Newsroom

Newsroom

Σε αυξημένη επαγρύπνηση Ελλάδα και Ευρώπη για τα παγιδευμένα δέματα

Νεότερη ΕνημέρωσηΕντοπίστηκε ακόμη ένα παγιδευμένο πακέτο Ένα ακόμη παγιδευμένο με εκρηκτικά πακέτο εντοπίστηκε σήμερα το μεσημέρι σε εταιρεία ταχυμεταφορών στο…

Νεότερη Ενημέρωση
Εντοπίστηκε ακόμη ένα παγιδευμένο πακέτο

Ένα ακόμη παγιδευμένο με εκρηκτικά πακέτο εντοπίστηκε σήμερα το μεσημέρι σε εταιρεία ταχυμεταφορών στο Νέο Κόσμο. Το δέμα είχε αποστολέα την Αρχιεπισκοπή και παραλήπτη την πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα, η οποία το θεώρησε ύποπτο και το επέστρεψε στην εταιρεία που βρίσκεται στην οδό Καλλιρρόης.

Ο φάκελος περιείχε τα άπαντα του Σουρή, βιβλίο το οποίο ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά. Το δέμα είχε ταχυδρομηθεί την 1η Νοεμβερίου από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Χαϊδάρι.

Κλιμάκιο πυροτεχνουργών μετέβη στην εταιρεία και προχώρησε σε ελεγχόμενη έκρηξη του πακέτου.

Την ίδια ώρα, εταιρεία ταχυμεταφορών στο Μαρκόπουλο ειδοποίησε την Αντιτρομοκρατική για τουλάχιστον τέσσερα ύποπτα πακέτα. Πυροτεχνουργοί έσπευσαν και εκεί για να διαπιστώσουν εάν πρόκειται για πακέτα-βόμβες.

Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η έρευνα στην εταιρεία στο Μαρκόπουλο, όπου δεν διαπιστώθηκε πρόβλημα με τα πακέτα.

Συναγερμός σήμανε και στη Βουλή, όταν εντοπίστηκε δέμα με παραλήπτη τον πρόεδρο της Βουλής χωρίς να αναγράφεται αποστολέας.

Το πακέτο θεωρήθηκε ύποπτο και πέρασε δύο φορές από ειδικό μηχάνημα χωρίς να εντοπιστούν εκρηκτικά. Στη συνέχεια το δέμα ανοίχτηκε και διαπιστώθηκε ότι περιείχε βιβλία.

Προφυλακιστέοι οι δύο συλληφθέντες

Εν τω μεταξύ, προφυλακιστέοι κρίθηκαν από τη δεύτερη ειδική ανακρίτρια οι δύο νεαροί που συνελήφθησαν για την αποστολή παγιδευμένων με εκρηκτικά φακέλων.

Ο 22χρονος Παναγιώτης Αργυρού και ο 24χρονος Γεράσιμος Τσάκαλος, που μεταφέρθηκαν κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας το πρωί στην Ευελπίδων, αρνήθηκαν να απολογηθούν, δηλώνοντας ότι δεν επιθυμούν να μετάσχουν στη διαδικασία.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο τούς αποδίδονται τέσσερα παγιδευμένα πακέτα, εκ των οποίων, τα δύο βρέθηκαν πάνω τους κατά τη σύλληψή τους και είχαν παραλήπτες τον Νικολά Σαρκοζί και το δεύτερο, την πρεσβεία του Βελγίου στο Κολωνάκι.

Μετά την τυπική απολογία τους, ο Παναγιώτης Αργυρού οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού, και ο Γεράσιμος Τσάκαλος θα μεταταγεί στις φυλακές Μαλανδρίνου.

Σημειώνεται ότι η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία εξακολουθεί να αναζητά κι άλλα δέματα-βόμβες με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν από τη χειρόγραφη λίστα που βρέθηκε πάνω σε έναν από τους δύο νεαρούς.

Σε αυξημένη επαγρύπνηση βρίσκονται οι αρχές σε Ελλάδα και Ευρώπη, μετά τη μαζική αποστολή παγιδευμένων δεμάτων με προορισμούς μεταξύ άλλων Ευρωπαίους ηγέτες, όπως η Ανγκελα Μέρκελ, ο Νικολά Σαρκοζί και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αλλά και ξένες πρεσβείες στη χώρα μας.

Ενδεικτική της κινητοποίησης που υπάρχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι η σύσκεψη εμπειρογνωμόνων που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, προκειμένου να αξιολογηθούν οι απειλές που σχετίζονται με την αποστολή παγιδευμένων δεμάτων από την Υεμένη και την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, όπως έκανε γνωστό ο Μικέλε Τσερκόνε, εκπρόσωπος της αρμόδιας για εσωτερικές υποθέσεις Επιτρόπου, Σεσίλια Μάλμστρομ, στη σύσκεψη θα μετάσχουν εμπειρογνώμονες από τα κράτη μέλη της Ε.Ε., ειδικοί για τον εντοπισμό εκρηκτικών μηχανισμών και για τις εμπορευματικές μεταφορές.

Ερωτηθείς αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε παγιδευμένο δέμα, ο Μικέλε Τσερκόνε απάντησε αρνητικά, τονίζοντας, ωστόσο, ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας της βρίσκονται σε συναγερμό και ελέγχουν όλα τα νεοεισερχόμενα στην Επιτροπή δέματα.

Την ενίσχυση των ελέγχων ζήτησε και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία ήταν και η αποδέκτης παγιδευμένου πακέτου, που όπως επιβεβαιώθηκε εστάλη από την Ελλάδα με αποστολέα το υπουργείο.

«Η τρομοκρατία μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, μόνον αν συντονιστούν οι δυνάμεις σε παγκόσμια κλίμακα», σημείωσε με δηλώσεις της η κ. Μέρκελ, τονίζοντας πάντως πως χάρη στην «εξαιρετική διεθνή συνεργασία και τη δουλειά των αρχών ασφαλείας αποτράπηκαν επανειλημμένα επιθέσεις». «Μολαταύτα», επεσήμανε, «δεν θέλω να ωραιοποιήσω την κατάσταση, ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και ο καθένας καλείται να είναι σε επιφυλακή».

Όπως διευκρινίζει η ελληνική Αστυνομία, το δέμα με αποδέκτη τη Γερμανίδα καγκελάριο κατέθεσε τη Δευτέρα σε ταχυμεταφορική εταιρεία, κοντά στο Σταθμό Λαρίσης, νεαρός άνδρας. Κατόπιν, με μέριμνα της εταιρείας μεταφέρθηκε στο αεροδρόμιο, όπου φορτώθηκε σε αεροσκάφος με προορισμό την Γερμανία.

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ επιβεβαίωσε ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός του παγιδευμένου πακέτου ήταν «ίδιας κατασκευής» με τους εκρηκτικούς μηχανισμούς της Αθήνας. Πρόσθεσε δε ότι το πακέτο είχε ταχυδρομηθεί πριν από δύο ημέρες, καθώς και ότι μπορούσε να τραυματίσει ανθρώπους.

Την ίδια μέρα άγνωστος νεαρός άνδρας, κατέθεσε και το ταχυδρομικό δέμα που είχε ως παραλήπτη τον πρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης, Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Το πακέτο κατατέθηκε σε υποκατάστημα άλλης ταχυμεταφορικής εταιρείας στον Περισσό και έφερε ως αποστολέα υψηλόβαθμο στέλεχος ελληνικού πολιτικού κόμματος.

Το δέμα εντοπίστηκε ενώ το αεροπλάνο που το μετέφερε βρισκόταν στον αέρα έπειτα από αστυνομικές έρευνες και την αξιοποίηση σχετικών πληροφοριών. Εν συνεχεία ενημερώθηκε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, μέσω της οποίας δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες καθόδου του αεροπλάνου στο αεροδρόμιο της Μπολόνια, ενώ έπειτα από τον έλεγχο των ιταλικών αρχών, διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για παγιδευμένο δέμα το οποίο εξουδετερώθηκε.

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί αρνήθηκε, από το Λονδίνο όπου βρισκόταν, να κάνει το παραμικρό σχόλιο για τα παγιδευμένα πακέτα που ανακαλύφθηκαν στην Ελλάδα και ένα από τα οποία είχε ως παραλήπτη τον ίδιο.
Μπαράζ παγιδευμένων δεμάτων

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη το μεσημέρι, έκρηξη μικρής ισχύος σημειώθηκε στην πρεσβεία της Ελβετίας στο Κολωνάκι στη συμβολή των οδών Γενναδίου και Ιασίου. Λίγο αργότερα πραγματοποιήθηκε ελεγχόμενη έκρηξη στο φυλάκιο της Βουλής, σε ύποπτο δέμα το οποίο -σύμφωνα με πληροφορίες- προοριζόταν για την πρεσβεία της Χιλής.

Ελεγχόμενη έκρηξη σημειώθηκε σε ύποπτο φάκελο που εντοπίστηκε στα γραφεία της εταιρείας «Γενική Ταχυδρομική» στην οδό Ριζάρη στο Παγκράτι. Επίσης, ύποπτα δέματα εξουδετερώθηκαν με ελεγχόμενες εκρήξεις στην πρεσβεία της Βουλγαρίας και στην πρεσβεία της Ρωσίας, στο Ψυχικό.

Επίσης, δέμα το οποίο είχε προορισμό τη γερμανική πρεσβεία, μπλοκαρίστηκε πριν φτάσει, από την αστυνομία. Ύποπτο δέμα εντοπίστηκε στην πρεσβεία του Παναμά, που βρίσκεται στην οδό Φιλελλήνων στον Πειραιά. Η περιοχή αποκλείστηκε από την Αστυνομία, ενώ στο σημείο μετέβησαν δυνάμεις της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

Το απόγευμα της Τρίτης εντοπίστηκαν δύο ύποπτα δέματα στο αεροδρόμιo «Ελευθέριος Βενιζέλος». Τα δέματα εξουδετερώθηκαν με ελεγχόμενες εκρήξεις και είχαν ως αποδέκτες τη Γιούροπολ και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Στο επίκεντρο των διεθνών ΜΜΕ

Για μία ακόμη φορά η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο των αρνητικών δημοσιευμάτων των διεθνών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα, το BBC μεταδίδει ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών το μπαράζ αποστολής παγιδευμένων δεμάτων είναι έργο της οργάνωσης “Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς” που προσπαθεί να προκαλέσει επανάσταση στην Ελλάδα.

Η ανταπόκριση του βρετανικού δικτύου μεταφέρει τις απόψεις του διεθνολόγου Θανάση Δρούγου που σημειώνει ότι “πρόκειται για νέους ανθρώπους που δοκιμάζουν τις δυνατότητες τους σε παραστρατιωτικές επιχειρήσεις”. Πρόσθετει δε, ότι “οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ανησυχούν ότι στο μέλλον μπορεί να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των αναρχικών ομάδων και ακραίων ισλαμιστικών οργανώσεων καθώς έχουν κοινούς στόχους”.

Το BBC πάντως υπογραμμίζει ότι σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές δεν υπάρχει διασύνδεση μεταξύ των παγδευμένων δεμάτων και της αλ Κάιντα.

Οι Times της Νέας Υόρκης μεταφέρουν απόψεις ειδικών από τη Γερμανία και την Ελλάδα που υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει σχέση μεταξύ των ακροαριστερών ομάδων στην Ελλάδα και της αλ Κάιντα.

Επισημαίνουν ότι η αποστολή των παγιδευμένων δεμάτων, που μεταξύ άλλων είχαν ως αποδέκτες την Άνγκελα Μέρκελ και τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δεν είναι “τόσο σοβαρό πρόβλημα” όσο οι εκρηκτικοί μηχανισμοί που απεστάλησαν από την Υεμένη την περασμένη εβδομάδα, προκαλώντας τον πανικό.

«Πακέτο βόμβας στην καγκελαρία» ήταν ο χθεσινός πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Suddeutsche Zeitung. Αναφέρεται ακόμα ότι «η αστυνομία απενεργοποιεί εκρηκτικά που είχαν παραλήπτη την Αγγελα Μέρκελ και ήταν κρυμμένα σε βιβλίο που είχε αφαιρεθεί το περιεχόμενό του».

Η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Γερμανίας μεταφέρει εκτιμήσεις κύκλων των αρχών ασφαλείας ότι πρόκειται για «στοχευμένη δράση Ελλήνων αριστερών εξτρεμιστών κατά του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και των μέτρων λιτότητας που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα».

Άλλο δημοσίευμα στις εσωτερικές σελίδες της Suddeutsche Zeitung τιτλοφορείται: «Γυμνή βία αριστερών ομάδων τρομοκρατούν την Ελλάδα».

Στο πρωτοσέλιδο της Frankfurter Allgemeine Zeitung αναγράφεται: «Βρέθηκε πακέτο-βόμβα στην καγκελαρία». Στις εσωτερικές σελίδες αναφέρονται τα ακόλουθα: «Σειρά από πακέτα βόμβες στην Αθήνα. Προφανώς αριστερό εξτρεμιστικό υπόβαθρο».

Η Frankfuarter Rundschau δημοσιεύει εκτενή ανταπόκριση από την Αθήνα με τίτλο «Σειρά βομβιστικών επιθέσεων στην Αθήνα / στόχος ήταν και η γερμανική πρεσβεία».

«Πακέτο βόμβας στην Καγκελαρία / εκρηκτική ύλη ίδιας κατασκευής εστάλη επίσης σε πολλές πρεσβείες στην Αθήνα», γράφει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Η λαϊκή εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας Bild Zeitung, υπό τον τίτλο «Αυτός έστειλε τα εκρηκτικά στην καγκελάριο» δημοσιεύει φωτογραφία ενός από τους συλληφθέντες, που μεταφέρεται από τους άνδρες των ειδικών δυνάμεων στην ασφάλεια.

Σε ανταπόκριση από την Αθήνα ο Guardian αναφέρει ότι τα παγιδευμένα ταχυδρομικά πακέτα από την Ελλάδα έχουν θέσει σε υψηλό συναγερμό όλη την Ευρώπη, καθώς τονίζονται οι αποστολές εκρηκτικών μηχανισμών με παραλήπτες τους Σαρκοζί, Μέρκελ, Μπερλουσκόνι και τις πρεσβείες στην Αθήνα.

Η εφημερίδα αναφέρεται στις συλλήψεις, λέγοντας ότι τουλάχιστον ένας από τους συλληφέντες, φοιτητής Χημείας, πιστεύεται ότι συνδέεται με την οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιά».

Ο Guardian επισημαίνει ότι αν επιβεβαιωθεί η συμμετοχή ελληνικών τρμοκρατικών οργανώσεων τότε θα πρόκειται για σοβαρή κλιμάκωση της δράσης τους, καθώς πρώτη φορά στοχεύουν στο εξωτερικό.

Σημειώνεται επίσης ότι οι ελληνικές αρχές ακόμα δεν έχουν αποσαφηνίσει αν οι ταυτόχρονες επιθέσεις έγιναν με στόχο να δοκιμαστούν τα αντανακλαστικά τους ή αν πρόκειται για σημάδι ότι έπεται ένα μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα. Τονίζεται επίσης ότι είναι σύνηθες οι αναρχικές οργανώσεις να επιτίθενται κατά συμβόλων του καπιταλισμού, ωστόσο οι αρχές αυτή τη φορά έχουν ξαφνιαστεί με την επιλογή των στόχων.

Ο Indipendent επισημαίνει ότι η Ελλάδα βιώνει μία ανανέωση της δράσης εγχώριων εξτρεμιστών, που έχει τις ρίζες της στην ένταση μεταξύ των σωμάτων ασφαλείας και αριστερών οργανώσεων από την πτώση της δικτατορίας και έπειτα. Σημειώνεται ότι οι νεότερες οργανώσεις είναι πιο βίαιες, λιγότερο ιδεολογικές και επομένως πιο πρόθυμες να αναλάβουν μεγαλύτερα ρίσκα για να προκαλέσουν τη μέγιστη δυνατή ζημιά.

Η Daily Mirror αναφέρεται συγκεκριμένα στο πακέτο που έφτασε στην καγκελαρία στο Βερολίνο. Επικαλούμενη γερμανικές πηγές η εφημερίδα αναφέρει ότι το συγκεκριμένο πακέτο εκλαμβάνεται ως εκδίκηση για τη δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύει η Ελλάδα.

Η Daily Mail προβάλλει φωτογραφίες από την προσαγωγή των συλληφθέντων στον εισαγγελέα, σχολιάζοντας επίσης ότι η θεωρία που κυκλοφόρησε αμέσως ήταν ότι οι Έλληνες δράστες θέλησαν να τιμωρήσουν την καγκελάριο για τη σκληρή της στάση απέναντι στην Ελλάδα.

Πεταλωτής: «Όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με τη διεθνή τρομοκρατία»

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση αποσυνδέει τα γεγονότα με τα παγιδευμένα πακέτα από τη διεθνή τρομοκρατία.

«Όλα αυτά που γίνονται δεν έχουν καμία σχέση με τη διεθνή τρομοκρατία», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής και υπογράμμισε ότι η πρόοδος για την οποία παλεύουν η χώρα και η κοινωνία μας δεν μπορεί να αποσταθεροποιείται «από κάποιους με συμφέροντα σκοτεινά, που κάθε άλλο παρά εξυπηρετούν τους εθνικούς και πατριωτικούς μας στόχους».

Ο Γιώργος Πεταλωτής ανέφερε ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Δ.Δρούτσας είχε την Τρίτη σειρά τηλεφωνικών επαφών με τους πρέσβεις των χωρών, στους οποίους ταχυδρομήθηκαν τα πακέτα των τρομοκρατών, καθώς επίσης και με ορισμένους εκ των ομολόγων του, στους οποίους μετέφερε τη λύπη του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου για την αναστάτωση που προκλήθηκε.

Σημείωσε δε ο κ. Πεταλωτής ότι όλοι οι πρέσβεις εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το βαθμό συνεργασίας με τις ελληνικές αρχές και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από την έως τώρα πορεία των ερευνών.

«Ερωτηθείς αν υπάρχουν περισσότερα στοιχεία, ανέφερε ότι οι έρευνες συνεχίζονται «και απ’ ό,τι φαίνεται με ικανοποιητικό ρυθμό» και πως «είμαστε συγκρατημένοι γιατί τέτοιου είδους ενέργειες είναι σοβαρές, άρα την ίδια σοβαρότητα και προσέγγιση οφείλουν να έχουν και το πράττουν οι ελληνικές αρχές».

Ο εκπρόσωπος είπε ακόμα ότι σύντομα πρέπει να υπάρξει νομοθετικό πλαίσιο που θα καλύπτει και τις διεθνείς μεταφορές εμπορευμάτων.

Αναφερόμενος σε σχόλια των διεθνών ΜΜΕ, ο κ.Πεταλωτής τόνισε ότι «και οι τωρινές έρευνες, αλλά και οι παλαιότερες, όσον αφορά σε τρομοκρατικές ενέργειες, οδηγούν στο ασφαλές συμπέρασμα ότι ουδεμία σχέση υπάρχει ανάμεσα στις συγκεκριμένες εγκληματικές δραστηριότητες με διεθνή τρομοκρατία και τρομοκρατικές οργανώσεις τύπου Αλ Κάιντα».

Επεσήμανε μάλιστα ότι πέρα από τη δήλωση της ελληνικής κυβέρνησης υπάρχει και σχετική δήλωση της Γερμανίδας Καγκελάριου Α.Μέρκελ, η οποία αποσύνδεσε πλήρως το παγιδευμένο πακέτο που έφτασε στην Καγκελαρία με το πακέτο από την Υεμένη, το οποίο αποδίδουν στην Αλ Κάιντα.

Ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι είναι σαφές πως αυτές οι ενέργειες, πέρα από εγκληματικές είναι και τρομοκρατικές και ότι «αυτή η θεωρία των “παιδιών που κάνουν το κέφι τους” και οι οποίοι μπορεί να σκορπίζουν τον τρόμο, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με τέτοιου είδους θεωρίες».

«Κάθε τέτοια πράξη είναι απόλυτα καταδικαστέα, δεν υπάρχει ούτε το παραμικρό ίχνος δικαιολόγησης, ούτε από την ελληνική πολιτεία και κυρίως από την ελληνική κοινωνία», υπογράμμισε.

«Το πανεπιστημιακό άσυλο σαφώς και δεν ευθύνεται ή δεν καλύπτει την τρομοκρατία», υποστήριξε ο κ.Πεταλωτής, κληθείς να σχολιάσει σχετικά δημοσιεύματα.

Απολογούνται σήμερα οι δύο συλληφθέντες

Εν τω μεταξύ, ενώπιον της 2ης τακτικής ανακρίτριας θα οδηγηθούν σήμερα οι δύο νεαροί που κατηγορούνται για την αποστολή παγιδευμένων δεμάτων, προκειμένου να απολογηθούν για τέσσερα κακουργήματα και τέσσερα πλημμελήματα, που τους βαρύνουν για την υπόθεση αυτή.

Ειδικότερα, η ποινική δίωξη σε βάρος του Π. Αργυρού και του Γ. Τσάκαλου αφορά στα κακουργήματα των τρομοκρατικών πράξεων από κοινού, της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση, της προμήθειας, κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών και βομβών από κοινού και κατά συρροή, της έκρηξης και τα πλημμελήματα της διακεκριμένης φθοράς από κοινού, της παράνομης οπλοφορίας, της άρνησης δακτυλοσκόπησης (στην ΓΑΔΑ) και της άρνησης δήλωσης στοιχείων ταυτότητας.

Προφυλακιστέος ο ένας συλληφθείς

Την ίδια ώρα, προφυλακιστέος για τη συμμετοχή του στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» κρίθηκε ο 22χρονος Π. Αργυρού.

Ο νεαρός οδηγήθηκε χθες Τετάρτη στον εφέτη-ανακριτή που ερευνά την υπόθεση των «Πυρήνων». Σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης, για τις κατηγορίες της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, προμήθειας κατοχής και κατασκευής εκρηκτικών υλών, καθώς και για εκρήξεις στο γραφείο της Λούκας Κατσέλη στο Κολωνάκι, στο σπίτι του πρώην υφυπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Χηνοφώτη και στα γραφεία του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης.

Ο 22χρονος αρνήθηκε να απολογηθεί και να δηλώσει οτιδήποτε για την υπόθεση.

Εν αναμονή του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών

Σύντομα αναμένεται η έκδοση βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών για την υπόθεση. Θα αποσταλεί δε από τους εφέτες στην αρμόδια Εισαγγελέα Εφετών Ξ. Δημητρίου για να υποβάλει συμπληρωματική πρόταση προς το Συμβούλιο Εφετών.

Έχει προηγηθεί η πρόταση της κ. Δημητρίου με την οποία ζητά την παραπομπή ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων 12 από τους συνολικά 17 κατηγορούμενους για συμμετοχή στην οργάνωση και την απαλλαγή των υπολοίπων πέντε για τους οποίους κρίνει ότι δεν προκύπτουν επαρκή στοιχεία.

Μετά την εισαγγελική πρόταση και για τον 22χρονο, το Συμβούλιο Εφετών αναμένεται πολύ σύντομα να αποφανθεί για την παραπομπή ή μη των κατηγορουμένων ώστε να κινηθούν έγκαιρα οι διαδικασίες για προσδιορισμό της εκδίκασης, καθώς το 18μηνο προφυλάκισης για κάποιους κατηγορουμένους λήγει τον προσεχή Μάρτιο.

Θέμα αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου θέτει ο Παπουτσής

Αξίζει να σημειωθεί ότι θέμα αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου προκειμένου να ενισχυθούν οι έλεγχοι και να υπάρχουν αυστηρότερες προϋποθέσεις λειτουργίας των εταιρειών ταχυμεταφορών, θέτει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής.

«Τίθεται ένα σοβαρό θέμα για την ασφάλεια των ταχυμεταφορών. Νομίζω ότι έφθασε η ώρα και σε εθνικό επίπεδο να πάρουμε νομοθετική πρωτοβουλία για την ενίσχυση των ελέγχων και για αυστηρότερες προϋποθέσεις λειτουργίας των επιχειρήσεων αυτών. Αλλά ταυτόχρονα να ανοίξει ένας διάλογος σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την εναρμόνιση της νομοθεσίας σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον θέλουμε να υποστηρίζουμε τη Συνθήκη Σένγκεν και πέραν αυτών και σε παγκόσμιο επίπεδο για τη συνεργασία με τις υπόλοιπες χώρες στον κόσμο».

Όπως επισημαίνει και η ΕΛ.ΑΣ. οι έλεγχοι ασφάλειας μεταφερομένων αντικειμένων πραγματοποιούνται, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, με μέριμνα και ευθύνη ιδιωτικών εταιρειών παροχής υπηρεσιών ασφάλειας που συνεργάζονται με τις ταχυμεταφορικές εταιρείες.

Τι επισημαίνουν οι εταιρίες ταχυμεταφορών

«Θα είναι “δώρον άδωρον” να αλλάξουν τη λειτουργία τους οι εταιρείες. Ακόμα και αν ελεγχόταν το περιεχόμενο κάθε δέματος ξεχωριστά, αυτό δεν θα εμπόδιζε κάποιον να μεταμφιεστεί σαν μεταφορέας κάποιας εταιρείας, να πάει σε μία πρεσβεία και να παραδώσει ένα ύποπτο δέμα. Οι επίδοξοι τρομοκράτες θα πάνε ένα βήμα μπροστά», λέει ο Παναγιώτης Χύτας, διευθυντής πωλήσεων και επικοινωνίας της εταιρείας Courier Center στο ΑΠΕ.
«Αυτό που θα μπορούσε να γίνει είναι να υπάρξει η δυνατότητα ελέγχου του περιεχομένου των δεμάτων από τις εταιρείες courier, αλλά σύμφωνα με την Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των επικοινωνιών, απαγορεύεται ρητά ο έλεγχος του περιεχομένου ενός δέματος, ο οποίος μπορεί να γίνει μόνο με δήλωση του πελάτη. Επιπλέον, ακόμα και τα στοιχεία, που μας δίνει ο πελάτης, είναι προσωρινά και μόνον για να εξυπηρετήσουν την παραλαβή και την παράδοση».
»Ο έλεγχος πρέπει να γίνεται στα σημεία ενδιαφέροντος, δηλαδή στα σημεία του παραλήπτη. Τα σημεία που κινδυνεύουν από τρομοκρατικές ενέργειες, είναι συγκεκριμένα και γνωστά», πρόσθεσε.

Καθολική καταδίκη των βομβιστικών επιθέσεων από την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία

Παπούλιας: «Ο παραλογισμός της τρομοκρατίας μπορεί να απειλήσει την επώδυνη προσπάθεια της χώρας μας για σταθεροποίηση της οικονομίας»

Παρέμβαση στο θέμα της τρομοκρατίας έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, υπογραμμίζοντας ότι ο παραλογισμός τέτοιων πράξεων μπορεί να απειλήσει την επώδυνη προσπάθεια της χώρας για σταθεροποίηση της οικονομίας και αναβάθμιση της διεθνούς εικόνας της. Ο κ. Παπούλιας καλεί τις πολιτικές δυνάμεις σε συνεννόηση.

Παρατίθεται η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας:

«Τις τελευταίες μέρες διαπιστώσαμε πώς ο παραλογισμός της τρομοκρατίας μπορεί να απειλήσει την επώδυνη προσπάθεια της χώρας μας για σταθεροποίηση της οικονομίας και αναβάθμιση της διεθνούς εικόνας της.
» Η καταδίκη κάθε είδους βίας είναι αυτονόητη και ισχυρή. Όπως επίσης αυτονόητη και ισχυρή θα πρέπει να είναι η συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων στα θέματα που υπερβαίνουν τις κομματικές διαχωριστικές γραμμές.
» Θέλω να συγχαρώ όλους όσοι συνέβαλαν στην αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων και να εκφράσω τη βεβαιότητά μου ότι η ελληνική πολιτεία είναι σε θέση να υπερασπιστεί το δημοκρατικό κεκτημένο και να εμπεδώσει κανόνες ασφάλειας για τους πολίτες.
» Καλώ όλους να αναλογιστούν πόσο εύκολο είναι στις μέρες μας ένας αστάθμητος παράγοντας να προκαλέσει δραματικές συνέπειες σε μία συγκυρία κρίσιμη για το μέλλον της πατρίδας μας.»

Παπανδρέου: «Η Δημοκρατία και πάλι θα νικήσει»

Το μήνυμα πως «η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται και οι ανεύθυνες και άμυαλες πράξεις που στόχο είχαν και έχουν να πληγώσουν τη μεγάλη προσπάθεια του ελληνικού λαού να ορθοποδήσει η χώρα και η οικονομία και να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας, δεν θα πετύχουν», έστειλε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος παρέστη την Τετάρτη στο μνημόσυνο του παππού του Γεωργίου Παπανδρέου στο Α’ νεκροταφείο.

«Κάνουμε συστηματική προσπάθεια να προστατεύσουμε το δικαίωμα του κάθε πολίτη για ασφάλεια και σιγουριά» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Εξάλλου, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η σημερινή μέρα μάς θυμίζει τους αγώνες του Γέρου της Δημοκρατίας και τόσων γενεών για να θεμελιωθεί η σταθερότητα και η δημοκρατία στη χώρα μας, απέναντι στην αυθαιρεσία, την ανομία και κάθε μορφής βίας» υπογράμμισε.

Η δήλωση του πρωθυπουργού έκλεισε με αναφορά σε αποστροφή του παππού του, ότι η Δημοκρατία και πάλι θα νικήσει.
Παπουτσής: «Δεν φοβόμαστε»

«Δεν φοβόμαστε» υπογράμμισε χαρακτηριστικά, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, τονίζοντας ότι το ζήτημα με τα ύποπτα δέματα αφορά τόσο την Πολιτεία, όσο και τους πολίτες.

Πεταλωτής: «Επιχειρούν μάταια να διασαλεύσουν την κοινωνική ειρήνη»

«Επιχειρούν μάταια να διασαλεύσουν την κοινωνική ειρήνη», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, καταδικάζοντας απερίφραστα την απόπειρα βομβιστικών επιθέσεων.

«Αν μας έλεγαν και ποιοι το στήνουν αυτό το σκηνικό θα ήταν καλά», ανέφερε ο κ. Πεταλωτής, ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση εκτιμά ως τυχαίο το γεγονός ότι μια εβδομάδα πριν τις εκλογές επανεμφανίστηκαν τα φαινόμενα τρομοκρατίας, δεδομένου ότι ορισμένα κόμματα λένε ότι στήνεται επίτηδες ένα τέτοιο «σκηνικό».

«Εν πάση περιπτώσει, θεωρίες συνωμοσίας έχουμε δει, είναι γνωστό ότι κάποιοι καταφεύγουν στις θεωρίες συνωμοσίας για να αποδείξουν, να ισχυροποιήσουν κάποιες απόψεις τους», είπε ο κ. Πεταλωτής και πρόσθεσε ότι «εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να καταδικάσουμε και να κάνει καλά της δουλειά της η Αστυνομία, όπως κάνει μέχρι στιγμής».

Πετσάλνικος: «Δεν τρομοκρατείται η Δημοκρατία, ούτε το εθνικό κοινοβούλιο»

«Με τέτοιου είδους άθλιες πράξεις δεν τρομοκρατούνται ούτε οι βουλευτές ούτε το κοινοβούλιο» τόνισε από την έδρα της Βουλής, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, Φίλιππος Πετσάλνικος ενημερώνοντας για τις ελεγχόμενες εκρήξεις, που έγιναν στο φυλάκιο της Βουλή.

Εκφράζοντας όλες τις πτέρυγες, τόνισε ότι τέτοιου είδους πράξεις είναι απαράδεκτες, άθλιες και καταδικαστέες. «Δεν τρομοκρατείται η Δημοκρατία, ούτε το εθνικό κοινοβούλιο» σημείωσε. Η Δημοκρατία είναι το ίδιο ισχυρή στη χώρα μας. Προχωρούμε όλοι μαζί, για να βγει η χώρα έξω από τη δύσκολη αυτή κατάσταση», είπε

ΝΔ: «Να διερευνηθούν και να αποκαλυφθούν τα κίνητρα της έξαρσης του τρομοκρατικού φαινομένου, σε αυτή την ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο»

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, σε δήλωσή του επισημαίνει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση καταδικάζει με τον πλέον απερίφραστο και κατηγορηματικό τρόπο, τις τρομοκρατικές επιθέσεις με τα «δέματα – βόμβες», γιατί πλήττουν τη χώρα μας και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού.

Αναφέρει ακόμη ότι είναι ώρα τώρα «η Κυβέρνηση και οι μηχανισμοί του Κράτους να λειτουργήσουν στην κατεύθυνση της πλήρους εξάρθρωσης του νοσηρού φαινομένου που διασύρει την Ελλάδα διεθνώς, όπως και της αποκατάστασης του αισθήματος ασφάλειας». Επίσης «να διερευνηθούν και να αποκαλυφθούν τα κίνητρα της έξαρσης του τρομοκρατικού φαινομένου, σε αυτή την ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο για τη χώρα μας».
ΚΚΕ: Καλεί το λαό «να κρίνει τις εξελίξεις, με βάση το ποιος επωφελείται, ποιον εξυπηρετούν οι προβοκατόρικες ενέργειες και το κλίμα τρομοφοβίας»

Για σκηνικό τρομοκρατίας που στήνεται τις τελευταίες μέρες, λίγο πριν από τις εκλογές και λίγες μέρες μετά την ύποπτη επανεμφάνιση του Μπιν Λάντεν, με απειλές σε βάρος της Γαλλίας και του προέδρου Σαρκοζί, κάνει λόγο το ΚΚΕ, διατυπώνοντας πολλά ερωτηματικά.

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του ζητεί από το λαό «να είναι επιφυλακτικός και δύσπιστος σε όσα μεταδίδονται από τα ΜΜΕ, να επαγρυπνεί και να κρίνει τις εξελίξεις, με βάση το ποιος επωφελείται, ποιον εξυπηρετούν οι προβοκατόρικες ενέργειες και το κλίμα τρομοφοβίας που κάποιοι δημιουργούν».
Καρατζαφέρης: «Κάποιοι παρεμβαίνουν με τους τρομοκράτες για να αποσταθεροποιήσουν και να αποσυντονίσουν την προσπάθεια της χώρας»

«Πέρα από κάθε αμφισβήτηση κάποιοι παρεμβαίνουν με τους τρομοκράτες για να αποσταθεροποιήσουν και να αποσυντονίσουν την προσπάθεια της χώρας. Προσοχή, προσοχή, προσοχή», το σχόλιο του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη.
ΣΥΝ: «Το σήριαλ των εκρηκτικών μηχανισμών αποσκοπεί στη δημιουργία κλίματος αποπροσανατολισμού και εκφοβισμού της κοινωνίας λίγες μέρες πριν τις εκλογές»

Το γραφείο Τύπου του ΣΥΝ υπογραμμίζει ότι «το σήριαλ των εκρηκτικών μηχανισμών αποσκοπεί στη δημιουργία κλίματος αποπροσανατολισμού και εκφοβισμού της κοινωνίας λίγες μέρες πριν τις εκλογές. Οι νοσηροί εγκέφαλοι τέτοιων σχεδιασμών δεν θα πετύχουν τους στόχους τους».
Δημοκρατική Αριστερά: «Ο φαύλος κύκλος του αίματος και της βίας από τις τρομοκρατικές ενέργειες πρέπει επιτέλους να κλείσει»

Σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά επισημαίνει την ανάγκη τα κόμματα να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

«Ο φαύλος κύκλος του αίματος και της βίας από τις τρομοκρατικές ενέργειες πρέπει επιτέλους να κλείσει. Η χώρα βυθισμένη στην κοινωνική και οικονομική κρίση, χτυπημένη από τη φτώχεια και την ανεργία, δεν αντέχει και νέα πλήγματα από τους δήθεν λαϊκούς αγωνιστές», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Μπακογιάννη: «Μηδενική ανοχή στο έγκλημα και σε κάθε μορφή τρομοκρατικής δράσης»

Η ανεξάρτητη βουλευτής και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε: «Η καταδίκη κάθε απόπειρας και εγκληματικής ενέργειας που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών, τη δημόσια τάξη και μπορεί να πλήξει το κύρος και τη διεθνή εικόνα της χώρας πρέπει να είναι απόλυτη και αυστηρή. Στις ενέργειες αυτές που στόχο έχουν να καλλιεργήσουν κλίμα φόβου στην ελληνική κοινωνία, ταιριάζει μία απάντηση: μηδενική ανοχή στο έγκλημα και σε κάθε μορφή τρομοκρατικής δράσης. Το απαιτεί το σύνολο του ελληνικού λαού».

Το… σκέφτεται η Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί

gaza 7

Το… σκέφτεται η Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί

Κατάρ, Αίγυπτος και ΗΠΑ αναμένουν την απάντηση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος - «Αν πρέπει να…

Σε κρίσιμη κατάσταση το 5χρονο αγοράκι που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

2ddc1139 418e 49d4 89e5 2ee2952e483b

Σε κρίσιμη κατάσταση το 5χρονο αγοράκι που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

Διασωληνωμένο στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παίδων - Πιο ελαφρά τραυματίστηκαν τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια του

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

4944461

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

Μετά την θύελλα αντιδράσεων ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας αναμένεται να ασκήσει έφεση στο βούλευμα, αναφέροντας ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν πληροί…