Newsroom

Newsroom

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες η Αίγυπτος

Στους 45 νεκρούς ανεβαίνει ο φόρος αίματος από τις σημερινές δύο τρομοκρατικές επιθέσεις στην Αλεξάνδρεια και την Τάντα της Αιγύπτου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες που προέρχονται από το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου, 27 είναι τα θύματα της επίθεσης στην Τάντα και 18 είναι τα θύματα στην Αλεξάνδρεια.

58ea34891dc52412788b45ca

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για διάστημα τριών μηνών κήρυξε την Αίγυπτο ο πρόεδρος της χώρας Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις εναντίον δύο κοπτικών εκκλησιών.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Αιγύπτου, ο πρόεδρος της χώρας πρέπει να καταθέσει το σχετικό αίτημα ενώπιον του Κοινοβουλίου εντός μίας εβδομάδας προκειμένου να εγκριθεί.

Ο επικεφαλής του αιγυπτιακού κράτους παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο προεδρικό μέγαρο στο Κάιρο, λίγες ώρες μετά τις επιθέσεις, την ευθύνη των οποίων ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

«Υπάρχει μια σειρά διαδικασιών που θα εφαρμοστούν, καταρχάς η κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες» επισήμανε ο Αιγύπτιος πρόεδρος, ενώ σημείωσε ότι έλαβε το συγκεκριμένο μέτρο προκειμένου να «προστατεύσει» και να «διαφυλάξει» την χώρα.

Παράλληλα αναπτύσσονται στρατιωτικές δυνάμεις προκειμένου να προστατεύσουν τις «ζωτικής σημασίας υποδομές» της χώρας, μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις εναντίον δύο χριστιανικών εκκλησιών, την ευθύνη των οποίων ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Το ΙΚ ανακοίνωσε ότι τις επιθέσεις διέπραξαν δύο τζιχαντιστές φορώντας γιλέκα με εκρηκτικά.

Η επίθεση στην Αλεξάνδρεια διαπράχθηκε από τον Άμπου αλ Μπαράα αλ Μάσρι, μαχητή του Ισλαμικού Κράτους, ενώ η επίθεση στην εκκλησία της Τάντας διαπράχθηκε από τον Άμπου Ίσαακ αλ Μάσρι, σύμφωνα με το ISIS, το οποίο απειλεί και με νέες επιθέσεις.

Η επίθεση σημειώθηκε σημειώθηκε λίγο πριν από τις 10.00 στην εκκλησία Μαρ Γκίργκις (του Αγίου Γεωργίου), τη στιγμή που η χριστιανική κοινότητα ετοιμάζεται για τη Μεγάλη Εβδομάδα που αρχίζει σήμερα, Κυριακή των Βαΐων, και τρεις εβδομάδες πριν από την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Αίγυπτο, σύμφωνα με την Κοπτική Εκκλησία της Αιγύπτου.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, βομβιστική επίθεση στον μεγαλύτερο καθεδρικό ναό της Κοπτικής Εκκλησίας στο Κάιρο προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 25 ανθρώπων και τον τραυματισμό 49, ανάμεσα στα θύματα ήταν πολλές γυναίκες και παιδιά. ‘Ηταν η πλέον αιματηρή επίθεση εναντίον της χριστιανικής μειονότητας της Αιγύπτου εδώ και χρόνια.

Το Κέντρο των Μουσουλμάνων της Αιγύπτου κατέκρινε με δριμύτητα τις αποτρόπαιες πράξεις.

Ο πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ εξέφρασε τον αποτροπιασμό του, μόλις επέστρεψε από τη λειτουργία που πραγματοποίησε στην Ιερά Μονή του Αγίου Σάββα στην Αλεξάνδρεια.

Ο Πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ αλ Σίσι συγκάλεσε συμβούλιο εθνικής άμυνας, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση. Θα συμμετάσχουν ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Βουλής, ο υπουργός Άμυνας και οι αρχηγοί των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων.

O Πάπας Φραγκίσκος καταδίκασε τη βομβιστική επίθεση σε κοπτική εκκλησία της πόλης Τάντα, 120 χλμ. βόρεια του Καΐρου, στο Δέλτα του Νείλου, κάνοντας έκκληση στους τρομοκράτες, τους κατασκευαστές όπλων, αλλά και τους διακινητές τους, να σταματήσουν.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, δεν υπάρχουν πληροφορίες για Έλληνες μεταξύ των θυμάτων των πολύνεκρων επιθέσεων σε δύο εκκλησίες στην Αίγυπτο.

«Μέχρι τώρα, δεν έχει γίνει αντιληπτός τραυματισμός κανενός Έλληνα» είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Έλληνας πρόξενος Εμμανουήλ Κακαβελάκης.

Ανέφερε μάλιστα ότι υπήρξε ένας Έλληνας που βρέθηκε κοντά στην επίθεση της Αλεξάνδρειας, καθώς σημειώθηκε λίγα μόλις τετράγωνα από τον ναό του Αγίου Σάββα – όπου λειτούργησε σήμερα ο Πατριάρχης Θεόδωρος – αλλά δεν έπαθε τίποτε.

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει την επίθεση, ενώ τα θερμά του συλλυπητήρια εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. 



Αμβρόσιος: Σκληρή επίθεση σε Ιερώνυμο για τη συνάντηση με Μητσοτάκη – «Με ποιο δικαίωμα Μακαριώτατε διαπράττετε αυτό το ηθικό έγκλημα;»

6210363

Αμβρόσιος: Σκληρή επίθεση σε Ιερώνυμο για τη συνάντηση με Μητσοτάκη – «Με ποιο δικαίωμα Μακαριώτατε διαπράττετε αυτό το ηθικό έγκλημα;»

Ο Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων, Αμβρόσιος, κατηγορεί τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ότι αμνηστεύει τους «καταφρονητές των νόμων…

Επικός πιτσιρικάς ξενέρωσε στο λιμάνι του Πειραιά: «Μόλις κατάλαβα ότι σε μια εβδομάδα αρχίζει το σχολείο» (video)

Πιτσιρικάς

Επικός πιτσιρικάς ξενέρωσε στο λιμάνι του Πειραιά: «Μόλις κατάλαβα ότι σε μια εβδομάδα αρχίζει το σχολείο» (video)

Ο μικρός ταξίδευε για τη Σύρο από τον Πειραιά αλλά από ότι φαίνεται δεν ήταν…

Χριστίνα Βίδου: Λύγισε με όσα είπε η καλεσμένη της – «Να μην υπάρξουν άλλες μανάδες σαν εμένα» (video)

ΕΡΤ

Χριστίνα Βίδου: Λύγισε με όσα είπε η καλεσμένη της – «Να μην υπάρξουν άλλες μανάδες σαν εμένα» (video)

Η παρουσιάστρια της ΕΡΤ υποδέχθηκε στην εκπομπή «Συνδέσεις» την μητέρα του αδικοχαμένου στην άσφαλτο, Αδαμάντιου…