Newsroom

Newsroom

Σαν σήμερα ο Χίτλερ γιγάντωνε τον ναζισμό και η διεθνής κοινότητα κοιτούσε αμήχανα

Σαν σήμερα, 15 Σεπτεμβρίου, το 1935, διεξαγόταν το 7ο Συνέδριο του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος στη Νυρεμβέργη.

57da84421dc524eb088b46a5

Εκείνη την ημέρα ψηφίστηκαν οι γνωστοί πλέον στην ιστορία «Νόμοι της Νυρεμβέργης», με τους οποίους καθιερώνονταν οι πρώτες φυλετικές διακρίσεις σε βάρος των Εβραίων της Γερμανίας.

Οι Νόμοι της Νυρεμβέργης περιείχαν τα εξής:

– Η «συντήρηση της καθαρότητος του γερμανικού αίματος» αποτελεί βασικό τμήμα της εθνικοσοσιαλιστικής ιδεολογίας. Ο νόμος απαγορεύει γάμους μεταξύ Εβραίων και μη Εβραίων.

– Απαγορεύονται οι σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ Εβραίων και μη Εβραίων, οι οποίες από εδώ και εμπρός τιμωρούνται με φυλακή. Τιμωρείται όμως μόνον ο άνδρας, επειδή η γυναίκα, κατά τη γνώμη του Χίτλερ, σεξουαλικά εξαρτάται από τον άνδρα.

– Δεν επιτρέπεται σε Εβραίο να προσλαμβάνει γυναίκα γερμανικού ή συγγενούς αίματος κάτω των 45 ετών ως οικιακή βοηθό, επειδή βάσει της ναζιστικής ιδεολογίας εννοείται ότι «ο Εβραίος διαφορετικά θα την βιάσει».

– Αποφασίζεται νέα σημαία της Γερμανίας. Τα χρώματα της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης (μαύρο, κόκκινο και χρυσό, που είναι και τα σημερινά χρώματα) αντικαθίστανται με τα παλιά χρώματα της αυτοκρατορίας (μαύρο, λευκό, κόκκινο). Συγχρόνως κηρύσσεται η σημαία με την σβάστικα νέα εθνική σημαία.

– Απαγορεύεται Εβραίος να σηκώσει την νέα γερμανική σημαία. Αντίθετα τους επιτρέπεται να χρησιμοποιούν τα δικά τους σύμβολα.

– Μόνο άτομα με γερμανικό ή συγγενές αίμα έχουν το δικαίωμα να κατέχουν τη γερμανική υπηκοότητα.

– Ο νόμος ορίζει ποιος υπολογίζεται Εβραίος, ποιος είναι μισός Εβραίος και ποιος κατά το ένα τέταρτο.

Εκείνο το συνέδριο, ήταν απλώς η αρχή μιας σειράς διακρίσεων και διώξεων, οι οποίες μπορεί να χαλάρωσαν για λίγο ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 1936, αλλά κλιμακώθηκαν τα δύο επόμενα χρόνια, με αποκορύφωμα τη «Νύχτα των Κρυστάλλων» τη νύχτα της 9ης προς 10η Νοεμβρίου 1938, ημέρα η οποία θεωρείται ότι αποτέλεσε την απαρχή του Ολοκαυτώματος.

Την εποχή εκείνη –στις 15 Σεπτεμβρίου του 1935- η διεθνής κοινότητα αντέδρασε αμήχανα. Για την ακρίβεια, αν και δεν ικανοποιείτο από τους νέους νόμους, δεν αντέδρασε καθόλου.

Σήμερα 81 χρόνια αργότερα σε μια επίσης δύσκολη συγκυρία για την Ευρώπη και τον κόσμο στο σύνολό του, σε μια περίοδο που οι νοσταλγοί των ναζιστών ανά την Ευρώπη προσπαθούν και πάλι να γιγαντωθούν με πρόσχημα το προσφυγικό ζήτημα και τα προβλήματα που απορρέουν από την εφαρμογή παράλογων πολιτικών λιτότητας στη Γηραιά Ήπειρο, η διεθνής κοινότητα καλείται να αντιδράσει ουσιαστικά. Αν δεν το πράξει, ποιος μπορεί να αποκλείσει την επανάληψη της ιστορίας;

Γάζα: Το Ισραήλ βομβάρδισε συνοικίες της Ράφα, αφότου είχε δώσει εντολή εκκένωσης

rafah

Γάζα: Το Ισραήλ βομβάρδισε συνοικίες της Ράφα, αφότου είχε δώσει εντολή εκκένωσης

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, από αέρος και από το πυροβολικό, συνεχίζονται από την περασμένη νύχτα και…

Τραγωδία στην Τουρκία: Οκτώ νεκροί και ένδεκα τραυματίες μετά από σύγκρουση μπετονιέρας με λεωφορείο

toyrkia

Τραγωδία στην Τουρκία: Οκτώ νεκροί και ένδεκα τραυματίες μετά από σύγκρουση μπετονιέρας με λεωφορείο

Πολύνεκρο τροχαίο σημειώθηκε τη Δευτέρα του Πάσχα (6/07) στην περιοχή Γκαζιαντέπ της νοτιοανατολικής Τουρκίας.