ο μέσος πολίτης γιγαντώνεται, όπως επίσης και η δυσκολία με την οποία τα νοικοκυριά τα βγάζουν πέρα εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το σημείο του φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο προβλέπει τη φορολόγηση εισοδημάτων κάτω από το ελάχιστο εισοδηματικό όριο διαβίωσης που ανέρχεται στο ποσό των 5.951 ευρώ ετησίως ανά άτομο.

«Είναι άκρως αντισυνταγματικό», επισημαίνει ο κ. Κατρούγκαλος.

Παράλληλα, ως αντισυνταγματική κρίνεται από την επιστημονική επιτροπή του κοινοβουλίου και η καθιέρωση εισοδηματικού ορίου 45.000 ευρώ για τη χορήγηση των νέων επιδομάτων ύψους 500 ευρώ το χρόνο για κάθε παιδί στις πολύτεκνες οικογένειες.

«Είναι αντισυνταγματική, διότι έχουμε μια επιβάρυνση με κριτήριο την ύπαρξη ή όχι παιδιών, κάτι που αντιβαίνει στο Σύνταγμα όχι μόνο με βάση την αρχή της ισότητας στα δημόσια βάρη αλλά και στο άρθρο 21 του Συντάγματος περί προστασίας της οικογένειας» τονίζει ο κ. Κατρούγκαλος. Παλιότερα το ΣτΕ είχε αποφανθεί ότι ακόμη και η μικρότερη φορολογική επιβάρυνση των άγαμων σε σχέση με τους έγγαμους είναι αντισυνταγματική.

Σε αυτή την περίπτωση το ΣτΕ είχε αποφανθεί με διαφορετικό σκεπτικό, καθώς ο λόγος για τον οποίο επιδοτούνται οι πολύτεκνες οικογένειες είναι οι δημογραφικές ανάγκες του κράτους. Δηλαδή το πολυτεκνικό επίδομα δεν θα πρέπει να συνδέεται με την οικονομική κατάσταση, καθώς χορηγείται όχι με σκοπό να ελαφρυνθεί η φτώχεια αλλά για να ευνοηθούν οι οικογένειες στο να κάνουν περισσότερα παιδιά.

Φορτώνουν τα βάρη στους φτωχότερους

Ζητήματα αντισυνταγματικότητας, θέτει όμως και η ρύθμιση για τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς υπό ορισμένες προϋποθέσεις φορολογούμενοι με μικρότερο εισόδημα προερχόμενο από μια πηγή, φορολογούνται περισσότερο σε σύγκριση με άλλους, με μεγαλύτερο εισόδημα από διάφορες πηγές.

«Ουσιαστικά η προσπάθεια που κάνουν να φορτώσουν τα συνήθη υποζύγια, δείχνει ότι θέλουν να επαναλάβουν την παλιά συνηθισμένη συνταγή, ενώ κανονικά που θα έπρεπε να κάνουν είναι να προσπαθήσουν με διασταυρώσεις ελέγχων να δουν αυτούς που στην πραγματικότητα φοροδιαφεύγουν. Η περίπτωση των ελευθέρων επαγγελματιών είναι χαρακτηριστική. Οι περισσότεροι νέοι έχουν μισθούς πείνας. Ωστόσο το ανώτερο στρώμα των ελευθέρων επαγγελματιών, διαθέτει υψηλά εισοδήματα. Έτσι όπως διαμορφώνεται το φορολογικό όμως είναι σα να χαρίζεται ο φόρος σε αυτή την ανώτερη κατηγορία των ελεύθερων επαγγελματιών και να επιβαρύνονται οι φτωχότεροι. Είναι η πλήρης αντιστροφή αυτού που λέει το Σύνταγμα. Εδώ έχουμε δηλαδή, περισσότερα από τους φτωχότερους και σχεδόν τα χαρίζουμε στους πλούσιους» σημειώνει ο κ. Κατρούγκαλος.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την επιστημονική επιτροπή του κοινοβουλίου ζητήματα αντισυνταγματικότητας τίθενται και από τη διαφορετική φορολόγηση των φυσικών προσώπων. Για παράδειγμα άλλη κλίμακα προβλέπεται για μισθωτούς και άλλη για ελεύθερους επαγγελματίες.

H αστυνομία εισέβαλε σπίτι της, αλλά αυτή δηλώνει: «Είμαστε περήφανα ένοχες για κάθε σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης» (vid)

mariare8umno.00 02 39 16.Still002

H αστυνομία εισέβαλε σπίτι της, αλλά αυτή δηλώνει: «Είμαστε περήφανα ένοχες για κάθε σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης» (vid)

Σε μια πρωτοφανή κίνηση κατατρομοκράτησης φοιτήτριας προχώρησε η αστυνομία στο Ρέθυμνο την Παρασκευή.

Σωματείο Εργαζομένων «Αττικόν» για Καλλιάνο: Αυτός που ψήφισε για την εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ, τώρα απειλεί γιατρούς

kallianos4

Σωματείο Εργαζομένων «Αττικόν» για Καλλιάνο: Αυτός που ψήφισε για την εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ, τώρα απειλεί γιατρούς

Εξοργισμένοι δηλώνουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Αττικόν για τα όσα καταγγέλλει ο βουλευτής της Νέας…

Δολοφονία Λυγγερίδη: Δύο νέες προφυλακίσεις – Ανάμεσά τους και ο φερόμενος ως «καθοδηγητής» της Θύρας 7

filaki

Δολοφονία Λυγγερίδη: Δύο νέες προφυλακίσεις – Ανάμεσά τους και ο φερόμενος ως «καθοδηγητής» της Θύρας 7

Ενώπιον του ανακριτή οι κατηγορούμενος αρνήθηκαν τα όσα καταλογίζονται σε βάρος τους

Αιμιλία Υψυλάντη: Οι γυναίκες σήμερα σκοτώνονται όλη μέρα στα καθήκοντά τους και νιώθουν ενοχές

Screenshot 2024 04 28 175209

Αιμιλία Υψυλάντη: Οι γυναίκες σήμερα σκοτώνονται όλη μέρα στα καθήκοντά τους και νιώθουν ενοχές

Ξέσπασε η γνωστή ηθοποιός σχετικά με την καθημερινότητα των σύγχρονων γυναικών, ενώ παράλληλα μίλησε και…