Newsroom

Newsroom

Σάλος με την ταινία «Καλάβρυτα 1943»: Καλός ναζί σώζει γυναικόπαιδα σε συμπαραγωγή της ΕΡΤ (video)

Είχε διαψευστεί από επιζώντες που ρωτήθηκαν - Τοπικοί φορείς και απόγονοι θυμάτων του Ολοκαυτώματος καταγγέλλουν παραχάραξη των ιστορικών γεγονότων του Ολοκαυτώματος στα Καλάβρυτα 

kalabryta

Μπορεί η ταινία «Καλάβρυτα 1943» να μην έχει βγει ακόμα στις κινηματογραφικές αίθουσες, αλλά ένα στιγμιότυπο 5 δευτερολέπτων στάθηκε αρκετό για να προκαλέσει τη δικαιολογημένη οργή των κατοίκων στο χωριό των Καλαβρύτων.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «Πελοπόννησος», τοπικοί φορείς και απόγονοι θυμάτων του Ολοκαυτώματος, καταγγέλλουν τους υπευθύνους της ταινίας, για παραχάραξη των ιστορικών γεγονότων και αναβίωση μύθων που εξυπηρετούν αλλότριους σκοπούς.

Μάλιστα, η Ένωση Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος προαναγγέλλει μηνύσεις εις βάρος των υπευθύνων της ταινίας «Καλάβρυτα 1943», στην οποία μάλιστα συμπαραγωγός είναι η ΕΡΤ και πρωταγωνιστής ο σπουδαίος Σουηδός ηθοποιός Μαξ φον Σίντοφ!

Αφορμή για τις αντιδράσεις στάθηκε μία σκηνή 5 δευτερολέπτων στον προπομπό του φιλμ: Πρόκειται για την αναβίωση του μύθου, περί του δήθεν «καλού» Αυστριακού Ναζί, που με δική του πρωτοβουλία και παρακούοντας τις εντολές των ανωτέρω του, ανοίγει τάχα την πόρτα του ήδη πυρπολημένου Δημοτικού Σχολείου, για να «σώσει» τα γυναικόπαιδα».

Όπως αποκαλύπτει στην ίδια εφημερίδα ο κ. Χαρίλαος Ερμείδης, Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και πρ. Αντιδήμαρχος Καλαβρύτων, τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι Καλαβρυτιανοί, είχαν επισημάνει αυτό το στοιχείο στους υπευθύνους της ταινίας πριν από 2.5 περίπου χρόνια, όταν είχαν φθάσει στα Καλάβρυτα προκειμένου να μάθουν τα πραγματικά περιστατικά της θηριωδίας. Μάλιστα, όπως υποστηρίζει ο Πρόεδρος, οι υπεύθυνοι είχαν υποσχεθεί να μην το συμπεριλάβουν στην ταινία.

Επιπλέον η Ένωση, μέσω επίσημου εγγράφου που τους είχε αποστείλει τότε, τους είχε προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση που η ταινία με καθιοδήποτε τρόπο δεν σεβαστεί την μνήμη των θυμάτων και των απογόνων τους, τότε θα κινούνταν δικαστικά εναντίον τους.

Τέλος. υπενθυμίζεται ότι το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων με τους τουλάχιστον 700 και πιθανότατα πάνω από 1.000 – 1.500 νεκρούς συνολικά, αποτελεί την πιο βαριά περίπτωση εγκλήματος πολέμου στην Ελλάδα, κατά την κατοχική περίοδο, ενώ κανένας από τους υπευθύνους των εγκλημάτων αυτών δεν λογοδότησε στη Δικαιοσύνη ενώ μέχρι και σήμερα ακόμα δεν έχει καταβληθεί καμιά απολύτως αποζημίωση από τη Γερμανία.

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη