Newsroom

Newsroom

Ρώσοι διπλωμάτες: Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ χάνουν στην Ουκρανία

Με το βλέμμα στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία η Μόσχα

AP - Ουκρανια

Οι ΗΠΑ έχουν βαλθεί να ωθήσουν το NATO σε σύγκρουση με τη Ρωσία, με δεδομένες τις αποφάσεις που αναμένεται να ληφθούν στη σύνοδο της συμμαχίας στη Λιθουανία, ενώ η Δύση «ηττάται» στον πόλεμο στην Ουκρανία, υποστήριξαν δυο ρώσοι διπλωμάτες χθες Δευτέρα.

Το Κρεμλίνο αντιμετωπίζει με οργή τις ανακοινώσεις που αναμένεται να γίνουν στη σύνοδο για τη δυνητική ένταξη της Ουκρανίας στη συμμαχία. Διαμηνύει πως εκλαμβάνει την προοπτική αυτή ως απειλή για τη ρωσική εθνική ασφάλεια και ότι θα υπάρξει σθεναρή αντίδραση από πλευράς Μόσχας.

Ο ρώσος πρεσβευτής στις ΗΠΑ, ο Ανατόλι Αντόνοφ, έκανε λόγο για προετοιμασία αντιρωσικών αποφάσεων από την Ουάσιγκτον που θα προωθηθούν στη σύνοδο του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αναφέρθηκε σε «προετοιμασία» της αμερικανικής «κοινής γνώμης» για «να εγκρίνει τις όποιες αντιρωσικές αποφάσεις ληφθούν στο Βίλνιους» σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Telegram.

Στη σύνοδο στη λιθουανική πρωτεύουσα το κυρίαρχο ζήτημα θα είναι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Οι ηγέτες των κρατών μελών αναμένεται να επικυρώσουν τους πρώτους σχεδιασμούς που καταρτίστηκαν μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου για την άμυνα έναντι οποιασδήποτε επίθεσης από τη Μόσχα.

Εξάλλου, σύμφωνα με διπλωμάτες, οι διαφωνίες μοιάζουν να αμβλύνονται όσον αφορά την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στο NATO, για την οποία πιέζει να λάβει διαβεβαιώσεις το Κίεβο.

«Η κατάσταση συνεχίζει να ολισθαίνει προς το πιο δυσμενές αποτέλεσμα στη σύγκρουση ανάμεσα στη Ρωσική Ομοσπονδία και τα μέλη της συμμαχίας», έκρινε από την πλευρά του ο κ. Αντόνοφ.

Ο Κονσταντίν Γκαβρίλοφ, ρώσος διπλωμάτης που υπηρετεί στη Βιέννη, δήλωσε από την πλευρά του στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA ότι η Δύση «χάνει» τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Τόσο οι ΗΠΑ, όσο και το NATO αντιλαμβάνονται ότι ο χρόνος δεν είναι με το μέρος τους. Χάνουν στην Ουκρανία», κατά την άποψη του κ. Γκαβρίλοφ.

Η αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων που άρχισε τον περασμένο μήνα προχωρά πολύ πιο αργά από ό,τι ήλπιζαν το Κίεβο και οι σύμμαχοί του. Μολαταύτα ο ουκρανικός στρατός διαβεβαίωσε χθες τα ρωσικά στρατεύματα έχουν «πιαστεί σε παγίδα» στην σχεδόν ολοσχερώς κατεστραμμένη πόλη Μπαχμούτ (ανατολικά), που καταλήφθηκε από τη ρωσική πλευρά νωρίτερα φέτος, έπειτα από πολύμηνες μάχες.

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη