Newsroom

Newsroom

Σε βαρύ πένθος η Ιταλία, αποχαιρετά τα θύματα του φονικού εγκέλαδου

Φόρο τιμής στα 291 θύματα του σεισμού που ισοπέδωσε πολλά χωριά στο κεντρικό τμήμα της χώρας απέδωσε σήμερα, Σάββατο, η Ιταλία.

57c1cea61dc52439738b4ed4

Σε ένα γυμναστήριο στο Ασκολι Πιτσένο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι και εκατοντάδες κάτοικοι και μέλη σωστικών συνεργείων παρέστησαν στην κηδεία 35 θυμάτων του φονικού χτυπήματος του Εγκέλαδου. Τα φέρετρα, ήταν καλυμμένα με λευκά λουλούδια και είχαν τοποθετηθεί μπροστά στο ιερό, ενώ γύρω τους οι συγγενείς, πολλές φορές κι οι ίδιοι τραυματίες, δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους.

«Να μην φοβάστε να φωνάξετε την οδύνη σας, όμως μην χάνετε το κουράγιο σας» προέτρεψε τους επιζώντες ο επίσκοπος του Άσκολι, Τζοβάνι Ντ’ Έρκολε. «Μαζί θα ανοικοδομήσουμε τα σπίτια και τις εκκλησίες μας. Κυρίως, μαζί θα δώσουμε ξανά ζωή στις κοινότητές μας, με βάση τις παραδόσεις μας, από τα συντρίμμια του θανάτου», είπε. Ο ιταλός Πρόεδρος από την πλευρά του δεσμεύτηκε ότι «δεν θα σας εγκαταλείψουμε» και χαιρέτησε, μαζί με τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι και τη σύζυγό του Ανιέζε, έναν έναν τους συγγενείς των θυμάτων.



Συγκίνηση από το γράμμα στην οκτάχρονη Τζούλια

Μεταξύ των φερέτρων, ήταν κι εκείνο της οκτάχρονης Τζούλιας η οποία έγινε ασπίδα για να σώσει τη μικρή αδελφή της όταν κατέρρευσε το σπίτι της γιαγιάς τους όπου βρίσκονταν το μοιραίο βράδυ. Η ιστορία της οκτάχρονης έκανε όπως ήταν λογικό τον γύρο του κόσμου, ενώ ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε το γράμμα που της άφησε ο πυροσβέστης που την ανέσυρε νεκρή από τα συντρίμμια.

Στο γράμμα του, ο πυροσβέστης αναφέρει: «Γειά σου μικρή. Συγγνώμη που φτάσαμε αργά. Δυστυχώς είχες ήδη σταματήσει να αναπνέεις αλλά θέλω να ξέρεις από εκεί ψηλά που βρίσκεσαι ότι κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να σε βγάλουμε από εκεί. Όταν επιστρέψω στο σπίτι μου στη Λ’ Άκουιλα θα ξέρω ότι υπάρχει εκεί ψηλά ένας άγγελος που με παρακολουθεί από τον ουρανό και ότι τη νύχτα θα λάμπεις σαν αστέρι». «Γειά σου Τζούλια, ακόμα κι αν δεν με γνώρισες ποτέ. Σε αγαπώ. Αντρέα».



Τραγωδία δίχως τελειωμό

Σε ένδειξη πένθους τα κρατικά τηλεοπτικά δίκτυα στην Ιταλία δεν πρόβαλαν διαφημίσεις, ενώ οι καμπάνες της βασιλικής του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που υπέστη καταστροφές από το σεισμό του 1997, χτυπούσαν πένθιμα, στη μνήμη των θυμάτων. Ταυτόχρονα, μια τελετή μνήμης, χωρίς φέρετρα, έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη στο Αματρίτσε, την κοινότητα των 2.500 κατοίκων που θρηνεί τουλάχιστον 230 νεκρούς.

Εκεί, τα μέλη των ομάδων διάσωσης συνέχιζαν να ανασύρουν σορούς κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σήμερα, ένας εκ των 387 τραυματιών υπέκυψε ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 291. Οι αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα τα ονόματα 181 θυμάτων. Το μικρότερο σε ηλικία ήταν 5 μηνών, το πιο ηλικιωμένο 93 ετών. Τουλάχιστον 16 ξένοι, τουρίστες ή άνθρωποι που διέμεναν εδώ και χρόνια στην Ιταλία, βρίσκονται μεταξύ των νεκρών: δέκα Ρουμάνοι, τρεις Βρετανοί, μια Ισπανίδα, ένας υπήκοος Σαλβαδόρ και μια Καναδή.

Την ίδια στιγμή, οι μετασεισμοί συνεχίζονται, ενώ μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 1.300. Μεταξύ αυτών ένας 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σήμερα την αυγή. Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας αναφέρει ότι σχεδόν 2.500 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι και πέρασαν την νύχτα της Παρασκευής σε τέντες που έχουν στήσει οι Αρχές.

Συγκλονίζει το κύμα αλληλεγγύης

Την ίδια ώρα, τα κέντρα όπου οι πολίτες μπορούν να προσφέρουν βοήθεια ξεχειλίζουν από κόσμο και η υπηρεσία πολιτικής προστασίας ανακοίνωσε ότι έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 6 εκατομμύρια ευρώ σε δωρεές. Συγκλονιστικό είναι το κύμα αλληλεγγύης, με δωρεές αίματος ή χρημάτων, συγκέντρωση ρούχων, τροφίμων ακόμη και γαστρονομικές πρωτοβουλίες, όπως τα γεύματα που προσφέρουν ιταλοί σεφ στους σεισμοπλήκτους ή η πρωτοβουλία «φάτε για την Ιταλία» την οποία ξεκίνησε ο βρετανός σεφ Τζέιμι Όλιβερ.

Μάλιστα, ο γραφίστας Πάολο Καμπάνα από τη Ρώμη απηύθυνε έκκληση προς τους εστιάτορες, στην οποία ανταποκρίθηκαν 700 απ’ όλη την Ιταλία και το εξωτερικό, να προσθέσουν στο μενού τους ένα πιάτο «ζυμαρικών αλ αματριτσιάνα», μια συνταγή από το σεισμόπληκτο Αματρίτσε, και να καταθέτουν δύο ευρώ από την τιμή του στον Ιταλικό Ερυθρό Σταυρό.



Άγνωστος ο αριθμός των αγνοουμένων

Στο μεταξύ, δύσκολο είναι να γνωρίζει κανείς πόσοι άνθρωποι βρίσκονταν εκεί τη στιγμή που χτύπησε ο σεισμός, καθώς ο πληθυσμός αυτών των τουριστικών χωριών τριπλασιάζεται ή τετραπλασιάζεται το καλοκαίρι. Η ιταλική κυβέρνηση πάντως κήρυξε τις πληγείσες περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αποδέσμευσε ένα πρώτο ποσό 50 εκατ. ευρώ. Ανακοινώθηκε επίσης ένα νέο σχέδιο αντισεισμικής προστασίας, μετά τα ερωτήματα για τον βαρύ απολογισμό του σεισμού σε μια ζώνη που είχε ξεκάθαρα χαρακτηριστεί επικίνδυνη.

Στη Λ’ Άκουιλα, ο σεισμός του 2009 είχε στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 300 ανθρώπους. Όμως επρόκειτο για μια πόλη πολλών δεκάδων χιλιάδων κατοίκων. Οι Ιταλοί έχουν σοκαριστεί ιδιαίτερα από την περίπτωση του σχολείου του Αματρίτσε, το οποίο καταστράφηκε μερικώς ενώ είχε προσαρμοσθεί το 2012 με τον αντισεισμικό κανονισμό.

Η Δικαιοσύνη άρχισε έρευνα για ενδεχόμενες καταχρήσεις στο Αματρίτσε και στα άλλα πληγέντα χωριά, ενώ ο Ματέο Ρέντσι ανακοίνωσε σχέδιο με στόχο να επικεντρώσει την κυβερνητική δράση στην πρόληψη των καταστροφών από τους σεισμούς και όχι στη διαχείριση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Όμως η μοναδική ιστορική κληρονομιά της Ιταλίας δυσχεραίνει τον στόχο: δεν μπορούμε να «ξυρίσουμε» όλα τα ιστορικά κέντρα στη χερσόνησο, δήλωσε ο Ρέντσι. Ο σεισμός της Τετάρτης προκάλεσε ζημιές ή κατέστρεψε 293 κτίρια που έχουν πολιτιστική αξία, σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού Ντάριο Φρανσεσκίνι.

Καρυστιανού: Πρέπει να παίρνω ηρεμιστικό πριν ακούσω τον Μητσοτάκη να μιλάει για τα Τέμπη (video)

Μαρία Καρυστιάνου 1296x864 1

Καρυστιανού: Πρέπει να παίρνω ηρεμιστικό πριν ακούσω τον Μητσοτάκη να μιλάει για τα Τέμπη (video)

«Για ακόμη μια φορά η συνέντευξη έγινε σε πολύ ασφαλές περιβάλλον, με δημοσιογράφο ένα συγγενικό…

Η απίστευτη αποκάλυψη του Ματίας Αλμέιδα για τη μάχη του με την κατάθλιψη: «Είχα πρόβλημα με το αλκοόλ, νόμιζα ότι θα πεθάνω»

5990083

Η απίστευτη αποκάλυψη του Ματίας Αλμέιδα για τη μάχη του με την κατάθλιψη: «Είχα πρόβλημα με το αλκοόλ, νόμιζα ότι θα πεθάνω»

Συγκλονίζουν όσα αναφέρει ο Ματίας Αλμέιδα στην αυτοβιογραφία του

Συγκλόνισε ο Δημήτρης Παπανικολάου: «Σχολεία έδιωχναν την κόρη μου λόγω αυτισμού» (video)

παπανικολαου

Συγκλόνισε ο Δημήτρης Παπανικολάου: «Σχολεία έδιωχναν την κόρη μου λόγω αυτισμού» (video)

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης ο πρώην μπασκετμπολίστας προέβη σε μια συγκλονιστική αποκάλυψη σχετικά με την…

Πορτοσάλτε: Επίθεση στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και όχι στον Ζούλα για το «κόψιμο» της λειτουργίας της Μ. Τετάρτης – Η απάντηση της ΠΟΣΠΕΡΤ (video)

Πορτοσάλτε

Πορτοσάλτε: Επίθεση στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και όχι στον Ζούλα για το «κόψιμο» της λειτουργίας της Μ. Τετάρτης – Η απάντηση της ΠΟΣΠΕΡΤ (video)

Ο Άρης Πορτοσάλτε προτίμησε να επιτεθεί στους εργαζόμενους της δημόσιας τηλεόρασης και να αφήσει στο…