Newsroom

Newsroom

Σάλος με βάναυση κακοποίηση καρχαρία στην Κύπρο: Έβγαζαν σέλφι, τον κρατούσαν από τα βράγχια (video, photos)

Με βίντεο στο Instagram «καμάρωναν» για τη σοκαριστική κακομεταχείριση του καρχαρία

Screenshot 6

Οργή και φρίκη έχουν προκαλέσει οι εικόνες που έρχονται από την Κύπρο και δείχνουν τη βάναυση κακοποίηση ενός καρχαρία που αλιεύτηκε από τουριστικό σκάφος.

Μάλιστα η αλίευση του καρχαρία ανοιχτά της Λάρνακας και η μετέπειτα κακομεταχείρισή του καταγράφηκαν σε  βίντεο στο Instagram, προκαλώντας την άμεση αντίδραση της ΜΚΟ Enalia Physis Environmental Research Center.

Με ανάρτηση στη σελίδα της στο Facebook, η Enalia Physis Environmental Research Center παραθέτει καρέ-καρέ τα συγκλονιστικά στιγμιότυπα που δείχνουν την κακοποίηση του καρχαρία και εξηγεί γιατί αυτή η αντιμετώπιση είναι τουλάχιστον καταδικαστέα.

Αναφέρει αναλυτικά η ΜΚΟ:

«Με αφορμή μια χθεσινή δημοσίευση στο Instagram, θέλουμε να κατακρίνουμε και να ενημερώσουμε το κοινό σχετικά με το πιο κάτω περιστατικό.
Χθες, Δευτέρα 28/09/2021 δημοσιεύθηκε, σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, η αλίευση καρχαρία του είδους Hexanchus griseus, κοινώς γνωστού ως Παμπακάρης/Εξαβράγχιος, από τουριστικό αλιευτικό σκάφος αναψυχής.

Αρχικά να αναφέρουμε ότι ο περί αλιείας νόμος για την ερασιτεχνική αλιεία δεν απαγορεύει την αλίευση του συγκεκριμένου είδους, αλλά σε περίπτωση τυχαίας αλίευσης οποιουδήποτε είδους καρχαρία ή σελαχιού θα πρέπει να ελευθερώνεται άμεσα, με την ελάχιστη δυνατή καταπόνηση και με τρόπο που μεγιστοποιεί την πιθανότητα της επιβίωσής του.

Στις φωτογραφίες και στο βίντεο, φαίνεται ξεκάθαρα η χείριστη μεταχείριση του είδους από τους ιδιοκτήτες/υπαλλήλους του συγκεκριμένου τουριστικού σκάφους. Παρά την αναφορά ότι το ζώο στη συνέχεια απελευθερώθηκε ζωντανό, η κακομεταχείριση που δέχτηκε καθιστά σημαντική την πιθανότητα, το ζώο μετά την απελευθέρωσή του να απεβίωσε.

Πιο κάτω αναφέρουμε τους λόγους γιατί θεωρούμε ότι το ζώο δεν επιβίωσε:

16155ac143dc89

view?xai=AKAOjsssrAljaCQu1kftk e zTTUxhJEWfuEWxng2UjAfjj7W9eq7XjSmQD1mtEouE2qsNABo0MpbVhE2WuXQE0eUQo7IcVBLL59gInezWPy2BNkrBQXoBZ58EmNvbrim5TpVJAe2bsEi0U qdluKRq4 Bi264upLkhUFSR5yAhq3ZrZ78iXZ1XeBGZgTPeAR C3Kaff78WQn5JZpgcax07eDDPYKyLQvFXjMSUSNgj1U kAu7Xy3yYaqwZsC2ekWFwRXzGXNQ9GV3WeICC3 0z0e7j2mfVZavh0OUABE e7 zukVCbtNpBvxUClbvq5P2BlVRtIyHz akKp R3p4rm9d5Ls2FzTBW7K9 zxueJIXKz7ng&sai=AMfl YS 2r9yJGqq3iyc bIIu2 F5tBi9ILr B9iUjU9V8pF9kSoj4aYf qD9sNmLFyWGJDJzW61zG85wX

16155ac24ed8e2

16155ac325a922

1. Μεταχείριση/αρπαγή από βραγχιακές σχισμές. Τα βράγχια είναι το όργανο που επιτρέπει την οξυγόνωση του αίματος στους ιχθύες. Με απλά λόγια, είναι οι πνεύμονες των ψαριών. Στο υλικό που δημοσιεύθηκε φαίνεται η μεταχείριση του καρχαρία από τις βραγχιακές σχισμές. Αυτό και μόνο μπορεί να επιβεβαιώσει ότι το όργανο που επιτρέπει στο ζώο να αναπνέει έχει υποστεί μεγάλη ζημιά, ειδικά μετά από τόση πίεση που ασκήθηκε. Αν και το ζώο μετά την απελευθέρωση μπορεί να φαίνεται ότι είναι ζωντανό, στην ουσία μπαίνει σε μια διαδικασία αργού θανάτου.

2. Αίμα στο κατάστρωμα. Σε μια φωτογραφία φαίνεται ότι το ζώο είναι στο κατάστρωμα του σκάφους με αίμα να ρέει από τα βράγχια, κάτι που βεβαιώνει ακόμα περισσότερο την ζημιά που προκλήθηκε στα βράγχια του.

3. Αρκετός χρόνος εκτός νερού. Στα ψάρια μπορεί να προκληθεί μόνιμη εγκεφαλική βλάβη, μετά από παρατημένη έκθεση τους έξω από το νερό λόγω έλλειψης οξυγόνου. Από τις φωτογραφίες είναι ξεκάθαρο ότι ζώο παρέμεινε για παρατεταμένο διάστημα εκτός νερού, αφού μετά την αλίευση του ακολούθησε μια διαδικασία φωτογραφίσεων και επίδειξης πάνω στο σκάφος.

Είναι ξεκάθαρο ότι από την άνεση που χειρίζονται τον καρχαρία δεν θα είναι η πρώτη φορά που τους έχει συμβεί ένα τέτοιο περιστατικό. Εμείς, καταδικάζουμε παρόμοια περιστατικά και ανάλογοι χειρισμοί και πρακτικές θα πρέπει να αποφεύγονται. Παρακαλούμε το κοινό να είναι πιο ευαίσθητο με το συγκεκριμένο θέμα. Η φωτογράφιση με ένα ζώο που υποφέρει και ο βασανισμός του, άνευ λόγου και αιτίας, πρέπει να είναι αποκρουστικά και κατακριτέα από όλους.

Εν κατακλείδι, να αναφέρουμε ότι η αλιεία καρχαριών και σελαχιών δεν αποτελεί στόχο αλλά είναι αποτέλεσμα τυχαίας αλίευσης. Η βέλτιστη πρακτική είναι η απελευθέρωση του ζώου όταν είναι ακόμα στο νερό. Οι επαγγελματίες και ερασιτέχνες ψαράδες, γνωρίζουν τους τρόπους για σωστή διαχείριση και απελευθέρωση των καρχαριών. Δυστυχώς, στην περίπτωση που αναφέρουμε οι πρακτικές αυτές δεν εφαρμόστηκαν. Καλούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες να εξετάσουν το περιστατικό, αφού με βάση το νομοθετικό πλαίσιο, δεν τηρήθηκαν οι κανονισμοί.

Επί της ευκαιρίας παραθέτουμε στον ακόλουθο σύνδεσμο σχετικούς οδηγούς για τη σωστή διαχείριση και απελευθέρωση ευάλωτων ειδών, όπως οι καρχαρίες, από τη Γενική Επιτροπή Αλιείας για τη Μεσόγειο (ΓΕΑΜ): http://www.fao.org/gfcm/data/good-practice-guides/ar/».

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

ΦΙΤΕΣΕ

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

Η Φίτεσε υποβιβάστηκε εφέτος από την πρώτη κατηγορία για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια,…