Σε οριακό σημείο η ζωή του Δημήτρη Κουφοντίνα – Ζήτησε να του αφαιρεθεί ο ορός της ενυδάτωσης

Εξαιρετικά κρίσιμη είναι η κατάσταση της υγείας του Δημήτρη Κουφοντίνα που βρίσκεται πια στο έλεος της κυβέρνησης Μητσοτάκη η οποία αρνείται πεισματικά να τηρήσει τον νόμο φλερτάροντας πια ρεαλιστικά με το ενδεχόμενο ύπαρξης νεκρού απεργού πείνας στη χώρα.

Δανάη Κισκήρα - Μπαρτσώκα 22/02/2021 | 18:04

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Δημήτρης Κουφοντίνας ζήτησε από τους γιατρούς της ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας να αφαιρέσουν τον φλεβοκαθετήρα που του έχει τοποθετηθεί, για  να παίρνει ορό ενυδάτωσης, εξαιτίας της αδυναμίας του να πιει νερό από το στόμα.

Παρά τις αμέτρητες παρεμβάσεις, πανεπιστημιακών, βουλευτών, ευρωβουλευτών, γιατρών και αμέτρητων φορέων και οργανώσεων που επισημαίνουν την έννοια του κράτους δικαίου και τη στάση που οφείλει η εξουσία να έχει απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα, το υπουργείο εμμένει στην απαθή στάση του.

Ο Δ. Κουφοντίνας βρίσκεται στην 46η ημέρα απεργίας πείνας και αντιμέτωπος πια όχι μόνο με μη αναστρέψιμες βλάβες αλλά και τον ίδιο τον θάνατο.

Με ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ στις 15 Φεβρουαρίου έκανε γνωστό ότι οι γιατροί δεν προτίθενται να περάσουν σε αναγκαστική σίτιση και πως πάγια και σταθερή θέση των νοσοκομειακών γιατρών σε όλες ανεξαίρετα τις περιπτώσεις απεργίας πείνας είναι:

1. Σύμφωνα και με την ισχύουσα νομοθεσία περί ιατρικής δεοντολογίας δεν νοείται ιατρική πράξη χωρίς την εκούσια συναίνεση του έχοντος ικανότητα καταλογισμού ασθενούς και παρά την θέλησή του.

2. Ιδιαίτερα δε η αναγκαστική σίτιση θεωρείται βασανιστήριο σύμφωνα με αποφάσεις διεθνών ιατρικών συνεδρίων περί ιατρικής δεοντολογίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και του ΟΗΕ και της Διεθνούς Αμνηστίας.