Newsroom

Newsroom

Ρωσία: Φτιάχνουν υπόγειο δρόμο για να περνούν οι λεοπαρδάλεις

Οι απειλούμενες με εξαφάνιση τίγρεις και λεοπαρδάλεις του Αμούρ, του ομώνυμου ποταμού που αποτελεί σύνορο μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας, έχουν χάσει ένα μεγάλο ποσοστό του ενδιαιτήματός τους από τον άνθρωπο.

573986d21dc524976b8b4650

Οι μεταναστευτικές διαδρομές τους περνούν από το πέρασμα Ναρβίνσκι, αλλά μέχρι πριν από 15 χρόνια, στο σημείο αυτό υπήρχε μόνος ένας χωματόδρομος. Πλέον ένας αυτοκινητόδρομος τεσσάρων λωρίδων δεσπόζει στην περιοχή και απειλεί τα σπάνια αιλουροειδή, με αποτέλεσμα οι αρχές της Ρωσίας να λάβουν ειδικά μέτρα για την προστασία τους.

Το γεγονός ότι το πέρασμα Ναρβίνσι είναι ζωτικής σημασίας για αυτά τα ζώα ανακαλύφθηκε κατά σύμπτωση μόλις πριν από δέκα χρόνια από δύο ερευνητές της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου, μέσω εξέτασης δειγμάτων DNA. Ο νέος αυτοκινητόδρομος κατασκευάστηκε για να συνδέσει τη Σιβηρία με μια αναπτυσσόμενη κινεζική πόλη, αλλά περνά ακριβώς μέσα από την περιοχή από όπου μεταναστεύουν οι λεοπαρδάλεις και οι τίγρεις.

Ο επικεφαλής προσωπικού του Βλαντιμίρ Πούτιν, Σεργκέι Ιβάνοφ, είναι υπεύθυνος για την πρωτοβουλία κατασκευής μίας υπόγειας διάβασης κάτω από τον αυτοκινητόδρομο. Η σήραγγα θα έχει μήκος 500 μέτρα και θα επιτρέπει στα απειλούμενα ζώα να αποφεύγουν τα επικίνδυνα οχήματα όταν διασχίζουν τον αυτοκινητόδρομο.

Δεδομένου ότι τα δύο είδη αιλουροειδών ταξιδεύουν μεταξύ Σιβηρίας και Κίνας, είναι δύσκολο να υπολογιστεί ακριβώς ο αριθμός τους, αλλά οι εκτιμήσεις και των δύο χωρών, κάνουν λόγο για περίπου 80 λεοπαρδάλεις. Οι τίγρεις είναι περισσότερες αλλά και πάλι ιδιαίτερα απειλούμενες, με το WWF να εκτιμά ότι ο πληθυσμός τους αριθμεί περίπου 540 άτομα.

Εξάλλου το 2011, ο Ιβάνοφ είχε δεσμεύσει περίπου 300.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα για τη δημιουργία ενός Εθνικού Πάρκου Λεοπαρδάλεων.

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη