Newsroom

Newsroom

Σε ισχύ η τριήμερη εκεχειρία στη Γάζα – Επιστρέφουν στις βομβαρδισμένες περιοχές χιλιάδες Παλαιστίνιοι

Σε ισχύ παραμένει η εκεχειρία στην οποία συμφώνησαν Ισραήλ και Χαμάς από το πρωί της Τρίτης, με τις εχθροπραξίες να…

gaza return

Σε ισχύ παραμένει η εκεχειρία στην οποία συμφώνησαν Ισραήλ και Χαμάς από το πρωί της Τρίτης, με τις εχθροπραξίες να δίνουν τη θέση τους στις διπλωματικές διαβουλεύσεις.

Η ισραηλινή αντιπροσωπεία έφθασε το βράδυ της Τρίτης στο Κάιρο, ενώ οι εκπρόσωποι της Χαμάς, του Ισλαμικού Τζιχάντ και της Φάταχ στη Λωρίδα της Γάζας προστέθηκαν στην παλαιστινιακή αντιπροσωπεία που ήταν ήδη παρούσα στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

Η Χαμάς απαιτεί την άρση του ισραηλινού αποκλεισμού που πνίγει την οικονομία ενός θύλακα εδαφικής έκτασης λίγων εκατοντάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων, όπου ζουν στιβαγμένοι 1,8 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι. Η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία στο Κάιρο συμφώνησε ως προς σειρά απαιτήσεων που περιλαμβάνουν το άνοιγμα συνοριακών περασμάτων, διεύρυνση της ζώνης αλείας στα 12 μίλια και την απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων.

Το Ισραήλ επιμένει στις ανάγκες της εθνικής ασφάλειας, ενώ ένας νέος όρος που θα θέσει η ισραηλινή αντιπροσωπεία αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα: η ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας να συνδεθεί με την αποστρατιωτικοποίησή της.

Παράλληλα, επωφελούμενες της κατάπαυσης του πυρός, οι παλαιστινιακές υπηρεσίες αρωγής κατόρθωσαν να φθάσουν μέχρι τις αποκλεισμένες από τις εχθροπραξίες περιοχές του παλαιστινιακού θύλακα, ανασύροντας περισσότερους νεκρούς από τα ερείπια, γεγονός που επιβαρύνει τον ήδη εξαιρετικά βαρύ απολογισμό. Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, 1.875 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 430 παιδιά και έφηβοι και 243 γυναίκες σκοτώθηκαν από την έναρξη των εχθροπραξιών. Από την ισραηλινή πλευρά ο απολογισμός είναι 64 νεκροί στρατιώτες και 3 πολίτες.

Με αυτοκίνητα και κάρα, χιλιάδες Παλαιστίνιοι επιστρέφουν στις βομβαρδισμένες περιοχές για να δουν εάν τα σπίτια τους έμειναν όρθια.

Ο πόλεμος προκάλεσε καταστροφές ύψους 4 έως 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά ο τελικός απολογισμός θα είναι πολύ βαρύτερος, σύμφωνα με τον Παλαιστίνιο υφυπουργό Οικονομίας, Ταϊσίρ Άμρο.

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

ΦΙΤΕΣΕ

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

Η Φίτεσε υποβιβάστηκε εφέτος από την πρώτη κατηγορία για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια,…